Πέρυσι το Time Out είχε συμπεριλάβει το Παγκράτι στις 51 πιο κουλ γειτονιές του κόσμου, φέτος όμως μια άλλη γειτονιά της Αθήνας πήρε τα ηνία. Στη φετινή λίστα υπάρχουν συνολικά 40 γειτονιές και ανάμεσά τους βρίσκονται και τα Εξάρχεια.

Όπως παραδοσιακά συμβαίνει κάθε χρόνο, το Time Out συγκεντρώνει τις γειτονιές που αγαπούν οι ντόπιοι και οι επισκέπτες, με κριτήρια τον πολιτισμό και τα μέρη που αξίζουν για φαγητό και ποτό. Για 6η συνεχόμενη χρονιά, περισσότεροι από 12.000 είπαν τη γνώμη τους για τις πιο κουλ γειτονιές.

Γειτονιές 2

Το 2023, οι γειτονιές μας είναι πιο παγκοσμιοποιημένες από ποτέ. Η άνοδος και η άνοδος του ψηφιακού νομαδισμού μετά την πανδημία οδήγησε σε μια έκρηξη ολοκαίνουργιων κοινοτικών χώρων, κέντρων πολιτισμού πολλαπλών χρήσεων και περισσότερων καφέ από όσα μπορούμε να βασιστούμε στα δύο χέρια. Αλλά ενώ οι περισσότερες από αυτές τις γειτονιές έχουν βιώσει μια μεταμόρφωση τα τελευταία χρόνια, παραμένουν αποφασιστικά τοπικές στην καρδιά.

Οι κομψές νέες εξελίξεις και τα όμορφα καφέ μπορεί να φέρουν νέα πλήθη, αλλά οι φανταχτεροί της γειτονιάς – από παλιές παμπ μέχρι οικογενειακά μανάβικα – το κρατούν αληθινό. Οι πιο cool γειτονιές του κόσμου φέτος είναι, επομένως, μέρη με μεγάλες προσωπικότητες. Η ποικιλομορφία κάθε περιοχής αντανακλάται στο φαγητό, τον πολιτισμό και τα φεστιβάλ της

Η κοινότητα είναι το κλειδί: οι ντόπιοι έχουν συσπειρωθεί για να ξαναχτίσουν τη γειτονιά τους μετά από καταστροφή, για να διαμαρτυρηθούν για την κατεδάφιση των πολύ αγαπημένων πολιτιστικών χώρων ή απλώς για να δημιουργήσουν χώρους όπου οι άνθρωποι μπορούν να συναντηθούν και να διασκεδάσουν.

Είτε πρόκειται για μια ολονύχτια είτε για μια νυχτερινή βόλτα με ποδήλατο, αυτές οι γειτονιές είναι όπου η πόλη έρχεται να παίξει. Λοιπόν, έτοιμοι να εξερευνήσετε; Αυτά τα 40 σημεία είναι οι πιο όμορφες γειτονιές του κόσμου για να βρεθείτε αυτή τη στιγμή. Τα λέμε εκεί έξω.

Σε ποια θέση της κατάταξης είναι τα Εξάρχεια

Τα Εξάρχεια βρίσκονται στην 31η θέση και εδώ βρίσκονται όλες οι λεπτομέρειες:

Μια ιστορικά ριζοσπαστική γειτονιά, τα Εξάρχεια γίνονται όλο και περισσότερο τουριστικό hotspot – αλλά ο αντιστασιακός χαρακτήρας της δεν έχει χαθεί ακόμα. Εξακολουθεί να είναι ένα μέρος όπου συγκεντρώνονται ακτιβιστές και αναρχικοί, είτε σε στέκια όπως ο Λόφος του Στρέφη είτε σε οποιοδήποτε από τα μπαρ και τις καφετέριες που βρίσκονται στους δρόμους του.

Η περιοχή φιλοξενεί ένα από τα παλαιότερα πανεπιστήμια της Ελλάδας με τη μορφή του Πολυτεχνείου Αθηνών, πολιτιστικούς χώρους από μουσεία μέχρι δισκοπωλεία και εξαιρετικό φαγητό και ποτό (προτείνουμε τα vegan eats στο Cookoomela). Η έναρξη κατασκευής του νέου σταθμού του μετρό στην κεντρική πλατεία πέρυσι αποτέλεσε σημείο καμπής στην περιοχή, με πολλούς να φοβούνται ότι το πνεύμα της γειτονιάς θα εξαλειφθεί. Η κεντρική πλατεία των Εξαρχείων έχει μακρά ιστορία ως τόπος συγκέντρωσης και διαδηλώσεων. Αν λοιπόν θέλετε μια γεύση από την άναρχη underground κουλτούρα της Ελλάδας, επισκεφτείτε τα Εξάρχεια τώρα.

Η τέλεια μέρα: Πάρτε πρωινό στο Raraou Cantina, μετά καφέ στο Selas και μετά κάντε μια βόλτα στη γειτονιά. Θα εντοπίσετε κτίρια με τα παράθυρά τους κλειστά – αυτά είναι πρώην καταλήψεις. Για μια δόση κουλτούρας, περιηγηθείτε στο Αρχαιολογικό Μουσείο ή σε ένα από τα πολλά δισκοπωλεία όπως το Le Dsk Noir, το Art Rat Records ή το Dirty Noise. Για αναψυχή και καθαρό αέρα, μπορείτε είτε να πάτε στο κεντρικό πάρκο της πόλης Πεδίον του Άρεως είτε στον περίφημο λόφο του Στρέφη. Για δείπνο έχετε πολλές επιλογές: πηγαίνετε ελληνικά στον Ατίταμο, τη Ροζαλιά ή την Αυλή. Τα μπαρ είναι αμέτρητα στα Εξάρχεια, αλλά η συμβουλή μας θα ήταν η Σκάλα, ένα μικρό μπαρ στον δεύτερο όροφο μιας πολυκατοικίας.

Σχεδιάστε το ταξίδι σας: Για όσους θέλουν να παρακολουθήσουν το επαναστατικό πνεύμα της γειτονιάς, επισκεφθείτε την 17η Νοεμβρίου, την επέτειο της φοιτητικής εξέγερσης του 1973 κατά της ελληνικής χούντας.

Οι τρεις πρώτες γειτονιές

1. Laureles(Μεντεγίν, Κολομβία)

Ο Κολομβιανός τραγουδιστής Karol G δεν έχει κυκλοφορήσει κανένα τραγούδι επιτυχίας για τις Laureles όπως έκανε για το κοντινό El Poblado, αλλά φαίνεται ότι είναι θέμα χρόνου. Η γειτονιά φιλοξενεί τη διάσημη περιοχή νυχτερινής διασκέδασης γνωστή ως La 70 – όπου κάθε όροφος μπαρ και εστιατορίου μπορεί να μετατραπεί σε πίστα χορού με το σωστό τραγούδι – και το Estadio Atanasio Girardot, το κύριο γήπεδο ποδοσφαίρου και συναυλιακός χώρος του Μεντεγίν.

Και ενώ μπορεί να πιστεύετε ότι όλα αυτά θα έκαναν τη Laureles λίγο θορυβώδη και ταραχώδη, η γειτονιά έχει στην πραγματικότητα μια αρκετά χαλαρή φήμη. Η περιοχή έξω από το La 70 προσφέρει ηρεμία με τη μορφή πάρκων, δεντρόφυτων δρόμων, στούντιο γιόγκα και αμέτρητων καφέ. Και με την εξαιρετικά βελτιωμένη σκηνή εστιατορίων και την κεντρική τοποθεσία της περιοχής, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί οι ψηφιακές πολυκατοικίες φιλικές προς τους νομάδες, όπως το Indie Universe και το Los Patios Cool Living, ξεπηδούν εκεί.

Αλλά μην περιμένετε ότι αυτή η περιοχή θα κατακλυστεί από ομογενείς και τουρίστες όπως το Poblado. Το Laureles εξακολουθεί να έχει μια παραδοσιακή κολομβιανή αίσθηση γειτονιάς, παρά την αυξανόμενη δημοτικότητά του. Οι πωλητές φρούτων σπρώχνουν τα καρότσια τους στους κυκλικούς δρόμους όπως έκαναν εδώ και δεκαετίες – μόνο που τώρα μπορεί να ξέρουν λίγο περισσότερα αγγλικά από ό,τι στο παρελθόν.

Η τέλεια μέρα: Ξυπνήστε στο νέο Living by Armóniko και, στη συνέχεια, πάρτε τον πρωινό σας καφέ από το Rituales Café, το οποίο σερβίρει περήφανα καφέ που καλλιεργείται στη La Sierra – μια αναγεννημένη γειτονιά Medellin που ξεπέρασε ένα βίαιο παρελθόν. Απολαύστε ένα υγιεινό μεσημεριανό γεύμα στο Saludpan και ένα αυθεντικό μεξικάνικο δείπνο στο Chilaquiles πριν τελειώσετε τη βραδιά σας χορεύοντας σάλσα στο υπόγειο του χαλαρού Tíbiri Bar.

Προγραμματίστε το ταξίδι σας: Το Colectivo SiCLas συναντάται στο Carlos E. Restrepo Park κάθε Τετάρτη για μια ζωντανή νυχτερινή βόλτα με ποδήλατο που προσελκύει 400 έως 500 άτομα κατά μέσο όρο. Δεν έχεις ποδήλατο; Θα σου δανείσουν ένα.

2. Smithfield (Δουβλίνο, Ιρλανδία)

Ο Smithfield αντιπροσωπεύει το Δουβλίνο που αρνείται να εξαφανιστεί. Αυτή η γειτονιά Dublin 7 είναι ένας χώρος όπου η παράδοση και ο ακτιβισμός συναντώνται, όπου μακροχρόνιοι παλαίμαχοι συνυπάρχουν μαζί με συναρπαστικά νέα εγχειρήματα. Δεν θα βρείτε μόνο το The Cobblestone, μια ιστορική παμπ, γνωστή ως το σπίτι της παραδοσιακής ιρλανδικής μουσικής στο Δουβλίνο (που είδε χιλιάδες μουσικούς να διαδηλώνουν διαμαρτυρόμενοι όταν απειλήθηκε να γκρεμιστεί το 2021), αλλά και νέες επιχειρήσεις όπως το Third Space.

Αυτό το καφέ κοινωνικής επιχείρησης σερβίρει σπιτικά λουκάνικα με μαρμελάδα μπέικον, ενώ ταυτόχρονα κάνει τη γειτονιά καλύτερο μέρος για να ζεις. Αν και τα παλιά στέκια Smithfieldian (ευτυχώς) παραμένουν, οι κάποτε άδειοι χώροι που κάθονταν δίπλα τους είναι σήμερα γεμάτοι με ανεξάρτητα μπαρ, εστιατόρια φιλικά προς τους vegan, παραδοσιακές καφετέριες και μαγαζιά με πίτσα με προζύμι – θεωρώντας την περιοχή ως απαραίτητη επίσκεψη για όποιον δεν παρασύρεται -διακοσμητικά στοιχεία, μεταβιομηχανική γοητεία.

Η τέλεια μέρα: Ξυπνήστε στο The Generator πριν διασχίσετε την πλατεία για να πάρετε ένα ίσιο λευκό και Cardi B (ένα ψωμάκι μπριός με κάρδαμο) από την Proper Order. Στη συνέχεια, περπατήστε προς το πάρκο Phoenix για να εντοπίσετε μερικά ελάφια (ή αν είστε τυχεροί, δείτε τους Bernese Mountain Dogs, Bród και Misneach του προέδρου). Από εκεί, κατευθυνθείτε προς το Token, το ρετρό arcade που σερβίρει εξαιρετικά vegan φαγητά. Τραβήξτε μια ανεξάρτητη ταινία στο Light House Cinema και, στη συνέχεια, κατευθυνθείτε στο Fish Shop, το μικροσκοπικό εστιατόριο με θαλασσινά (με μια λίστα κρασιών δολοφόνων) όπου τα ψάρια και τα πατατάκια φτιάχνονται με μεράκι.

Τέλος, επιλέξτε ανάμεσα στο να πάρετε μια άνετη ατμόσφαιρα στο Frank Ryans ή να κάνετε μια βραδιά στο The Complex, το κέντρο ζωντανών τεχνών που φημίζεται για τα ρέιβ της αποθήκης (νηφάλια ή άλλα) και τις εκθέσεις τέχνης.

Προγραμματίστε το ταξίδι σας: Το Smithfield Fleadh (προφέρεται «flah»,), που πραγματοποιήθηκε το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου, είναι η ώρα να επισκεφθείτε για δύο ημέρες ζωντανής ιρλανδικής μουσικής, τοπικής τέχνης και μουντές, καλοκαιρινές βραδινές πίντες.

3. Carabanchel (Μαδρίτη, Ισπανία)

Κάποτε γνωστό ως μια κατάλληλη περιοχή της εργατικής τάξης έξω από τον περιφερειακό δρόμο της Μαδρίτης, το Carabanchel έχει μετατραπεί στην τελευταία έκδοση του SoHo της πόλης – τώρα σφύζει από μοντέρνες γκαλερί τέχνης και δημιουργικούς χώρους αιχμής. Έχετε ντόπιους που έχουν ζήσει εδώ για γαϊδούρια χρόνια, πηγαίνοντας στις παραδοσιακές αγορές τροφίμων που διασταυρώνονται με καλλιτέχνες που έχουν μετακομίσει για να ξεφύγουν από τη φασαρία του κέντρου της πόλης σε σημεία όπως το στούντιο Nave Oporto.

Όπως κάθε ανερχόμενη γειτονιά, το φάσμα του gentrification πλανάται: η περιοχή συνεχίζει να προσελκύει μοντέρνα τέχνη και ντιζάιν hotspot, όπως η συλλογικότητα νέων αρχιτεκτόνων Casa Antillón και η μεγαλύτερη και πιο τολμηρή γκαλερί τέχνης Veta της Μαδρίτης. Όμως, οι τοπικές συναναστροφές της παλιάς σχολής συνεχίζουν να είναι δυνατές – μπείτε στο σημείο τάπας La Casa de los Minutejos για το καλύτερο χοιρινό αυτί στην πόλη. Οι χώροι πρασίνου της περιοχής έχουν επίσης ανανεωθεί, όπως οι εκπληκτικοί κήποι και το παλάτι του Finca Vistalegre, που πρόσφατα άνοιξαν για το κοινό.

Η τέλεια μέρα: Ξεκινήστε με ένα εντυπωσιακό μπρέκι στο Merinas, ένα νέο καφέ που διοργανώνει επίσης εκθέσεις τέχνης. Κατευθυνθείτε στην γκαλερί Sabrina Amrani για λίγη κουλτούρα και, στη συνέχεια, συζητήστε την τέχνη με ένα ποτήρι κρασί και μια σανίδα τυριού στο La Grifería. Ακολουθήστε το με κάτι λίγο πιο εγκάρδιο, όπως τα παραδοσιακά gallinejas (τηγανητά έντερα) στο Casa Enriqueta. Το απόγευμα, δοκιμάστε μια σπιτική μπύρα στο Patanel – και μετά πιείτε μια άλλη στο El Observatorio Musical, όπου μπορείτε να περιπλανηθείτε στους χώρους προβών και να παρακολουθήσετε το ηλιοβασίλεμα από την ταράτσα. Παρακολουθήστε μια ροκ συναυλία στο θρυλικό Gruta 77.

Προγραμματίστε το ταξίδι σας: Το Carabanchel φιλοξενεί την Pradera de San Isidro, την κύρια εκδήλωση των εορτασμών της Μαδρίτης για τον πολιούχο της κάθε 15 Μαΐου. Έχετε δωρεάν συναυλίες, πάγκους με παραδοσιακό φαγητό και δραστηριότητες φιλικές προς την οικογένεια για ένα σταθερό δεκαήμερο.

ΟΙ υπόλοιπες πόλεις στην κατάταξη:

4. Havnen (Κοπενχάγη, Δανία)

5. Sheung Wan (Χονκ Κονγκ, Κίνα)

6. Brunswick East (Μελβούρνη, Αυστραλία)

7. Mid-City (Νέα Ορλεάνη, ΗΠΑ)

8. Isola (Μιλάνο, Ιταλία)

9. West (Άμστερνταμ, Ολλανδία)

10. Tomigaya (Τόκιο, Ιαπωνία)

11. Baltic Triangle (Λίβερπουλ, Ην. Βασίλειο)

12. Cours Julien (Μασσαλία, Γαλλία)

13. Arts District (Λος Άντζελες, ΗΠΑ)

14. Chinatown (Σιγκαπούρη, Κίνα)

15. Fort Greene (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ)

16. Leith (Ενδυμβούργο, Σκοτία)

17. Enmore (Σίδνεϋ, Αυστραλία)

18. Costa da Caparica (Αλμάδα, Πορτογαλία)

19. Hyde Park (Σικάγο, ΗΠΑ)

20. West End (Γλασκόβη, Ην. Βασίλειο)

21. Sea Point ( Κεϊπ Τάουν, Νότια Αφρική)

22. Neukölln ( Βερολίνο, Γερμανία)

23. Haut-Marais ( Παρίσι, Γαλλία)

24. King’s Cross (Λονδίνο, Ην. Βασίλειο)

25. Hannam-dong (Σεούλ, Κορέα)

26. Coral Gables (Μαϊάμι, ΗΠΑ)

27. Richmond District ( Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ)

28. Vinohrady (Πράγα, Τσεχία)

29. El Clot (Βαρκελώνη, Ισπανία)

30. San Miguel Chapultepec (Πόλη του Μεξικό,Μεξικό)

31. Exarcheia ( Αθήνα, Ελλάδα)

32. Bebek (Κωνσταντινούπολη, Τουρκία)

33. Ponsonby ( Όκλαντ, Νέα Ζηλανδία)

34. Zhongshan (Τάϊ Πέϊ, Ταιβάν)

35. Bonifacio Global City (BGC) (Μανίλα, Φιλιππίνες)

36. Downtown (Μόντρεαλ, Καναδάς)

37. Downtown ( Οσάκα, Ιαπωνία)

38. Downtown (Τορόντο, Καναδάς)

39. Song Wat (Μπανγκ Γκονγκ, Ταυλάνδη)

40. Cantonments (Άκρα, Γκάνα)

*Κεντρική Φωτογραφία: Shutterstock