Σε ένα καλοκαίρι που καθόμαστε και τραγουδάμε αυτή την κακοποίηση του FY με τον MC Daddy, που οι φωνές τους είναι αιμάτωμα στα αυτιά, υπάρχει πάντοτε και η άλλη πλευρά, αυτή στην οποία η ραπ και η τραπ έχουν και κάτι να σου πουν. Όχι σώνει και ντε βαθυστόχαστο, γιατί δεν είναι ανάγκη να είναι όλα φιλοσοφία του Νίτσε ή του Ένγκελου. Αλλά έστω να έχουν μια καλλιτεχνική υπόσταση. Το Έχει Πάρτυ Στο Νησί αξίζει για αυτή την ατάκα και αν δεν είχε γίνει η συνεργασία στα MAD, ούτε που θα ασχολούμασταν. Πού να στρέψεις το βλέμμα; Στο νέο single του Saske. Στο νέο άλμπουμ του Rack.

Αυτό το τελευταίο, το Rackattack 2, είναι που εδώ και ένα μήνα μας έχει κάνει να κατεδαφίσουμε τις αμφιβολίες μας για τη ραπ και τραπ. Ούτως ή άλλως, το BCC Gang είναι μια όαση. Εδώ και δύο χρόνια που εκτοξεύτηκαν, διδάσκει μαζί με κάποιους άλλους τι είναι η ραπ στη σύγχρονη μορφή της. Ομολογούμε πως επειδή δεν είμαστε τόσο γνώστες της ραπ, τον Rack τον μάθαμε μόνο του πρώτα μέσα από το ντουέτο με τον Αργυρό, που, όπως αποδεικνύεται, είναι μάλλον το μίνιμουμ που μπορεί να κάνει.

Ο Rack κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ που έχει κάθε όψη της ραπ μουσικής. Έχει και τα ακραία τραπ, έχει και αυτά που έχουν μια πιο ξεκάθαρη καλλιτεχνική υπόσταση. Έχοντας ακούσει το άλμπουμ του Rack καμιά 10αριά φορές, ξεχωρίσαμε τα 5 ακόλουθα τραγούδια*. Ναι, αφήσαμε το Selfmade στην απ΄έξω. Το κάναμε γιατί είναι way too obvious και κυκλοφόρησε και νωρίτερα ως single.

FAVELA

BLOCK

«Δεν είσαι στο κρου άμα δεν έχεις το τατού/Φίμε το τζάμι, κατεβαίνω, τρέχει στα ηχεία BCC/Άστο ραπ άχρηστε, το ραπ ο Rack άρχισε/Δε με ξεγελάς γιατί ποτέ κανείς τίποτα δε μου χάρισε/Στο ράντεβου σας Θερμοπύλες σκάω με 300, όλοι ένας κι ένας, εσύ δεν ξέρεις καν τόσους».

Με την παραγωγή του Beyond και τη συμμετοχή του BeTaf Beats, το Block είναι ίσως το πιο αυτοαναφορικό προς τον ίδιο τον Rack και τον BBC track του άλμπουμ.

ΕΛΛΑΔΑ

«Ελλάδα δε σου αφήνω ν΄ακουμπήσεις τα παιδιά μου, δε χορταίνεις θες να φας και τη γενιά μου/Φράγκα, δεν εξαγοράζουνε τα ιδανικά μου, τι λέει αυτός ρε, πάρτον π…τη από μπροστά μου».

Το συγκεκριμένο έχει και ωραίους πειραματισμούς, ακούγεται ένα μπουζούκι, βάζει μερικές λαϊκές πινελιές κι είναι από τις πολύ δυνατές καλλιτεχνικές συμπράξεις του άλμπουμ, με τη συμμετοχή του Zen και του Beyond στην παραγωγή.

AMOR

YELAY

«Τόσο σύντομη η ζωή, τόσο μικρή η χώρα, δε βλέπω σύνορα, δε βλέπω χρώμα/Ήμουνα ένα παιδί που θέλει να τα δει όλα, ήξερα ότι θα τα γαμ… όλα».

Με πιο σκληρό στίχο και με ένα πιο έντονο μήνυμα προς την υπόλοιπη ραπ σκηνή, ο Rack, με τη μελωδική φωνή της LILA, παραδίδει ένα τραπ κομμάτι που χαρακτηρίζεται από απλότητα στη μουσική σύνθεση και πιο απαγγελτικό τόνο, με πιο σταθερή ρίμα και τονισμό επίσης.

* Σε όσα δε βρήκαμε βίντεο στο Youtube, γράψαμε κάποιους ενδεικτικούς στίχους. Μπορείς να τα ακούσεις στο Spotify όλα μέχρι να κυκλοφορήσουν και σε μορφή βίντεο.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Γιατί ο Mente Fuerte είναι ο λόγος να μην τσουβαλιάζουμε όλους τους ράπερ

Light: Πόσο σχετίζεται η τραπ τελικά με την διαπαιδαγώγηση της νεολαίας – «Δεν είναι μια ευθύνη που με βαραίνει σαν καλλιτέχνη»

Trannos: «Τεμπέλης» δηλώνει ο τράπερ – «Δεν ήθελα να δουλέψω, η μουσική με ηρέμησε»