Η επαφή μου με την ραπ σκηνή ήταν μηδαμινή, μέχρι που αποφάσισα να ακούσω BCC και ιδίως Rack και Immune. Είχα κι εγώ όλα τα κολλήματα και τις προκαταλήψεις απέναντι στην ραπ σκηνή, η οποία έχει κατακλυστεί από άτομα που θέλουν να κάνουν ντόρο με τα όπλα, με τα ναρκωτικά, με ένα ψεύτικο lifestyle.

Έχει κι ο Rack κάποια τέτοια τραγούδια κι ίσως είναι προϊόν της εποχής που δοκίμασε, όπως λέει και ο ίδιος στη συνέντευξη που κάναμε, αυτό το lifestyle. Μέχρι που το απέρριψε.

Μετά από ένα διάστημα στο οποίο αντιμετώπισε την αρνητική πλευρά της δημοσιότητας, ο Rack έχει επανέλθει στις ράγες και συνεχίζει στο ίδιο μονοπάτι που έχει χαράξει εδώ και αρκετά χρόνια. Αυτό της ακατάπαυστης έμπνευσης και παραγωγής μουσικής. Δεν περνάει μήνας που να μην έχει κάτι καινούργιο να δείξει.

Στα 23 του έχει μια πολύ πλούσια λίστα στο Spotify που άνετα θα κάλυπτε ένα roadtrip από Αθήνα μέχρι Πιερία.

Αυτό που κατάλαβα όταν συνάντησα τον Rack, είναι πως αυτό το κάπως «χουλιγκάνικο» που βγάζει η καλλιτεχνική του έκφραση, δεν είναι το 100% του χαρακτήρα του. Δεν είναι καν πλειοψηφικό. Στην κουβέντα μας μου φάνηκε όντως για ένα 23χρονο παλικάρι, όσο είναι δηλαδή η ηλικία του. Παρόλο που επί σκηνής μοιάζει με έμπειρο 35άρη. Και με τον τρόπο που έχει το κεφάλι του στην ευθεία και το βλέμμα κάποιες φορές στο έδαφος, ο Rack έχει και μια ταπεινότητα που πάλι δεν την περιμένεις.

Rack συνέντευξη Intronews

– Ραπ ή τραπ;

Είναι ξεκάθαρο για μένα ότι η επικράτηση του όρου τραπ έγινε για να υποβαθμίσει τους καλλιτέχνες που είναι ράπερ και έχουν τραγούδια με αυτό το beat. Γιατί δεν υπάρχει τραπ, είναι ένα σύνολο ειδών. Εγώ όταν με ρωτάνε, λέω ότι είμαι ράπερ και καλλιτέχνης. Κάνω τέχνη. Εγώ στη μουσική μου έχω ζεϊμπέκικο, τζαζ, urban μουσική.

Το τραπ είναι ο τρόπος ζωής, όπως έλεγε και ο αείμνηστος Mad Clip. Είναι το lifestyle, όχι μουσική. Η μουσική είναι ραπ. Ραπάρεις, δεν τραπάρεις. Πρότυπα του εξωτερικού έχουν υιοθετηθεί στην Ελλάδα και κάποια κανάλια έχουν βρει πάτημα για να δημιουργήσουν ένα κακό προφίλ γι’ αυτόν τον όρο.

– Θεωρείς ότι αυτοί οι ράπερ που συμβάλλουν με τις πράξεις τους σε αυτό το κακό προφίλ, συμβαίνει γιατί είναι «κωλοπαίδια» ή γιατί τα βιώματα τους δεν τους άφησαν άλλη επιλογή;

Το τι θα μάθεις για κάποιον, εξαρτάται από το ποιον θα ρωτήσεις. Μπορεί κάποιος να είναι για κάποιον το καλύτερο παιδί, για άλλον να είναι κωλόπαιδο. Εγώ δε μπορώ να το κρίνω αυτό, ούτε είμαι δικαστής να κρίνω τις πράξεις των άλλων. Εγώ κοιτάζω τη δουλειά μου.

Απλώς, επειδή πολλά πράγματα έχουν δημοσιοποιηθεί, μπορεί ο καθένας να βγάλει ένα πόρισμα για τους ράπερ. Μη αληθές όμως. Εννοείται πως κι εγώ όταν βλέπω κάποιες συμπεριφορές, ενοχλούμαι γιατί μου προκαλεί αρνητική ενέργεια. Μην τα βάζουμε όλα στο ίδιο καζάνι. Μπορεί κάποια πράγματα να μοιάζουν στη μουσική και τον ήχο μας, αλλά μέχρι εκεί.

Θα μπεις στη διαδικασία να επικοινωνήσεις με έναν ράπερ που έχει κάνει κάτι που «χαλάει» το όνομά σας;

Θα το κάνω μια φορά. Από ένα σημείο και μετά, δεν είμαι ο μπαμπάς κανενός. Μπορώ ως συνάδελφος, ως γνωστός, ως φίλος να πω τη γνώμη μου, αλλά μέχρι εκεί. Και δε προτιμώ τις δημόσιες αντιπαραθέσεις. Όσοι με γνωρίζουν ξερουν πως τα λύνω ολα προσωπικα. Δεν παίζω κυνήγι εντυπώσεων.

Αν είχες μπροστά σου κάποιον που αναπαράγει όλα αυτά που ακούγονται για την κακή ραπ και τραπ, θα επιχειρούσες να τον μεταπείσεις ή θα τον αγνοούσες;

Αν έχω τον χρόνο, θα κάτσω να του εξηγήσω. Αν ξέρω ότι θα βρίσκομαι με αυτό το άτομο για κάποιο χρονικό διάστημα στον ίδιο χώρο, θα κάτσω να μιλήσω. Αλλά γενικά δεν με ενδιαφέρει η γνώμη του κακεντρεχή. Ο καθένας πλέον έχει άποψη με το διαδίκτυο και λέει το μακρύ και το κοντό του. Θα πρέπει να το πάρω πολύ προσωπικά για να μπω στη διαδικασία να απαντήσω.

Άρα δεν είναι απαραίτητα μια προσωπική υπόθεση για σένα ως Rack να αλλάξεις την κακή εικόνα που έχει αφήσει η σκηνή της ραπ/τραπ τα τελευταία χρόνια…

Προσωπική με την έννοια να επιχειρήσω να τον μεταπείσω ως στόχο ζωής, όχι. Αλλά μέσα από τη μουσική μου να καταλάβει ότι υπάρχουν άπειρα πράγματα σε επίπεδο ραπ και δεν είναι όλα μια γενίκευση, τότε ναι. Εκτιθέμεθα στον κόσμο, έχουμε επιλέξει αυτή την καριέρα, είμαι δεκτικός σε όλες τις απόψεις, αν δεν είναι κακοπροαίρετες. Υπάρχει επίσης και ο εγωισμός, όλοι θέλουμε να αποδείξουμε κάτι. Αν πρέπει να αποδείξω ότι δεν είμαι αυτό που υποθέτουν οι άλλοι, θα το κάνω μόνο μέσα από τη μουσική και έχοντας το γνώθι σαυτόν για το ποιος είμαι.

Τι θα απαντούσε ο Rack σε αυτούς που κατηγορούν τους ράπερ

Rack συνέντευξη ραπ τραπ

Εσύ θες να αποδείξεις κάτι στον Rack μέσα σου, στους γύρω σου;

Ότι μπορεί να γίνομαι καλύτερος συνέχεια.

Πιστεύεις ότι γίνεσαι ο Rack που θες να γίνεις;

Είμαι πολύ αυστηρός κριτής. Άλλες φορές πιστεύω ότι γίνομαι, άλλες όχι. Είναι όμως μια διαδικασία που επιβάλλεται για να εξελιχθείς. Είμαι σε καλό δρόμο. Όταν κοιτάζω πίσω, χαίρομαι για το τι έχω κάνει και πού είμαι τώρα.

Ζηλεύεις τα κομμάτια των συναδέλφων σου;

Είμαι τέτοιος τύπος που χαίρομαι όχι μόνο με τα ωραία τραγούδια που θα βγάλουν καλλιτέχνες που έχουμε σχέσεις φιλικές, αλλά και με καλλιτέχνες που είμαστε «εχθροί». Υπάρχουν άπειρα κομμάτια στην Ιστορία της ραπ που θα ήθελα να έχω πει. Αν αυτά τα έχουν πει φίλοι μου, χαίρομαι γιατί αυτό σημαίνει πως εξελίσσονται. Δε ζηλεύω, θα μπορούσα να έχω συμμετάσχει κάπου, αλλά όλα έχουν τη γλύκα τους όπως έχουν γίνει. Τα αφήνω να συμβούν και δε σκέφτομαι έτσι.

Θεωρείς ότι είναι δίκαιο να φορτώνουν στους τραγουδιστές το βάρος του να είναι πρότυπα για τα μικρά παιδιά;

Είχα πρόσφατα αυτή την κουβέντα με τον παραγωγό μου. Εμείς ως Έλληνες, το lifestyle μας δεν είναι να πηγαίνουμε στα κλαμπ, να χαλάμε λεφτά, να έχουμε ρούχα ακριβά. Δεν το έχουμε πραγματικά στο αίμα μας. Αυτό το βλέπουμε στο εξωτερικό και το αντιγράφουμε. Εμάς τα ιδανικά μας είναι ο χρόνος με την οικογένεια μας, να κάνουμε πράγματα για εμάς, να φάμε καλά, να γυμναστούμε, να αγαπήσουμε, να αγαπηθούμε, να πιούμε (όχι πάρα πολύ αλκοόλ ή ναρκωτικά, όχι να ξενυχτήσουμε)…Οπότε πιστεύω ότι οι γενιές μπερδεύονται ως προς αυτό, γιατί υπάρχουν λάθος πρότυπα.

Αν κάποιος γονιός σε κατηγορούσε ότι η μουσική σου παρέσυρε το παιδί του σε ένα Χ lifestyle με επιδειξιομανία, με ναρκωτικά, με όλα αυτά που ακούγονται στη ραπ…

Σε ποιο lifestyle θα το έχω παρασύρει; Εγώ προσωπικά προσέχω πάρα πολύ τι λέω και τι κάνω, οπότε κανένας γονιός δε μπορεί να μου το πει. Αντιθέτως, αρκετοί γονείς χαίρονται που τα παιδιά τους με ακούνε, γιατί τους παροτρύνουμε σε θετικά πράγματα.

Ναι, αλλά πάντα υπάρχει και το τσουβάλιασμα και την πληρώνουν κι αυτοί που δε φταίνε.

Ναι, συμβαίνει δυστυχώς. Και σε σας τους δημοσιογράφους. Δεν είναι όμως η πραγματικότητα. Δεν είστε όλοι οι δημοσιογράφοι το ίδιο και δεν είμαστε όλοι οι ράπερ το ίδιο.

Επηρεάζει η δημοφιλία τους στόχους και τις αξίες του Rack;

Rack ραπ τραπ

Όσο γίνεσαι πιο γνωστός, πληθαίνει ο κόσμος που σε περιτριγυρίζει. Τα ιδανικά σου και ο προσωπικός χρόνος για σένα, είναι πράγματα που τα διατηρείς ή χάνονται από τις τόσες παρεμβολές ανθρώπων, περαστικών από τη ζωή σου ή μη;

Κάποια πράγματα κατανοώ πως είναι αναγκαίο να συμβούν για την προώθηση της δουλειάς μου. Εγώ ήξερα από μικρός τι θέλω να κάνω, από πού έρχομαι, τον χαρακτήρα μου, άρα ήξερα και πώς θα φτάσω εκεί που θέλω. Είχα πολύ σεβασμό γι’ αυτό που κάνω από την πρώτη στιγμή και πάλεψα για να μην πάρει το μυαλό μου αέρα. Κι ως τώρα τα ‘χω καταφέρει.

Είμαι πολύ συγκεντρωμένος. Ο καθένας μπορεί να επηρεαστεί, ειδικά εγώ που μεγάλωσα χωρίς πατέρα. Όλα αυτά όμως, όπως είπα και πριν, είναι στάδια της εξέλιξης. Εφόσον βέβαια, θες να μάθεις από τα λάθη σου. Αν δε θες να μάθεις, τότε χάνεις και τα ιδανικά και τον εαυτό σου. Εννοείται πως κάποιες φορές θα βγεις από το μονοπάτι σου. Μου έχει συμβεί. Αλλά πάντα συνομιλώ με το μέσα μου και φροντίζω να μην περπατήσω πολύ μακριά από το μονοπάτι μου.

Σε ενοχλεί αν ο κόσμος σε κοιτάζει με οίκτο επειδή μεγάλωσες χωρίς πατέρα; Εσύ ως Rack δεν το έχεις πουλήσει, αλλά ο κόσμος τείνει να θέλει το δράμα.

Η Ιστορία έχει δείξει πως ο κόσμος αγαπάει τα «θύματα». Έχω δει ανθρώπους να το παίζουν θύματα για να κερδίσουν την αγάπη του κόσμου. Δεν είμαι αυτό. Δεν θέλω να πουλήσω τα συναισθήματα μου, ούτε να εκμεταλλεύομαι τόσο ευαίσθητα ζητήματα για να κερδίσω κάτι. Τα παίρνω όλα με την αξία μου. Δε με ενοχλεί πως με αντιμετωπίζει ο κόσμος, γιατί είμαστε οι επιλογές μας. Αν με αντιμετωπίζει κάπως ο κόσμος, έφταιξα εγώ γι’ αυτό, είναι λάθος μου, οπότε θα κάτσω να το διορθώσω.

Όλο αυτό το lifestyle που πλασάρουν κάποιοι συνάδελφοί σου, δε σου μοιάζει υπερβολικό για τα ελληνικά δεδομένα;

Έχω δοκιμάσει αυτό το lifestyle γιατί έπιασα γρήγορα λεφτά και δημοσιότητα και, επηρεασμένος απ’ αυτά που έβλεπα, αναρωτήθηκα μήπως αυτή είναι η φυσική πορεία, η ζωή που πρέπει να ζήσω. Το δοκίμασα λοιπόν, δε με γέμισε, αλλά κάποιον μπορεί να τον γεμίζει. Εγώ δεν το έκανα για να το δείξω, αλλά για να δω αν μου αρέσει. Το δοκίμασα και τώρα μπορώ να εκτιμήσω την άλλη πλευρά.

Ποιος είναι ο εκτός σκηνής Rack

Rack συνέντευξη εκτός σκηνής

Όταν παρατηρώ τον Rack στη σκηνή, μου κάνει για 30 χρονών. Τώρα που σε βλέπω από κοντά, μου φαίνεσαι όσο είσαι. Αντιλαμβάνομαι πως αυτό το «χωρίς πατέρα» σε ωρίμασε γρηγορότερα. Αν είχες την ευκαιρία να αλλάξεις το παρελθόν σου και να προσφέρεις στον μικρό Rack παραπάνω χρόνια μιας παιδικής και εφηβικής κανονικότητας, θα το έκανες;

Πρώτα απ’ όλα αυτή τη διαφορά την παρατήρησες γιατί αυτό που συμβαίνει, αυτή η διαφορά στο τι ηλικία δείχνω και τι είμαι, έγκειται στο ότι συμπεριφέρομαι ανάλογα με το πώς μου συμπεριφέρονται. Μου βγαίνει το alter ego μου, ας πούμε, στη σκηνή και στο στούντιο εκφράζω κάποια πράγματα που θέλω να ξεσπάσω. Έχω όλες τις εκφάνσεις όμως, και τις πιο σκληρές, και τις πιο ρομαντικές, δε συμβιβάζομαι μόνο με ένα στυλ. Έτσι όπως τα έφερε η ζωή, δεν είχα πολλές επιλογές, έπρεπε να ωριμάσω.

Στο σπίτι μου βρίσκω στιγμές που είμαι άλλος. Αν ήσουν στον πολύ προσωπικό μου κύκλο, δεν θα έβλεπες μόνο το 30άρη. Τώρα που είσαι εδώ στο στούντιο, είσαι έναν κύκλο πιο μέσα, άρα βλέπεις έναν Rack πιο παιδί. Κρατάω όσο μπορώ τον παιδικό μου εαυτό, κυρίως γιατί αν νιώθεις παιδί, έχεις τη δίψα να μαθαίνεις διαρκώς. Κι αν σταματάς να είσαι παιδί, σταματάς να μαθαίνεις, σταματάς επομένως να ζεις. Εγώ και 100 χρονών να φτάσω, θέλω να είμαι ακόμα παιδί, ο μικρός Rack.

Θα έλεγες ότι είσαι ευαίσθητος ή χοντρόπετσος;

Θεωρώ ότι εξαρτάται από το ποιον έχεις απέναντι σου. Είμαι και τα δύο.

Στο ρωτάω γιατί υπάρχει μια ρητορική πως ο άντρας σήμερα είναι ένας μη ευαίσθητος, μόνο με σκληρές και βίαιες πλευρές.

Αν δεν ήμασταν ευαίσθητοι, δε θα ήμασταν καλλιτέχνες. Σίγουρα δε θα είχαμε κόσμο να μας αγαπάει. Απλώς κάποιες φορές επιλέγει κάποιος να βάλει ένα σκληρό περίβλημα για να μην τον πατήσει η κοινωνία.

Πόσο συχνά κλαις;

Δεν το μετράω. Έκλαψα τις προάλλες που είδα μια ταινία.

Με την κοπέλα σου είσαι ρομαντικός;

Στο 100%.

Και απαιτείς το 100% ή γουστάρεις λίγο το «φτύσιμο»;

Θα σου απαντήσω έμμεσα. Όταν θες το τέλειο, πρέπει να δίνεις και το τέλειο. Οπότε ως άντρας οφείλω να προσέχω τον εαυτό μου, όπως θέλω και τη γυναίκα μου να είναι προσεγμένη. Λένε ότι η περιποίηση είναι μόνο για γυναίκες. Εγώ δεν τα πιστεύω. Πιστεύω ότι ένας άντρας πρέπει να είναι όσο πιο περιποιημένος μπορε και να απαιτεί το ίδιο.

Είσαι άνθρωπος των μεγάλων στόχων ή πας τη ζωή μέρα τη μέρα;

Πάντα στη ζωή πρέπει να έχεις έναν στόχο που θεωρείς άφταστο. Πάντα πρέπει να υπάρχει. Θες μακροπρόθεσμους στόχους. Αλλά για να φτάσεις εκεί, δε γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Πρέπει να βάλεις και σκαλοπατάκια. Από καθημερινά ως εβδομαδιαία μέχρι μηνιαία, ετήσια κτλ.

Η έμπνευση, ο θάνατος και το ψέμα

Rack φόβος θάνατος

Ποιος είναι ο μακροπρόθεσμος στόχος σου, Rack; Τον βλέπεις;

Δεν υπάρχει ταβάνι και έχω την τάση να θεωρώ κάτι δεδομένο χωρίς να το βλέπω. Οπότε μπορώ να σου πω ότι έχω μεγάλη πίστη σε αυτά που θέλω να κάνω, αυτά που οραματίζομαι διαρκώς.Με πολύ δουλειά όλα γίνονται. Για αυτό κυνηγάω τους στόχους μου και παλεύω για αυτούς κάθε μέρα.

Έχεις πρότυπα, Rack;

O πατέρας μου είναι το πρότυπο που είχα από μικρός. Δεν πιστεύω κάποιον άλλο. Έχω μάθει από μικρός να μην πιστεύω ότι βλέπω, μπορεί να είναι και ένας υποσυνείδητος λόγος να μην έχω πρότυπα.

Ο θάνατος σε φοβίζει;

Επειδή έχω περάσει πολύ κοντά από τον θάνατο, έχω αποδεχτεί το τέλος των πραγμάτων και γι’ αυτό χαίρομαι περισσότερο που ζω. Είμαι 24, είμαι νέος, μου αρέσει η υγεία, προσέχω τι τρώω, γυμνάζομαι, δε φοβάμαι τον θάνατο.

Τα τελευταία χρόνια έχεις συμμετάσχει σε πολλά πράγματα. Δικός σου δίσκος, συνεργασίες αρκετές και πολλά που δεν τα γνωρίζω πλήρως. Δε στερεύει ποτέ η έμπνευση;

Η ζωή μου δίνει έμπνευση, όσο ζω θα έχω έμπνευση!

Κι αν στερέψει, πώς την ξαναγεμίζεις;

Πολύ απλά…ζω! Αν πρέπει να γράψω κάτι, πηγαίνω στις σημειώσεις που έχω στο κινητό μου και τις επεξεργάζομαι. Αλλά η ίδια η ζωή είναι η πηγή έμπνευσης.

Βιβλία διαβάζεις, Rack;

Κυρίως βιβλία αυτοβελτίωσης. Δεν διαβάζω μυθιστορήματα, αν και θα έκανε καλό στη δουλειά μου.

Τι απεχθάνεσαι πολύ;

Το ψέμα.

Άρα ως Rack λες πάντα την αλήθεια; Υπάρχουν και τα αναγκαία ψέματα.

Κοίτα, έχω περάσει από καταστάσεις που επέλεξα να πω ψέματα για να τις αποφύγω, αλλά μετά αυτό σε βάζει σε ένα τριπάκι συνήθειας κακό και σε αλλάζει χωρίς να το καταλάβεις. Οπότε θα συμβούλευα όλους να λένε την αλήθεια, όσο και να μην αρέσει. Προτιμώ να κρατάω τους ανθρώπους με ειλικρίνεια, παρά με ψέματα. Το μόνο ψέμα που θα πω είναι προς τον εαυτό μου και μόνο για να μην επαναπαυτώ. Θα υποβιβάσω για παράδειγμα κάτι καλό που έκανα, μόνο και μόνο για να το κάνω ακόμα καλύτερο.

* Ακολούθησε τον Rack στο Instagram και άκουσε τη μουσική του στο Spotify. Εκεί θα βρεις και το νέο του τραγούδι με την Lila, το Deja Vu.

** Photo credits: akim tsatsoulis