Ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο έφτασε το 2016 να πιει από την κινηματογραφική Γη της Επαγγελίας, παίρνοντας το Όσκαρ για την ερμηνεία του στο The Revenant. Μετά την προβολή του Killers of the Flower Moon το βράδυ του Σαββάτου στις Κάννες, ίσως να έχουμε μπροστά μας την καλύτερη ερμηνεία της 30ετους καριέρας του.

Δεν το λέμε εμείς, πώς θα μπορούσαμε άλλωστε, αφού δεν είμαστε στις Κάννες. Το λένε όμως όλοι οι ανταποκριτές εκεί, με τις κριτικές για την ταινία να είναι τέτοιες ώστε να καθιστούν το Killers of the Flower Moon, από τώρα κιόλας, ένα από τα φαβορί των επόμενων Όσκαρ.

9 και βάλε λεπτά χειροκροτούσε όρθιο το κοινό στις Κάννες τον Μάρτιν Σκορτσέζε, τον Λεονάρντο ΝτιΚάπριο, τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο, την φανταστική επίσης Λίλι Γκλάντστοουν και τους Ιθαγενείς που συνόδευσαν το καστ στην πρεμιέρα.

Η πλοκή

Το Killers of the Flower Moon μας πηγαίνει στα μέσα της τρίτης δεκαετίας του 20ου αιώνα, λίγο μετά το τέλος του Ά Παγκοσμίου Πολέμου. Εκείνη την εποχή διαπράχθηκαν μια σειρά από δολοφονίες ιθαγενών και το νεοσύστατο τότε FBI, υπό την ηγεσία του επίσης νέου διοικητή του, του Έντγκαρ Τζ. Χούβερ, στέλνει έναν πράκτορα (Τζέσι Πλέμονς) στην Οκλαχόμα, στο Οσέιτζ, για να ερευνήσει τους φόνους.

Εκεί θα συναντήσει τον Γουίλιαμ Χέιλ (Ντε Νίρο) και την αυτοκρατορία εξορύξεων του. Ο Χέιλ είναι ένας καπιταλιστής με επεκτακτισμό ακραίας μορφής και κυνηγάει συνεχώς τη γη των Ιθαγενών για να εκμεταλλευτεί τον ορυκτό τους πλούτο. Στη δούλεψή του έχει τον ανιψιό του, τον Έρνεστ Μπάκχαρτ (Λεονάρντο ΝτιΚάπριο), στον οποίο δίνει δουλειά μετά τον ερχομό του από το μέτωπό του πολέμου και τον σπρώχνει σε γάμο με την Μόλι (Λίλι Γκλάντστοουν), μια Ιθαγενή που έχει την επικαρπία σε μια γη γεμάτη πετρέλαιο. Ο σκοπός του Χέιλ είναι ξεκάθαρος.

Οι Ιθαγενείς του Οσέιτζ τον γνωρίζουν, αλλά θέλουν κι αυτοί να εκμεταλλευτούν την παρουσία ενός λευκού στην οικογένεια τους, κυρίως για ιατρικούς λόγους, αφού δεν έχουν πρόσβαση σε φάρμακα. Η Μόλι είναι διαβητική και έχει ανάγκη από ενέσεις ινσουλίνης. Οι γυναίκες των Οσέιτζ δεν φτάνουν πολύ μακριά στη ζωή τους.

Ερμηνεία καριέρας για τον Λεονάρντο ΝτιΚάπριο

Το Killers of the Flower Moon μοιάζει με μια βιογραφική ταινία για έναν serial killer ή με ένα γουέστερν. Έχει κάτι και από τα δύο, αλλά δεν είναι τίποτα από τα δύο. Δεν ενδιαφέρεται η αφήγηση για το ποιος είναι ο δολοφόνος των ιθαγενών. Ενδιαφέρεται να αποτυπώσει το πώς χτίζεται η αμερικανική κουλτούρα και το αίμα που χύθηκε, με τους Ιθαγενείς να χάνουν κάθε δικαίωμα στα εδάφη τους. Και το πετυχαίνει όλο αυτό μέσα από το πρίσμα της σχέσης του Έρνεστ με την Μόλι.

Ο Σκορτσέζε και όλη η παραγωγή πέρασαν πολλές ημέρες σε συζητήσεις με τους Ιθαγενείς του Οσέιτζ, ζήτησαν την καθοδήγησή τους και γι’ αυτό τους είχαν μαζί τους στο κόκκινο χαλί.

Λεονάρντο ΝτιΚάπριο Killers of Κάννες
(Photo credits: Gisela Schober/Getty Images)

Το Killers of the Flower Moon είχε σκοπό να αποδώσει μια ελάχιστη μορφή δικαιοσύνης στη μνήμη των Ιθαγενών και το καταφέρνει χωρίς να αγνοεί την καλλιτεχνική του ιδιότητα.

Γι’ αυτό και Hollywood Reporter, RogerEbert.com, Guardian, Variety και πλήθος άλλων μέσων, έχουν δώσει από 4 ως 5 αστέρια στην ταινία.

Όλοι τους εστιάζουν στον Λεονάρντο ΝτιΚάπριο, την ερμηνεία του οποίου χαρακτηρίζουν ως την «καλύτερη της καριέρας του». Κάτι που έρχεται ως αποτέλεσμα της επιλογής του Λεονάρντο ΝτιΚάπριο να κάνει αυτόν τον ρόλο και όχι αυτόν του αστυνομικού για τον οποίο τον προόριζε αρχικά ο Σκορτσέζε. Αν σκεφτούμε ότι εκτός του The Revenant, στο παρελθόν ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο μας έχει προσφέρει ερμηνείες όπως αυτή στο Once Upon A Time In Hollywood ή το Django Unchained, το Shutter Island και το Inception, τότε ο πήχης πρέπει να έχει ανέβει πολύ ψηλά.

Μετά τις Κάννες, το Killers of the Flower Moon θα κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες τον ερχόμενο Οκτώβριο σε διανομή της Feelgood.