Τα κινηματογραφικά δρώμενα πριν την πανδημία, φαντάζουν τόσο μακριά χρονιά, που ξεχνιούνται εύκολα. Γι΄αυτό αν θυμάσαι ποιες ταινίες συζητήθηκαν το 2019, έχεις τρομερό μνημονικό. Αν μάλιστα θυμάσαι και αυτή την καταπληκτική ταινία που βρίσκεται στο Ertflix με πρωταγωνιστή τον Κέισι Άφλεκ, τότε είσαι από τους μεγαλύτερους σινεφίλ στη χώρα.

Εμείς πάλι ούτε τη θυμόμασταν, ούτε την ξέραμε για να τη θυμόμαστε, αλλά την είδαμε στο Ertflix και στο πρώτο κιόλας μισάωρο νιώσαμε την ανάγκη να την προτείνουμε. Κι αυτό κάνουμε με τούτο το κείμενο.

Πρόκειται για την ταινία Light Of My Life που μπήκε πρόσφατα στο Ertflix, που έχει γράψει και σκηνοθετήσει ο ίδιος ο Άφλεκ, πατώντας στα χνάρια του αδερφού του, η οποία καταπιάνεται με ένα πολύ σκληρό στόρι, το οποίο αποκτά και άλλη διάσταση αν σκεφτούμε ότι το έγραψε ο Κέισι Άφλεκ που έχει πάντα πάνω του τη σκιά των κατηγοριών για σεξουαλική παρενόχληση και βιασμό.

Εν πάση περιπτώσει, αυτό δε σχετίζεται με την ταινία και με το ποιοτικό της αποτύπωμα, το οποίο είναι πάρα πολύ υψηλό, δεδομένου κιόλας ότι έχει ελάχιστο καστ, γυρίστηκε σε φυσικό τοπίο και χωρίς κάποιο μεγάλο όνομα.

Το στόρι λοιπόν, είναι τοποθετημένο σε ένα εγγύς μέλλον όπου έχουν αφανιστεί οι γυναίκες από τον πλανήτη. Ένας ιός τις εξαφάνισε και ελάχιστες έχουν μείνει. Αυτό, όπως αντιλαμβάνεται κανείς, προκαλεί πρόβλημα στην επιβίωση του είδους, αφού δεν υπάρχουν γυναίκες να γεννούν. Κι όσες ελάχιστες υπάρχουν, κοινότητες ανδρών τις κρατούν κλεισμένες σε καταφύγια, τους κάνουν έρωτα και ελπίζουν πως θα μείνουν έγκυες σε κορίτσια.

Ertflix Light of my Life
Ο Κέισι Άφλεκ στον ρόλο του Μπαμπά, Light of My Life/Ertflix

Ο Άφλεκ είναι ένας άντρας που είδε τη γυναίκα του να γεννάει μια κόρη όταν ξεκίνησε ο αφανισμός και μετά να πεθαίνει. Την κόρη του τη φωνάζει Ραγκ και μαζί κινούνται σε δάση και σε αραιοκατοικημένους τόπους, ώστε να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερες συναναστροφές. Επιβιώνουν και κρύβονται, κρύβονται κι επιβιώνουν.

Ένα ακόμα κρυμμένο διαμάντι στο Ertflix

Είναι εύλογο πως δεν θέλει να την ανακαλύψουν άλλοι άντρες. Όχι μόνο γιατί θα έχει την τύχη των άλλων γυναικών που έζησαν και θα καταλήξει σε ένα καταφύγιο για να γίνει μηχανή παραγωγής, αλλά και γιατί, σε έναν κόσμο δίχως γυναίκες, η δικαιολογία για παιδεραστία έχει πιο ισχυρό πάτημα. Μικρές ομάδες ανδρών κυκλοφορούν και ψάχνουν για γυναίκες.

Ο Μπαμπάς με την Ραγκ, που την παρουσιάζει ως τον γιο του Άλεξ όταν συναντούν κάποιον, ταξιδεύουν πεζή σε αντίξοες συνθήκες, σε καταιγίδες, σε πολικές θερμοκρασίες και αναγκάζονται κάποιες φορές να κλέψουν αυτοκίνητα άλλων για να διευκολύνουν την πορεία τους. Κάποια στιγμή φτάνουν σε ένα σπίτι με τρεις ηλικιωμένους που τους φιλοξενούν. Ο Μπαμπάς προσπαθεί να κρύψει την θηλυκότητα της κόρης του, αλλά το ανακαλύπτουν. Ευτυχώς, δεν έχουν κακές προθέσεις. Θέλουν να βοηθήσουν. Δεν προλαβαίνουν όμως, γιατί στην πόρτα εμφανίζεται μια συμμορία ανδρών με κακές προθέσεις.

Ertflix
Μπαμπάς και κόρη στον μανιασμένο χιονιά, Light of My Life/Ertflix

Το Light of My Life είναι μια ταινία επιβίωσης που ανήκει στην χορεία εκείνων των ταινιών που γονιός και παιδί επιβιώνουν σε έναν κόσμο δυστοπικό, όπως είναι το Leave No Trace, το The Road κ.α. Από αυτό και μόνο έχει μια σκαιότητα ως περιεχόμενο. Η συνθήκη του «δεν υπάρχουν γυναίκες» όμως, την κάνει ακόμα πιο βάναυση στην εξέλιξη της, γιατί σου αποτυπώνει το πώς μπορεί να εκφυλιστεί η ανθρωπιά, πώς ένας άντρας μπορεί να κατρακυλήσει στην ευκολία του να βιάσει ένα παιδί στο όνομα της επιβίωσης του είδους. Και ταυτόχρονα, θέτει και το ηθικό δίλημμα.

Βλέπουμε έναν πατέρα που θέλει να προστατεύσει την κόρη του, αλλά ενδεχόμενα εις βάρος του ανθρώπινου είδους. Γιατί αν μέσω αυτής μπορούν να γεννηθεί ένα κορίτσι ή δύο κορίτσια και να γίνουν γυναίκες που θα γεννήσουν άλλα κορίτσια, θα πρέπει να αφήσει στην άκρη το γονεϊκό ένστικτο και να σκεφτεί με γνώμονα το κοινό καλό. Βλέπετε επομένως, πώς μια συνθήκη, η εξαφάνιση των γυναικών, διαφοροποιεί την ίδια την ηθική, το πώς αντιμετωπίζουμε την μετατροπή ενός ανθρώπου σε αιχμάλωτο της διαιώνισης του είδους!

Η κλιμάκωση της ταινίας στο τελευταίο 25λεπτο είναι άψογη, γίνεται σε τόσο μικρό και σκοτεινό πλάνο που την νιώθεις περισσότερο και σε κινητοποιεί ψυχικά.

114 λεπτά σε περιμένουν στο Ertflix για ακόμα μια περίπτωση ταινίας που είναι από τα κρυμμένα διαμάντια.