H ταινία «Firebird» μια ταινία βρετανο-εσθονικής παραγωγής, η οποία αφηγείται μια ιστορία αγάπης δύο ομοφυλόφιλων πιλότων, βασισμένη στην αυτοβιογραφία του Sergey Fetisov, κατηγορήθηκε για «ντροπή της Μόσχας». Με φόντο τον ψυχρό πόλεμο, όταν η Εσθονία ήταν μέλος της Σοβιετικής Ένωσης.

O Oleg Zagorodnii πρωταγωνιστεί ως ο Roman, ένας πιλότος μαχητικών που πρόκειται να παντρευτεί σύντομα, αλλά ερωτεύεται έναν νεαρό στρατιώτη, τον Sergey, τον οποίο υποδύεται ο Βρετανός, Tom Prior. Συναντιούνται σε μια στρατιωτική βάση στην σοβιετική κατοχή Εσθονία της δεκαετίας του 1970.

Το Firebird είναι μια ιστορία απαγορευμένου έρωτα, με την διαφορά ότι οι δύο πιλότοι θα αντιμετωπίσουν πολλά περισσότερα, αν αποκαλυφθεί η σχέση τους. Δεν ήταν απλά σκάνδαλο, ήταν κάτι απαγορευμένο. Το σκηνικό της σοβιετικής εποχής προσδίδει στην ταινία μερικά στοιχεία βγαλμένα από ταινίες θρίλερ.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Peeter Rebane μίλησε στην Guardian, για τα συναισθήματά του αφότου διάβασε την αυτοβιογραφία, που τον ενέπνευσε για την ταινία. «Συγκλονίστηκα. Το να είσαι γκέι ήταν τότε ποινικό αδίκημα. Ακόμα και μετά την αποποινικοποίηση του με την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, ακόμα παρουσιαζόταν σαν κάτι ανώμαλο», αναφέρει ο 48χρονος σκηνοθέτης, με καταγωγή από την Εσθονία.

Ο ίδιος ήξερε ότι ήταν ομοφυλόφιλος από την ηλικία των εννέα ετών. «Ακόμα και όταν ήρθα στη μητέρα μου στις αρχές των 20 μου, η πρώτη της αντίδραση της ήταν ότι μπορούμε να ζητήσουμε βοήθεια. Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι μια τέτοια ιστορία αγάπης συνέβαινε εκεί, ειδικά εκείνη την εποχή. Ως μικρά παιδιά στην κατεχόμενη Εσθονία, ο καλύτερός μου φίλος και εγώ κάναμε ποδήλατο κοντά στην ίδια βάση. Τα MiG θα πετούσαν από πάνω και πέφταμε κυριολεκτικά από τα ποδήλατά μας».

Η ανάμνηση αυτή είναι η ιδέα πίσω από ίσως την πιο αμφιλεγόμενη σκηνή της ταινίας. Σε ένα πλάνο οι δυο πρωταγωνιστές συνευρίσκονται ερωτικά, την ώρα που ένα ζευγάρι μαχητικών αεροσκαφών, μονομαχούν πάνω από τα κεφάλια τους. «Ήθελα το Firebird να φαίνεται σαν να φτιάχτηκε τη δεκαετία του 1970 και όχι τώρα».

Το Firebird αφορά την αγάπη, όχι την πολιτική

Ο Prior πρότεινε αλλαγές στο σενάριο, που τον οδήγησαν να συνυπογράψει μαζί με τον Rebane νέα προσχέδια, που αναδεικνύουν την καταπίεση και τις παρανοϊκές συνθήκες στις οποίες ζούσαν ο Sergey κι ο Roman. Στην συνέχεια, ο Prior έγινε συμπαραγωγός και μουσικός επόπτης, ενώ καταπιάστηκε και με το μοντάζ. Στη συνέχεια, το ζευγάρι ίδρυσε μια εταιρεία διανομής για την κυκλοφορία του Firebird στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μαζί με τον Rebane ταξίδεψαν στη Μόσχα το 2016 για να συναντήσουν τον Fetisov. «Μερικοί από τους ανθρώπους που ήταν κοντά του δεν γνώριζαν την ιστορία του. Σίγουρα δεν ντρεπόταν γι’ αυτό που ήταν. Φλέρταρε ανοιχτά με έναν άντρα σερβιτόρο όταν ήμασταν σε ένα εστιατόριο στη Μόσχα. Οποιαδήποτε ταλαιπωρία βίωσε δεν είχε σχέση με την ταυτότητά του» λέει ο Prior.

Ωστόσο, ο θάνατός του Fetisov το 2017 σε ηλικία 64 ετών, τους έκανε να θέλουν να διαδώσουν την ιστορία του. «Του είχαμε δώσει μια υπόσχεση. Ο μόνος όρος που έθεσε ήταν ότι η ταινία πρέπει να αφορά την αγάπη, όχι την πολιτική. Φυσικά, θα γίνει δεκτό, αλλά θέλαμε να κάνουμε μια παγκόσμια ιστορία για το τι σημαίνει να κυνηγάς την αγάπη με οποιοδήποτε κόστος» αναφέρει ο Rebane.

H αποδοχή της εικόνας των δύο αντρών στη Μόσχα, πέρυσι από το φεστιβάλ κινηματογράφου της πόλης, δεν ήταν αναμενόμενη. Αν και μόνο η πρώτη από τις προγραμματισμένες προβολές της προχώρησε, καθώς πολλοί έσπευσαν να επικρίνουν την ταινία. Κάποιοι έκαναν λόγω για ντροπιαστική απεικόνιση και για μια ταινία «μια γροθιά στο πρόσωπο του Ρώσου στρατιώτη». Παρότι δεν απαγορεύτηκε, δεν πωλήθηκαν εισιτήρια και έπαιζε χωρίς κοινό.

«Η Ρωσία σίγησε αυτή την ταινία. Δεν θέλουν να φαίνεται. Οπότε το να μην προβάλλεται είναι να κάνεις αυτό που θέλει ο Putin» είπε ο Prior, αναφερόμενος απροθυμία για προβολή της ταινίας μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Προτεραιότητά του αυτή τη στιγμή είναι να διαδώσει το μήνυμα, αν και παραδέχεται ότι δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Η ταινία πάντως κυκλοφορεί στους βρετανικούς κινηματογράφους στις 22 Απριλίου.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Sony: Ανακοινώνει τις ημερομηνίες κυκλοφορίας των «Madame Web» και «Spider-Man: Across the Spider-Verse»

Ταινίες της εβδομάδας: Όσα θα δούμε στις αίθουσες τις ημέρες του Πάσχα

Better Call Saul: Ρεκόρ έκανε η πρεμιέρα του 6ου και τελευταίου κύκλου για το AMC+