Είναι πάντα αναζωογονητικό να ανακαλύπτεις νέα πράγματα που σε εξιτάρουν. Αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται την οικειότητα, τη ζεστασιά, την ευχαρίστηση, τη διαρκή νοσταλγία (αν μπορεί να το θέσει κανείς έτσι) που σου ξυπνάει αυτό που ξέρεις και αγαπάς. Κι αυτό ακριβώς είναι για εκατομμύρια πιστούς εκεί έξω ορισμένα action movies. Τα οποία εξελίχθηκαν στο χρόνο και στο χώρο, έγιναν τα franchises της καρδιάς μας.

Κι έρχεται πράγμα που σαλεύει μέσα στο 2023 για τους φαν των ταινιών δράσης. Fast and Furious, John Wick, Mission: Impossible, The Transformers, The Expendables και βεβαίως, Indiana Jones. Παραπονεμένοι δεν θα μείνουν ούτε όσοι αγαπούν τους σούπερ ήρωες και τα κόμικς: Ant-Man, Guardians of the Galaxy, The Flash και Aquaman, καταφτάνουν προσεχώς.

Περιμένοντας και για να… περάσει η ώρα, είπαμε να κάνουμε ένα top-10 με τα καλύτερα action movies franchise όλων των εποχών. Το κριτήριο είναι υποκειμενικό, αλλά προσπαθήσαμε να αγγίξουμε όσο γίνεται περισσότερο την αντικειμενικότητα. Συμπαθάτε μας, αν αποτύχαμε. Δεν είμαστε δα και σούπερ ήρωες…

JOHN WICK

Δεν βρίσκεται καιρό στην παρέα μας, αλλά το impact και η κληρονομιά που κομίζει μας κάνει να νιώθουμε πως αυτή η σχέση βαστάει από αρκετά πιο παλιά. Όταν το πρώτο John Wick έσκασε μύτη στα σινεμά, το 2014, άπαντες έμειναν άναυδοι με το πόσο… στιλάτη μπορεί να γίνει η βία, με σκηνές δράσης βγαλμένες κατευθείαν από best of υψηλής χορογραφίας, υψηλής τέχνης

Ακολούθησαν δύο εξίσου καταπληκτικά sequels, λίαν προσεχώς έρχεται στις οθόνες μας το μέρος 4o (και δύο spin-offs). Για το τι μας περιμένει στο άμεσο μέλλον από τον Κιάνου Ριβς έχουμε ακούσει τα καλύτερα, ο πήχης είναι στο… δεν πάει παραπάνω, μας προϊδεάζουν για την πιο must see ταινία δράσης που γυρίστηκε ποτέ.

BATMAN

Τεράστιο franchise με τέτοιο χρονικό ορίζοντα και ποικιλία που δύσκολα θα μπορούσε να έχει ομοιογένεια – γι’ αυτό δεν έχει άλλωστε. Για παράδειγμα υπάρχει το Batman and Robin που είναι μια από τις καλύτερες (ή χειρότερες, όπως το δει κανείς) κατά λάθος κωμωδίες όλων των εποχών…

Αλλά με τον «άνθρωπο-νυχτερίδα» πρωταγωνιστή έχουμε δει έπη, που πήγαν το είδος σε άλλο επίπεδο. Αναφερόμαστε κυρίως και προφανώς στην τριλογία του Κρίστοφερ Νόλαν (Batman Begins, The Dark Knight, The Dark Knight rises). Μέσω του Batman επίσης, έχουμε γνωρίσει μερικούς από τους καλύτερους «κακούς» στην ιστορία του σινεμά. Penguin, Bane και Joker – έγινε και σόλο φιλμ, με τον Χόακιν Φίνιξ να κάνει κάτι που νομίζαμε αδύνατο: Να ξεπεράσει την αντίστοιχη ερμηνεία του Χιθ Λέτζερ. Ή έστω, να την «πατσίσει».

DIE HARD

Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια από τις πιο πετυχημένες αποδόσεις τίτλου στα ελληνικά. «Πολύ σκληρός για να πεθάνει». Οι αθλητικογράφοι ευχαριστούν για πάντα όποιον το εμπνεύστηκε…

Από πλευράς υλικού τώρα, το πρώτο Die Hard είναι κατά γενική ομολογία μια από τις κορυφαίες ταινίες του είδους, ever. O Μπρους Γουίλις πάει το badass-ιλίκι σε άλλο level ως Τζον ΜακΛέιν και το άσπρο του φανελάκι γίνεται θρύλος. Ο Άλαν Ρίκμαν επίσης, ηθοποιάρα ήταν, λογικά δίνει ρέστα ως Χανς Γκρούμπερ.

Ακολούθησε το Νο2 (Die Harder, εδώ είναι η σειρά να δώσουμε το μπράβο στους Αμερικανούς μας φίλους που σκέφτηκαν αυτήν τη μικρή, αλλά ιδιοφυή τροποποίηση στον τίτλο) που επίσης γέμισε τα σινεμά ανά τον κόσμο.

Συνολικά βγήκαν 5 ταινίες, που ενώ όλες πήγαν καλά από εισπράξεις, δεν ενθουσίασαν τους κριτικούς, ειδικά η τελευταία. Ξιδάκι παιδιά!

MISSION: IMPOSSIBLE

Και μόνο για το theme song θα το βάζαμε στη λίστα. Ξέρετε αυτό το «του-του, του-του-του-του, τουρουρου, τουρουρου, τουρου» (ντρεπόμαστε για την πρόταση που μόλις γράψαμε, ας είναι).

Βέβαια είναι πολύ περισσότερα από αυτό. O Τομ Κρουζ κάνει αυτό που ξέρει όσο λίγοι όπως έδειξε με θαυμάσιο τρόπο πρόσφατα με το Top Gun, όταν και έσωσε το Hollywood.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πως η ποιότητα δεν έπεσε σε καμία από τις έξι συνολικά ταινίες που κυκλοφόρησαν. Και δεν αργεί η ώρα που θα έχουμε στις οθόνες μας δύο φρέσκα λαχταριστά ταινιάκια. Mission impossible να αποδειχθούν καλύτερα; Μπα ακριβώς επειδή είναι Mission Impossible παίζει σοβαρά να είναι όντως καλύτερα…

TERMINATOR

Hasta la vista baby. Πριν από το 1984 και την κυκλοφορία του Terminator, ο Τζέιμς Κάμερον ήταν ένας φέρελπις νέος σκηνοθέτης που προσπαθούσε να κάνει την τύχη του στο Hollywood. Αυτή είναι η ταινία που του επέτρεψε να τα καταφέρει. Με ένα budget που σήμερα μοιάζει αστείο (λίγο πάνω από 6 εκατ. δολάρια) γεννήθηκε μια τεράστια επιτυχία και ο Άρνολντ Σβαρτζενέιγκερ έγινε αστέρι πρώτου μεγέθους.

Το Terminator 2: Judgment Day είχε, λογικά, πολύ μεγαλύτερο budget. Και κάθε σεντ ξοδεύτηκε σοφά. Ένα φανταστικό sci-fi action blockbuster με όλη αυτήν την σκοτεινή ατμόσφαιρα του original και ακόμα περισσότερο εφέ και εκπλήξεις.

Έγιναν ακόμα τέσσερις συνέχειες, καμία από τον Κάμερον. Και αυτό φάνηκε. H μαγεία χάθηκε. Η τελειότητα που άγγιξαν τα πρώτα δύο φιλμ του Εξολοθρευτή αρκεί όμως για να είναι all time classic.

Να πούμε επίσης πως 2019 το Terminator: Dark Fate ήταν μια αξιοπρεπής προσπάθεια αναβίωσης, αλλά δεν πήγε καλά εμπορικά και τα πλάνα συνέχισης του franchise έχουν μπει στον πάγο.

FAST AND THE FURIOUS

Κάθε ταινία –και είναι και πολλές- γεμίζει τις αίθουσες, προκαλεί παροξυσμό στους φαν, έχει πάει τον Βιν Ντίζελ σε επίπεδο θρύλου. Εδώ έχουμε να κάνουμε με φαινόμενο. Και μια ιδιαιτερότητα: Οι πρώτες ταινίες είναι (πολύ) χειρότερες από τις επόμενες. Ειδικά από το 5ο μέρος κι έπειτα, το franchise πετάει.

Έχει πέσει πολύ χρήμα (το φέρνει πολλαπλάσια πίσω), οι σκηνές δράσης πάνε την αδρεναλίνη.. τσίτα γκάζια. Μετά από 9 ταινίες και ένα spin off, το 11ο part θα έρθει φέτος κοντά μας, ως Fast X.  Ντουέιν Τζόνσον, Τζέισον Στέιθαμ, Πολ Γουόκερ, Λουκ Έβανς, Ίντρις Έλμπα, Μισέλ Ροντρίγκεζ είναι μερικοί μόνο από τους πολλούς που «έλαμψαν» στο Fast and the Furious και περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τον Τζέισον Μομόα στο επερχόμενο.

STAR WARS

Εδώ μιλάμε για κάτι μυθικό. Η original τριλογία των 80s θα αρκούσε γι’ αυτό. Ήταν τόσο μπροστά από την εποχή της, τόσο μοναδική. Δημιούργησε εκατομμύρια πιστούς σε ολόκληρο τον πλανήτη και είναι φοβερό το πώς αυτό εξαπλώνεται και στη νέα γενιά – η γοητεία του κλασικού είναι προφανώς διαχρονική.

Η «δύναμη» συνέχισε με δύο ακόμα τριλογίες, prequel και sequel, ενώ έπεται συνέχεια. Μην το κουράζουμε. Δεν μιλάμε απλώς για κορυφαίες ταινίες του είδους. Μιλάμε για κορυφαίες ταινίες, σκέτο.

INDIANA JONES

Οι κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού. Ο Ναός του Χαμένου Θησαυρού. Η Τελευταία Σταυροφορία. Βάλτε μας να τις δούμε από 100 φορές την καθεμία, δεν θα βαρεθούμε. Ο «Ίντι», παιγμένος εξαιρετικά από τον Χάρισον Φορντ, είναι ο πιο cool αρχαιολόγος που θα μπορούσε ποτέ να υπάρξει, ένας από τους πλέον αγαπημένους κινηματογραφικούς ήρωες όλων των εποχών.

Η τριλογία των 80s συνιστά μια ωδή στη ψυχαγωγία. Η επιστροφή του 2008 (Ο Ιντιάνα Τζόουνς και το βασίλειο του Κρυστάλλινου Κρανίου) δεν ήταν τόσο καλή, μην κρυβόμαστε. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχουμε κάνει ήδη… προκράτηση για το επερχόμενο 5ο μέρος. Που θα ναι και το τελευταίο, ο Χάρισον Φορντ είναι πια 80 ετών και το χρόνο δεν τον νικάει ούτε καν αυτός…

MARVEL CINEMATIC UNIVERSE (MCU)

Θα μπορούσαμε άνετα να γεμίσουμε την 10άδα με ταινίες από το μαγικό συμπάν της Marvel. Δεν το κάναμε για ποικιλία. Γιατί ξέρετε. Και ξέρουμε. Αρχής γενομένης από το Iron Man του 2008 εγκαινιάστηκε μια πορεία από το κινηματογραφικό αυτό studio που άλλαξε όσα θεωρούσαμε δεδομένα.

Εν συνεχεία βγήκαν δεκάδες ταινίες από ένα αξιοθαύμαστο «εκκολαπτήριο επιτυχίας». Ξανά και ξανά, χωρίς ποτέ να πέφτει η ποιότητα. Τα Avengers, ειδικά. Και βεβαίως, παρότι βγήκαν πρώτα από άλλο studio, και τα X-Men του μαρβελικού κόσμου άπτωνται. Με όλους τους μοναδικούς ήρωες που μας έχουν χαρίσει. Όπως τους Wolverine και Deadpool, τους οποίους θα απολαύσουμε μαζί στο Deadpool 3, που για πρώτη φορά θα έρθει δια χειρός MCU – πόσο καλύτερο μπορεί να γίνει το… τέλειο;

JAMES BOND

Κανονικά δεν χρειαζόταν να γράψουμε τίποτα. Μόνο αυτό: My name is Bond. James Bond. Και καταλαβαίνουν όλοι. Μα όλοι. Ακόμα και ιθαγενείς σε ερημονήσια…

Έξι δεκαετίες φαινόμενο είναι αυτό. Ένα μόνο θέλουμε να μάθουμε… χθες αν γίνεται παρακαλώ: Ποιος θα διαδεχτεί τον Ντάνιελ Κρεγκ ως 007;

Photo Credits: Shutterstock