Στη σύλληψη του δημοσιογράφου της Wall Street Journal, Έβαν Γκέρσκοβιτς, προχώρησε προ ημερών (στις 29 Μαρτίου) το Κρεμλίνο, για παραβίαση ρωσικού νόμου. 

Το  Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ χαρακτήρισε «άδικη κράτηση» την προφυλάκισή του από τη Ρωσία, της οποίας η ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας τον κατηγορεί για κατασκοπεία που επικρίθηκαν ευρέως ως ψευδείς από τον Λευκό Οίκο, άλλες δυτικές χώρες, την Wall Street Journal, δεκάδες οργανισμούς ΜΜΕ και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Την σύλληψη του ενέκρινε προσωπικά ο Βλαντιμίρ Πούτιν, δείχνοντας κατά αυτόν τον τρόπο την αυξανόμενη επιρροή των σκληροπυρηνικών του Κρεμλίνου που πιέζουν για μετωπική σύγκρουση με την Ουάσιγκτον σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Πριν ενταχθεί στο δυναμικό της αμερικανικής εφημερίδας το 2022, ο Γκερσκόβιτς ήταν ανταποκριτής του AFP στη Μόσχα και πριν από αυτό της αγγλόφωνης ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Moscow Times. Γνωρίζει άπταιστα ρωσικά καθότι είναι ρωσικής καταγωγής και είχε εγκατασταθει με τους γονείς του στις ΗΠΑ στην παιδική του ηλικία.

Η Wall Street Journal εξέφρασε τη βαθιά της ανησυχία για την ασφάλεια του δημοσιογράφου της, γράφοντας πως : «Η Wall Street Journal ανησυχεί βαθύτατα για την ασφάλεια του Έβαν Γκερσκόβιτς».