Έως και τρεις στις δέκα ευρωπαϊκές πτήσεις μπορεί να κινδυνεύουν να καθυστερήσουν ή να ακυρωθούν, αφού οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας προειδοποίησαν ότι θα απεργήσουν.

Οι ελεγκτές του ευρωπαϊκού οργανισμού διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας, Eurocontrol, φέρεται να δήλωσαν ότι θα προβούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις κατά τις περιόδους αιχμής του καλοκαιριού, αφού οι συνομιλίες με την εργοδοσία κατέρρευσαν σχετικά με τις αμοιβές, το προσωπικό και άλλα.

Οι απεργίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις ή ακυρώσεις έως και 12.600 πτήσεων την ημέρα σε όλη την ήπειρο, δήλωσε στους Times πηγή του κλάδου.

Προειδοποίησε ότι «σε μια ολοκληρωμένη απεργία, το 20-30% των πτήσεων θα είχε τουλάχιστον καθυστερήσεις. Πρόκειται για μεγάλους αριθμούς».

Η Eurocontrol αναμένει να εξυπηρετήσει 33.000 καθημερινές πτήσεις για τις επόμενες οκτώ εβδομάδες, οι οποίες θα αυξηθούν σε περισσότερες από 34.000 τις Παρασκευές.

Ανώτερη πηγή των αεροπορικών εταιρειών δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ότι ο αντίκτυπος των απεργιών θα μπορούσε να είναι «μαζικός και εξαιρετικά ανασταλτικός», προσθέτοντας ότι δεν είχε γίνει μεγάλος σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση πλήρους απεργίας.

Ένα πρώτο κύμα απεργιών πρόκειται να ανακοινωθεί τη Δευτέρα, σύμφωνα με τις πηγές των Times.

Αξιωματούχοι του οργανισμού πιστεύουν ότι είναι πλέον «αναπόφευκτο» και θα στοχεύει στην έναρξη της κύριας περιόδου σχολικών διακοπών στην Αγγλία και την Ευρώπη.

Ο Στιούατ Γουίνγκεϊτ, αξιωματούχος του αεροδρομίου Gatwick στο Λονδίνο, δήλωσε στους Times ότι οι απεργίες στον ευρωπαϊκό έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση για τον ίδιο αυτό το καλοκαίρι.

Η Union Syndicale Bruxelles (USB), η οποία εκπροσωπεί τους δημόσιους υπαλλήλους στην ΕΕ, έγραψε επιστολή προς τους διευθυντές, απαιτώντας να προσληφθούν άμεσα επιπλέον ελεγκτές, επικαλούμενη έλλειψη 25%, σε προσωπικό περίπου 40 ελεγκτών. Στην επιστολή προστίθεται ότι το συνδικάτο δεν βλέπει άλλη επιλογή από το να προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ωστόσο, ειδικός του κλάδου δήλωσε στους Times ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες.

Ο γενικός διευθυντής του Eurocontrol πρόσθεσε ότι ο εναέριος χώρος στην Ευρώπη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει «υψηλή υπερφόρτωση» της κυκλοφορίας τις περισσότερες ημέρες του φετινού καλοκαιριού σε πολλές πολυσύχναστες ευρωπαϊκές περιοχές, όπως η Ρεμς και η Μασσαλία στη Γαλλία, η Αθήνα στην Ελλάδα και η Βουδαπέστη στην Ουγγαρία.

Προειδοποιήσεις αυτού του είδους έχουν επίσης εκδοθεί για το Λονδίνο, τις Βρυξέλλες, τη Λευκωσία, τη Βαρσοβία και το Ζάγκρεμπ για ημέρες αιχμής, όπως οι Παρασκευές και τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού.