Στο χάος βυθίστηκε το βράδυ της Δευτέρας η πόλη Σβατ στο δυτικό Πακιστάν, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Το κτίριο, στο οποίο στεγαζόταν η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της πόλης κατέρρευσε ολοσχερώς μετά από εκρήξεις που σημειώθηκαν στα υπόγειά του. Ο πρώτος απολογισμός κάνει λόγο για 15 νεκρούς και τουλάχιστον 50 τραυματίες, αλλά ο αριθμός αυτός πιθανόν να είναι πολύ μεγαλύτερος. Κι αυτό διότι δεν υπάρχει ακριβής εκτίμηση για το πόσοι άνθρωποι βρίσκονταν στον κτίριο τη στιγμή των εκρήξεων.

Μυστήριο, πάντως, συνεχίζει να καλύπτει την αιτία των εκρήξεων. Ο επικεφαλής της αστυνομίας στη Σβατ ο Σαφί Ουλά Γκανταπούρ, τόνισε σε δημοσιογράφους πως οι εκρήξεις οφείλονταν σε βραχυκύκλωμα στο υπόγειο, όπου αποθηκεύονταν χειροβομβίδες και άλλα εκρηκτικά. Η ακριβής του δήλωση, που διανεμήθηκε μάλιστα και σε δελτίο τύπου, ήταν πως «δεν υπάρχει καμιά ένδειξη πως προκλήθηκαν από επίθεση ή καμικάζι».

Άλλοι αξιωματικόι της αστυνομίας, όμως, δήλωναν νωρίτερα ότι εξερράγησαν δύο ή τρεις βόμβες. Η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων είναι αστυνομικοί που βρίσκονταν στο κτίριο εκείνη την ώρα για την αλλαγή βάρδιας στην υπηρεσία τους.

Δεν παραδέχονται την επίθεση;

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι πιθανόν το κτίριο έγινε στόχος τρομοκρατικής επίθεσης, ωστόσο οι αρχές του Πακιστάν δεν το παραδέχονται. Κάτι τέτοιο θα τους καθιστούσε επιχειρησιακά αναξιόπιστους, δεδομένου ότι το κτίριο υποτίθεται ότι ήταν ένα από τα καλύτερα προστατευμένα σημεία στη συγκεκριμένη ταραγμένη περιοχή, όπου δρουν κυρίως μέλη των Ταλιμπάν του Πακιστάν, μιας οργάνωσης-παρακλάδι αυτής του γειτονικού Αφγανιστάν.

Από την αρχή της χρονιάς, οι αρχές πρόσαψαν στους πακιστανούς Ταλιμπάν τουλάχιστον δύο επιθέσεις, που έβαλαν στο στόχαστρο μεγάλες εγκαταστάσεις της αστυνομίας.

Τον Ιανουάριο, βομβιστής-καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί εν μέσω πλήθους σε ισλαμικό τέμενος μέσα σε κτιριακό συγκρότημα της αστυνομίας στην Πεσάβαρ, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. Το κτίριο κατέρρευσε και παρέσυρε στο θάνατο 80 αστυνομικούς. Τον Φεβρουάριο οι Πακιστανοί Ταλιμπάν επιτέθηκαν εναντίον του κτιρίου της αστυνομίας στην πρώην πρωτεύουσα Καράτσι, στο νοτιοανατολικό τμήμα. Από την σφοδρή ανταλλαγή πυρών που κράτησε τέσσερις ώρες σκοτώθηκαν πέντε αστυνομικοί και 17 Ταλιμπάν.