Η βρετανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να απαγορεύσει στους εργαζόμενους στην κυβέρνηση να κατεβάζουν την εφαρμογή TikTok στα κινητά τους τηλέφωνα, όπως ανέφεραν σήμερα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Η απαγόρευση έρχεται ως απάντηση στις ανησυχίες ότι ευαίσθητα δεδομένα των χρηστών θα μπορούν να γίνουν προσβάσιμα από τις κινεζικές αρχές, μέσω της κινεζικής μητρικής εταιρείας ByteDance. Σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες, εντοπίστηκαν σοβαροί κίνδυνοι ασφάλειας στην εφαρμογή.

Ήδη, αντίστοιχες αποφάσεις για απαγόρευση του TikTok έχουν λάβει οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και ο Καναδάς, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι θα απαγορεύσει την εφαρμογή, αν η μητρική εταιρεία δεν πουλήσει όλες τις μετοχές της.

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου Τομ Τάγκεντχατ είχε ζητήσει από το Εθνικό Κέντρο Ασφάλειας στον Κυβερνοχώρο (NCSC) να εξετάσει το TikTok αφού οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν αρχίσει να το απαγορεύουν από τα τηλέφωνα εργασίας τους.

Η κινεζική αυτή εφαρμογή βρίσκεται όλο και περισσότερο στο μικροσκόπιο της Ευρώπης και των ΗΠΑ σχετικά με την ασφάλεια και το απόρρητο δεδομένων με ανησυχίες ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την προώθηση προβολών υπέρ του Πεκίνου ή τη συλλογή δεδομένων χρηστών.