Απογοήτευση προκάλεσε στους λάτρεις των θεωριών συνωμοσίας η αποκάλυψη ότι το εύρημα μήκους 15 εκατοστών στη Χιλή που έμοιαζε με ον που δεν κατοικεί στον πλανήτη μας, ανήκει τελικά σε άνθρωπο.

Εξωγήινοι

Τα στοιχεία που «έδειχναν» εξωγήινο

Το συγκεκριμένο πλάσμα, που ανακαλύφθηκε στην έρημο της Ατακάμα και ονομάστηκε από τους επιστήμονες «Αta», είχε περίπλοκα χαρακτηριστικά. Ήταβ μόλις 6 ίντσες ψηλός (15 εκατοστά περίπου), ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις για τη ηλικία των οστών έδειχναν ότι επρόκειτο για ένα παιδί ηλικίας 6 έως 8 ετών.

Το μακρύ, γωνιακό κρανίο, οι κεκλιμένες οπές των ματιών και τα λιγότερα από το κανονικό πλευρά – 10 ζεύγη αντί για 12 που είναι κανονικά- απλώς επέτειναν το μυστήριο.

Τα ερωτήματα γύρω από την ανακάλυψη του σκελετού οδήγησαν σε εικασίες ότι ήταν ένα προηγουμένως άγνωστο πρωτεύον ή ακόμη και μια εξωγήινη μορφή ζωής.

Οι ανοσολόγοι έλυσαν το μυστήριο

Παρ’όλα αυτά, ο Garry Nolan, ένας ανοσολόγος που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ της Καλιφόρνια, συμπέρανε ότι το DNA του «Ata» προέρχεται από άνθρωπο και όχι εξωγήινο.

Ο ανοσολόγος εργάστηκε στη συνέχεια μαζί με γενετικούς ερευνητές στο Στάνφορντ καθώς και με ομάδα βιολόγων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο για να επιθεωρήσουν περαιτέρω το γονιδίωμα του «Ata». Διαπίστωσαν ότι υπήρχαν μεταλλάξεις σε επτά από τα γονίδια του.

Στη συνέχεια, ο Nolan θεώρησε ότι αυτός ο συνδυασμός μεταλλάξεων είναι αυτό που οδήγησε στις σοβαρές σκελετικές ανωμαλίες του «Ata». Ο ερευνητής επιβεβαίωσε ότι ο μυστηριώδης σκελετός των 15 εκατοστών πιθανότατα ανήκε σε ανθρώπινο έμβρυο που είτε γεννήθηκε νεκρό είτε πέθανε λίγο μετά τη γέννησή του.