Ο ζωολογικός κήπος στο Central Park της Νέας Υόρκης είναι από τα αγαπημένα μέρη τόσο των τουριστών, όσο και των ντόπιων. Το πιο διάσημο, όμως, από τα εκθέματά του δεν ζούσε σ’ ένα από τα κλουβιά του. Ο Φλάκο, η ευρασιατική κουκουβάγια που είχε καταφέρει να το σκάσει πριν ένα χρόνο και ζούσε ελεύθερα στα δέντρα του τεράστιου πάρκου, βρέθηκε νεκρή πριν από λίγες ημέρες και η είδηση προκάλεσε ένα απίστευτο τσουνάμι αντιδράσεων στα social media και όχι μόνο.

Ο Φλάκο έχασε τη ζωή του μετά από σύγκρουση με ένα κτίριο στην περιοχή του Μανχάταν. Το Wild Bird Fund (WBF), η τοπική οργάνωση για τα άγρια πουλιά, έλαβε δεκάδες μηνύματα περαστικών που αναγνώρισαν τον Φλάκο όταν τον είδαν στο έδαφος. Αμέσως στελέχη της οργάνωσης πήγαν στο σημείο, αλλά δεν μπόρεσαν να προσφέρουν καμία βοήθεια.

Η διοίκηση του ζωολογικού κήπου του Central Park ανακοίνωσε τον θάνατό του και υπενθύμισε ότι βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη η έρευνα για να βρεθεί αυτός που έσπασε το κλουβί του Φλάκο στις 2 Φεβρουαρίου 2023 και του επέτρεψε να δραπετεύσει, μετά από 13 χρόνια αιχμαλωσίας. Τότε είχαν εκφραστεί φόβοι ότι ο Φλάκο δεν θα τα καταφέρει να ζήσει μόνος του, αλλά η κουκουβάγια αποδείχτηκε εξαιρετικά ανθεκτική, θυμήθηκε μάλιστα πώς να κυνηγάει αρουραίους και να βρίσκει τροφή μόνη της, χωρίς βοήθεια.

Φλάκο, η κουκουβάγια που έγινε σύμβολο της ελευθερίας στη Νέα Υόρκη: Η διαφυγή από τον ζωολογικό κήπο και ο σοκαριστικός θάνατος
(Photo credits: Andrew Lichtenstein/Corbis via Getty Images)

Αποδείχτηκε, επίσης, ότι δεν είχε ξεχάσει να πετάει, ούτε είχαν ατροφήσει τα φτερά του, κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά με άγρια πουλιά που αναγκάζονται να ζήσουν σε κλουβιά, χωρίς να χρειαστεί να διανύουν μεγάλες αποστάσεις.

Ο ζωολογικός κήπος προσπάθησε να πιάσει πάλι τον Φλάκο με διάφορα δολώματα και ηχογραφήσεις κλήσεων κουκουβάγιας. Αυτά τα κόλπα τράβηξαν το ενδιαφέρον του, αλλά δεν… ενέδωσε. Ο ζωολογικός κήπος σύντομα εγκατέλειψε τις προσπάθειες, αφού το πουλί είχε γίνει εξαιρετικά δημοφιλές, ο κόσμος περνούσε ώρες στο Central Park για να τον δει κουρνιασμένο σε κάποιο δέντρο. Παρ’ όλα αυτά το προσωπικό του ζωολογικού κήπου τον παρακολουθούσε καθ’ όλη τη διάρκεια των ημερών της ελευθερίας του και, όπως δηλώθηκε, ήταν έτοιμο να τον ανακτήσει αν έδειχνε σημάδια δυσκολίας στην επιβίωσή του.

Οι κουκουβάγιες όπως ο Flaco είναι ως επί το πλείστον μοναχικές και συνήθως αλληλεπιδρούν με άλλα ζώα μόνο κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου, με αποτέλεσμα ορισμένοι να υποθέσουν ότι το πουλί αναζητούσε αγάπη κάθε φορά που τολμούσε να φύγει από το Central Park.

Η είδηση του θανάτου της κουκουβάγιας προκάλεσε θρήνο. Περισσότεροι από 1.000 χρήστες του X αναδημοσίευσαν την ανακοίνωση του ζωολογικού κήπου για τον χαμό του Φλάκο. Κάποιοι, μάλιστα, πιο ριζοσπάστες πρότειναν να… γκρεμιστεί το κτίριο όπου συνετρίβη το πουλί!

Φλάκο, η κουκουβάγια που έγινε σύμβολο της ελευθερίας στη Νέα Υόρκη: Η διαφυγή από τον ζωολογικό κήπο και ο σοκαριστικός θάνατος
(Photo credits: Andrew Lichtenstein/Corbis via Getty Images)

Έμβλημα της πόλης η κουκουβάγια

Στον ένα χρόνο που έζησε σε συνθήκες ελευθερίας στη Νέα Υόρκη ο Φλάκο απολάμβανε όλης της αγάπης και της προσοχής που δεν του αναλογούσε όταν βρισκόταν στο κλουβί. Δεν ήταν από τα δημοφιλή εκθέματα τότε, ο κόσμος τον χάζευε πολύ λιγότερο στην αιχμαλωσία, μάλιστα το πουλί φαινόταν σα να ήθελε να αποφύγει τα βλέμματα και γι’ αυτό τις περισσότερες φορές κούρνιαζε σε απόμερα σημεία του κλουβιού και μέσα στα φύλλα των δέντρων, για να μην τον βλέπουν.

Με τον καιρό η κουκουβάγια εξελίχθηκε σε σύμβολο της πόλης: Υπήρξαν και προφίλ του στα social media, αλλά και τραγούδι που γράφτηκε γι’ αυτόν. Υπάρχει, μάλιστα, και πρόταση προς το δημοτικό συμβούλιο της Νέας Υόρκης να δημιουργηθεί ένα… άγαλμα του Φλάκο και να τοποθετηθεί στο Central Park, για να θυμίζει την ιστορία του.

Η ευρασιατική κουκουβάγια είναι ένα από τα μεγαλύτερα είδη. Το άνοιγμα των φτερών του Φλάκο ήταν περίπου 1,8 μέτρα. Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ως και ένα δισεκατομμύριο πουλιά (!) στις ΗΠΑ πεθαίνουν ετησίως αφού πέταξαν κατά λάθος στα παράθυρα των κτιρίων. Το φως ειδικά από τα παράθυρα των κτιρίων της πόλης μπορεί να τυφλώσει στιγμιαία τις κουκουβάγιες και να αυξήσει τον κίνδυνο σύγκρουσής τους στα κτίρια.

** Με πληροφορίες από Guardian.