Πολλά κλαμπ – το Cotton Club, το Moulin Rouge, το Copacabana – θυμίζουν μια συγκεκριμένη εποχή. Αλλά κανένα από αυτά δεν έφτασε τον θρύλο που πέτυχε το Studio 54, όπου αν έμπαινες μέσα, ήσουν θεός και όχι απλά άνθρωπος.

Η τρελή επιτυχία του διάσημου νεοϋορκέζικου κλαμπ της δεκαετίας του ’70 σφραγίστηκε από τον κανόνα του ιδιοκτήτη του Steve Rubell για το πετυχημένο πάρτι: «Το κλειδί για ένα καλό πάρτι είναι να γεμίσεις ένα δωμάτιο με καλεσμένους πιο ενδιαφέροντες από σένα»!

Το φοβερό και τρομερό Studio 54, «κατοικούνταν» κατά τους 33 μήνες της λειτουργίας του από celebrities όπως ο Michael Jackson, ο Rod Stewart και φυσικά ο Andy Warhol.

Πνευματικό τέκνο του Steve Rubell και του Ian Schrager, το κλαμπ άνοιξε στα τέλη Απριλίου του 1977 σε ένα πρώην soundstage του CBS και αναδείχθηκε ως η καρδιά της νυχτερινής ζωής στη Νέα Υόρκη – και στον κόσμο.

Αυτό το άρθρο εμβαθύνει στην ιστορία του εμβληματικού νυχτερινού κέντρου διασκέδασης που σάρωσε την πόλη της Νέας Υόρκης στα τέλη της δεκαετίας του ’70, την άνοδό του στην απόλυτη κορυφή και την τελική παρακμή του.

Η γέννηση του Studio 54

Το Studio 54 άνοιξε ως θέατρο όπερας το 1927 και έγινε δημοφιλές νυχτερινό κέντρο διασκέδασης το 1977. Η εγκατάσταση είχε προηγουμένως χρησιμοποιηθεί ως ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό στούντιο του CBS. Ήταν ακόμα γεμάτο τηλεοράσεις και εξοπλισμό φωτισμού όταν ο Steve Rubell και ο Ian Schrager το μεταμόρφωσαν σε αυτό που θα γνωρίζαμε ως το κορυφαίο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης όλων των εποχών.

Ο Steve Rubell και ο Ian Schrager ήταν συγκάτοικοι στο κολέγιο όταν ήταν προπτυχιακοί φοιτητές στο Πανεπιστήμιο των Συρακουσών. Μπήκαν στην επιχείρηση νυχτερινών κέντρων μετά την αποτυχία του Schrager, με μια αλυσίδα ψητοπωλείων.

Αφού συνεργάστηκαν σε μερικά έργα, αποφάσισαν απέκτησαν το Studio 54 από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες του.

Η ανακαίνιση του Studio 54 κόστισε περίπου 400.000 δολάρια και χρειάστηκε περίπου έξι εβδομάδες για να ετοιμαστεί. Εκείνη την εποχή, το κλαμπ δεν είχε άδεια παραμονής ή ποτού, όπως θα μαθαίναμε αργότερα.

Ακόμα κι έτσι, η καθηλωτική ατμόσφαιρα του κλαμπ και η τοποθεσία του στη West 54th Street στο Μανχάταν το έκαναν αμέσως επιτυχία. Οι διασημότητες ήταν μεταξύ των πρώτων επισκεπτών χάρη στις διασυνδέσεις του Rubell, εδραιώνοντας τη φήμη του κλαμπ ως μέρος συγκέντρωση για τους πλούσιους και διάσημους.

Από μουσική άποψη, το Studio 54 δεν προσπάθησε να βαδίσει σε νέο έδαφος. Έπαιζε επιτυχίες ντίσκο που ήταν της μόδας εκείνη την εποχή.

Υπήρξαν ζωντανές εμφανίσεις από καλλιτέχνες όπως η Grace Jones, η Donna Summer και η Gloria Gaynor. Παρόλα αυτά, το Studio 54 ανήκε στους DJs και τη δωρεάν ψυχαγωγία που προσέφερε το προσωπικό και οι θαμώνες του κλαμπ.

Ενώ η ντίσκο κυριαρχούσε στα ποπ charts, το Studio 54 κυριαρχούσε στις ντισκοτέκ, απολαμβάνοντας μια χρυσή εποχή που διήρκεσε από την ίδρυσή του τη νύχτα των εγκαινίων του Απριλίου του 1977 μέχρι το πάρτι κλεισίματος στις 4 Φεβρουαρίου 1980 – ένα πάρτι που ονομάστηκε «Το τέλος των σύγχρονων Γομόρρων».

Η ηδονιστική εξέγερση της νύχτας των εγκαινίων

Μια επιχειρηματίας του Μπέβερλι Χιλς, η Nikki Haskell ήταν η πρώτη που έφτασε στο πάρτι εγκαινίων του Studio 54 στις 26 Απριλίου 1977, το οποίο τελικά απέκτησε το παρατσούκλι «το πιο μυθοποιημένο πάρτι έναρξης ποτέ».

Η Haskell χτύπησε την πόρτα του κλαμπ έχοντας δίπλα της τον τότε άγνωστο Donald Trump και την κάπως νέα σύζυγό του, Ivana. Αλλά κατάφεραν να μπουν στο κτίριο περίπου 15 λεπτά αργότερα, επειδή οι τελικές πινελιές της ανακαίνισης συνεχίζονταν.

Καθώς περνούσαν τα λεπτά, το πλήθος συνέχιζε να αυξάνεται. Ακόμα κι έτσι, η προσέλευση ήταν μόνο περίπου 50 έως 60 άτομα όταν ο DJ Richie Kaczor άρχισε να παίζει το “Devil’s Gun” των C.J. and Company, τον πρώτο δίσκο της βραδιάς έναρξης.

Τη συγκεκριμένη νύχτα, η κυκλοφορία στην 54th Street σταμάτησε καθώς τόσο οι διασημότητες όσο και οι απλοί ravers προσπαθούσαν να πλησιάσουν. Ο Frank Sinatra είχε κολλήσει στο δρόμο με τη λιμουζίνα του, αδυνατώντας να πλησιάσει.

Η Cher, η Margaux Hemingway και η έφηβη Brooke Shields ήταν μεταξύ εκείνων που κατάφεραν να μπουν μέσα, ενώ ο Warren Beatty, η Kate Jackson και ο Henry Winkler δεν ήταν τόσο τυχεροί.

Μην έχοντας πουθενά αλλού να πάνε, η γιορτή συνεχίστηκε στο δρόμο. Ένας θαμώνας του κλαμπ αποκάλυψε την εμπειρία του ενώ περίμενε έξω με μια ομάδα φίλων, συμπεριλαμβανομένου ενός γιατρού που ετοίμαζε ένα τζάμπο μπουκάλι Quaaludes χρόνια αργότερα.

«Ο γιατρός άρχισε να τα μοιράζει», είπε στο Haden-Guest. Περίπου 30 άτομα που στέκονταν γύρω μας τα πήραν και στη συνέχεια όλοι άρχισαν να έχουν αυτό το τρελό σεξουαλικό όργιο. Όλοι οι άνδρες είχαν πουλιά τους έξωΟι γυναίκες έδειχναν τα στήθη τους… Όλοι ένιωθαν όλους τους άλλους… Το πλήθος κινούνταν κατά κύματα.

Η «τρέλα» δεν περιοριζόταν μόνο μεταξύ των τεσσάρων τοίχων του Studio 54. Έξω, στο μπαλκόνι, στο υπόγειο, παντού υπήρχε εκείνη τη νύχτα άνθρωποι που διασκέδαζαν.

Η μαγική βραδιά των εγκαινίων του εμβληματικού Studio 54 έθεσε τα θεμέλια για αυτό που θα έκανε το κλαμπ να γίνει ένα μνημείο που θα καθόριζε την εποχή.

«Όλοι μας γνωρίζαμε εκείνο το βράδυ ότι δεν ήμασταν στα εγκαίνια μιας ντισκοτέκ, αλλά στα εγκαίνια κάτι ιστορικού που θα άλλαζε τη μορφή του τρόπου που ζούσαν ή έπαιζαν οι άνθρωποι… Δεν υπήρχαν κανόνες. Τα Σόδομα και τα Γόμορρα συναντήθηκαν στην High Street εκείνο το βράδυ». Ενώ εργαζόταν για το CNN, ο Robin Lits συνόδευε την τότε 11χρονη Brooke Shields, στα εγκαίνια του 54.

Αποκλειστική είσοδος

Όταν άνοιξε για πρώτη φορά το Studio 54, η είσοδος ήταν συνήθως 7 ή 8 δολάρια, αλλά οι επισκέπτες μπορούσαν να πάρουν φθηνότερα εισιτήρια αγοράζοντας μια ετήσια συνδρομή.

Παρ ‘όλα αυτά, οι πορτιέρηδες δεν επέτρεπαν σε κανέναν να μπει. Ακόμη και τα μέλη δεν επιτρέπονταν μερικές φορές. Ωστόσο, αν ήσασταν τυχεροί, θα μπορούσατε να μπείτε στο κλαμπ χωρίς να γνωρίζετε κάποιον.

Οι απαιτήσεις εισόδου ήταν ασαφείς – έπρεπε να έχετε την εμφάνιση και το στυλ που ταιριάζουν στην προτιμώμενη αισθητική του κλαμπ.

Λόγω των αυστηρών πολιτικών εισόδου, ορισμένοι προσπαθούσαν να μπουν μέσα στο κλαμπ από απίθανα μέρη. Κάτι τέτοιο δεν τελείωνε πάντα καλά. Ένας θαμώνας, σύμφωνα με τον Haden-Guest, παγιδεύτηκε σε ένα φρεάτιο εξαερισμού και πέθανε, μια ιστορία που ο Schrager επιβεβαίωσε αργότερα.

Σε ορισμένους απαγορεύτηκε η είσοδος. Για παράδειγμα, κάποτε δεν επετράπη η είσοδος στον πρόεδρο της Κύπρου επειδή οι πορτιέρηδες τον μπέρδεψαν με τον πρόεδρο του νεκροταφείου Cypress Hills της Νέας Υόρκης.

Η άρνηση του κλαμπ να μην επιτρέψει την είσοδο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1977, παρά την πρόσκληση στην Grace Jones, ενέπνευσε το συγκρότημα Chic να γράψει το τραγούδι «Le Freak» το 1978.

Εκείνους που τους έδιωχναν συχνά επέστρεφαν πολλές φορές τη νύχτα, αλλάζοντας την ενδυμασία, το χτένισμα και την παρέα τους. Πολλοί άνθρωποι αποδίδουν ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας του Studio 54 στη «δικτατορική» πολιτική εισόδου στο κλαμπ.

Μέσα στο κλαμπ

Το Studio 54 άνοιξε όταν η μουσική ντίσκο είχε γίνει μόδα, του χορού και της μουσικής τρέλας. Η δημοτικότητά του εκτοξεύτηκε μόλις λίγες μέρες μετά το άνοιγμά του, ιδιαίτερα μετά την κυκλοφορία μιας φωτογραφίας της ηθοποιού Bianca Jagger να ιππεύει ένα λευκό άλογο (αν και όχι στο Studio 54).

Παρόλο που ήταν ανοιχτό μόνο από την Τρίτη έως το Σάββατο, το κλαμπ φιλοξένησε 2.000 άτομα τη νύχτα κατά μέσο όρο τον πρώτο μήνα λειτουργίας.

Κάθε νύχτα ήταν ένα χωνευτήρι ατόμων από διάφορες κοινωνικές τάξεις, όχι μόνο από τη Νέα Υόρκη αλλά από όλο τον κόσμο. Το κλαμπ προσέλκυσε «ένα ποικίλο πλήθος πανκ, κομμωτών και κοσμικών». Σύμφωνα με τον Rubell, οι περισσότεροι από τους θαμώνες του κλαμπ δεν ήταν διασημότητες, αλλά μέλη του γενικού πληθυσμού που ήθελαν να χορέψουν.

Παράξενες ουσίες

Μιλάμε για τη δεκαετία του 1970, οπότε κάθε νυχτερινή ζωή ήταν αναπόφευκτο να περιλαμβάνει ναρκωτικά.

Η κοκαΐνη και άλλα ναρκωτικά βρίσκονταν παντού μέσα στο νυχτερινό κέντρο. Με τις διασημότητες και τους πλούσιους ως σημαντικούς καλεσμένους, τα ακριβά ναρκωτικά ήταν σε αφθονία ανά πάσα στιγμή.

Ένα ανεκτικό περιβάλλον

Το Studio 54 ήταν πραγματικά μπροστά από την εποχή του. Προσέφερε στους επισκέπτες έναν εξωπραγματικό βαθμό ελευθερίας και ανοχής που δεν υπήρχε στα mainstream μέσα ενημέρωσης τότε.

Υπήρχαν λίγοι κανόνες σχετικά με το την ενδυμασία ή ποιος να είσαι. Αν θέλατε να ντυθείτε, να φορέσετε λίγα ή καθόλου ρούχα και να βάλετε τόνους μακιγιάζ, σας ενθάρρυναν να το κάνετε. Ακόμα κι αν ήσασταν drag queen, ήσασταν επίσης θερμά ευπρόσδεκτοι.

Στο μπαλκόνι του κλαμπ και στα ιδιωτικά υπόγεια δωμάτια, οι επισκέπτες συχνά συμμετέχουν σε ανοιχτές σεξουαλικές δραστηριότητες.

Θαμώνες όπως πουθενά αλλού

Στο Studio 54, διάσημες διασημότητες από τον Michael Jackson μέχρι την Doli Parton, τον Silvester Stalone , τον Stivy Wonder και τον Elton John ήταν όλοι κάποτε θαμώνες. Ακόμη και οι βασιλείς έκαναν την εμφάνισή τους.

Μέχρι τις τελευταίες ημέρες του κλαμπ, η αείμνηστη πριγκίπισσα Diana ήταν τακτικός πελάτης. Δεν ήταν μόνο ηθοποιοί και τραγουδιστές που ήρθαν στο Studio 54 για πάρτι. Μερικές φορές, ήταν και πολιτικά πρόσωπα.

Πάρτι όπως κανένα άλλο

Ενώ το Studio 54 ήταν γνωστό για τη νυχτερινή του υπερβολή, τα υπερβολικά θεματικά πάρτι που πραγματοποιήθηκαν σε σπάνιες περιπτώσεις επέτρεψαν στους Rubell, Schrager και την ομάδα τους να εξιτάρουν την φαντασία των VIP πελατών. Αυτά τα πάρτι αξίας δεκάδων χιλιάδων δολαρίων μόνο για μία νύχτα ξεπέρασαν ακόμα και τις παραστάσεις του Broadway.

Οι Rockettes έπαιξαν για τα γενέθλια της Elizabeth Taylor, τα οποία παρακολούθησε ενώ καθόταν σε ένα πλωτήρα γαρδένιας.

Μεταξύ των πιο γνωστών πάρτι στο Studio 54 ήταν ο εορτασμός της παραμονής της Πρωτοχρονιάς που διοργανώθηκε από τον Robert Isabell. Τέσσερις τόνοι γκλίτερ σκορπίστηκαν στο πάτωμα, δημιουργώντας ένα στρώμα τεσσάρων ιντσών που θα μπορούσε να βρεθεί στα ρούχα και τα σπίτια των παρευρισκομένων αρκετούς μήνες αργότερα.

Άλλες πάρτι του Studio 54 περιελάμβαναν εράνους για περιφερειακούς πολιτικούς και ένα αποκριάτικο πάρτι που διοργανώθηκε από το προσωπικό του περιοδικού People. Το Studio 54 χρησιμοποιήθηκε επίσης για την κινηματογράφηση μουσικών βίντεο για πολλά τραγούδια από το άλμπουμ Keep On Jumpin του Musique.

Το τέλος των σύγχρονων Γομόρρων

Στις 14 Δεκεμβρίου 1978, αξιωματικοί της IRS εισέβαλαν στο Studio 54 και κατέσχεσαν κοκαΐνη, οικονομικά αρχεία και τσάντες γκαράζ γεμάτες μετρητά. Αυτό συνέβη λίγο καιρό αφότου ο Steve Rubell καυχήθηκε δημόσια ότι «μόνο η μαφία τα πάει καλύτερα» όσον αφορά τα χρήματα από το Studio 54.

Οι Rubell και Schrager συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για κλοπή 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων από τα κέρδη του κλαμπ. Δήλωσαν ένοχοι τον Νοέμβριο σε δύο κατηγορίες φοροδιαφυγής.

Τριάμισι χρόνια φυλάκισης και πρόστιμο 20.000 δολαρίων – η μέγιστη ποινή – επιβλήθηκε από τον δικαστή Richard Owen, σοκάροντας το δικαστήριο.

Τον επόμενο Φεβρουάριο, λίγο πριν καταδικαστούν, ο Rubell και ο Schrager οργάνωσαν ένα τελευταίο αποχαιρετιστήριο πάρτι, που ονομάστηκε «Το τέλος των σύγχρονων Γομόρρων».

Αυτό το τελευταίο πάρτι ήταν μικρό σε σύγκριση με άλλα βράδια, με μόνο 2.000 από τους πιο ένθερμους θαυμαστές του Studio 54 να παρευρίσκονται, συμπεριλαμβανομένων των Richard Gere, Halston, Reggie Jackson, Andy Warhol, Lorna Luft και Sylvester Stallone.

Η Diana Ross έκανε καντάδα στο θρυλικό δίδυμο από το περίπτερο του DJ και η Liza Minnelli τραγούδησε το “New York, New York”. Φορώντας απαλά ένα fedora τύπου Sinatra, ο Rubell τραγούδισε το “My Way”, που έπαιξε όλη τη νύχτα, όπως και το κλασικό “I Will Survive” της Gloria Gaynor.

Ο Rubell έδωσε μια συναισθηματική ομιλία στους καλεσμένους του από μια μηχανική πλατφόρμα πάνω από την πίστα. Έλεγε: «Σας αγαπώ άνθρωποι», καθώς η Bianca τον αγκάλιαζε. Χωρίς το Studio, «δεν ξέρω τι θα κάνω!» Όλοι έκλαιγαν».

Με πληροφορίες από το Historydefined και το Mentalfloss

* Κεντρική φωτογραφία: Instagram/Studio54Forever