Θυμάμαι κάποτε, πριν από αρκετά χρόνια, τότε που τα clubs ανθούσαν στην Αθήνα και οι clubbers επίσης, τότε που οι «πόρτες» ήταν σκληρές και οι πορτιέρηδες «μικροί θεοί» που σου απογείωναν ή σου κατέστρεφαν την έξοδο, μου εξήγησε ένας φίλος τι σημαίνει «club»…

Ουσιαστικά στην Ελλάδα, εκτός από κάποιες ιστορικές λέσχες που ακόμη υπάρχουν (Αθηναϊκή λέσχη, Lions, Καλλιπάτειρες, κ.λπ.) συνοδευόμενες φυσικά από το μύθο τους, club δεν υπήρχαν… Η λέξη αυτή συνόδευε απλώς το όνομα του χώρου για να δίνει το πάτημα για την σκληρή πόρτα… Να περνάνε μόνο τα… «μέλη» μέσα… Ουσιαστικά εκείνοι που ενέκρινε ο πορτιέρης!

Στη Νέα Υόρκη ωστόσο οι λέσχες ανθούν με την πραγματική τους σημασία και το ανήκειν σε μία λέσχη αποκτά ειδική αξία…

Γιατί ο άνθρωπος θέλει να «ανήκει»; Το προφανές είναι η κοινωνικοποίηση, το μυστικό είναι για να καλύψουν σωματικά και συναισθηματικά κοινά. Γι’ αυτό ανήκουν μόνο στο Sam’s Club.

Σε έναν τερματικό σταθμό πορθμείων 115 ετών στην οικονομική συνοικία της Νέας Υόρκης, υπάρχει πλέον μια αφθονία υπερβολής.

Τοίχοι γεμάτοι με κασμίρι Loro Piana, θέα στη Γέφυρα του Μπρούκλιν, ένα κέντρο ευεξίας, ένα τζαζ μπαρ -όλα αυτά μπορούν να γίνουν δικά σας με 3.900$ ετησίως (ή μόλις 2.500$, αν είστε κάτω των 30 ετών). Από τότε που άνοιξε το 2021 το Casa Cipriani έχει γίνει ένα από τα πιο πολυσύχναστα ιδιωτικά κλαμπ της πόλης.

Εάν μπορείτε να μπείτε, υπάρχουν ένα συγκεκριμένο savoir faire. Δεν επιτρέπονται φωτογραφίες στο «σαλόνι» -πέρυσι, ορισμένα μέλη φέρεται να εκδιώχθηκαν γιατί τράβηξαν φωτογραφίες της Taylor Swift με τον Matty Healy. Υπάρχει επίσης ενδυματολογικός κώδικας -τα τζιν επιτρέπονται, αρκεί να μην είναι «σκισμένα».

ClubMania: Ο νέος τρόπος κοινωνικοποίησης στη Νέα Υόρκη

Τα ιδιωτικά κλαμπ έχουν διαμορφώσει εδώ και καιρό τον ιστό της κοινωνικής ζωής της Νέας Υόρκης. Πολλά από αυτά σχηματίστηκαν κατά τη διάρκεια της Χρυσής Εποχής, -λίγος Μπονιουέλ ποτέ δεν έβλαψε- σχεδιασμένα σχολαστικά για να εντυπωσιάζουν, πριν τα περικυκλώσουν οι ουρανοξύστες του Μανχάταν.

Μερικά από τα αρχικά κλαμπ εξακολουθούν να υπάρχουν, βρίσκονται σε προνομιακή ακίνητη περιουσία κοντά στο Central Park και πλέον έχουν χαρακτηριστεί επίσημα ως ορόσημα της πόλης.

Όμως τα τελευταία χρόνια, ένα νέο κύμα κλαμπ, συμπεριλαμβανομένου του Casa Cipriani, έχει πολλαπλασιαστεί, που ποικίλλει ως προς την τιμή, την αποκλειστικότητα και τις ανέσεις.

Αυτοί οι σύλλογοι αναδύθηκαν καλύπτοντας δύο κενά που άφησε η πανδημία: την απώλεια «τρίτων θέσεων», δηλαδή τοποθεσιών διαφορετικών από την εργασία και το σπίτι που μπορούν να καλλιεργήσουν την αίσθηση της κοινότητας και την αφθονία κενών χώρων γραφείων εν μέσω μιας νέας κουλτούρας στην εργασία.

Τον περασμένο μήνα, πάνω από 98 εκατομμύρια τετραγωνικά πόδια χώρων γραφείων ήταν διαθέσιμα στο Μανχάταν, σχεδόν διπλάσιο από τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με την εταιρεία ακινήτων Colliers.

Οι εμπορικοί ιδιοκτήτες δεν είναι σε θέση να είναι επιλεκτικοί με τους ενοικιαστές τους, δήλωσε η Ruth Colp-Haber, διευθύνουσα σύμβουλος της μεσιτείας ακινήτων Wharton Property Advisors.

«Υπάρχουν πολλοί ιδιοκτήτες της Νέας Υόρκης που έχουν πολύ κενό χώρο και πρέπει να βρουν πώς θα τον γεμίσουν», είπε η κ. Colp-Haber. «Είναι πολύ ευπρόσδεκτοι σε νέους ενοικιαστές, νέους τύπους χρήσεων».

Σε μια έρευνα που διεξήχθη από την GGA Partners, μια εταιρεία συμβούλων για ιδιωτικά κλαμπ, πάνω από το 60% των συλλόγων ανέφεραν αύξηση των μελών για το 2022.

«Το απομακρυσμένο εργασιακό περιβάλλον που τροφοδοτείται από τον Covid έχει δημιουργήσει αυτά τα στελέχη που εργάζονται από το σπίτι, αλλά εξακολουθούν να λαχταρούν την κοινωνική αλληλεπίδραση», δήλωσε ο Zack Bates, ιδρυτής του Private Club Marketing.

Η ιστορική λειτουργία των συλλόγων των μελών -να στρωματοποιούν την πόλη ανά φύλο, φυλή ή τάξη- αποτελεί σταθερή αξία.

Η Aman New York, η οποία άνοιξε το 2022, έχει προσφέρει μια συνδρομή με αμοιβή έναρξης 200.000$, συν ετήσιες εισφορές.

ClubMania: Ο νέος τρόπος κοινωνικοποίησης στη Νέα Υόρκη

Η αποκλειστική πρόσβαση στο Casa Cruz, που άνοιξε την ίδια χρονιά, είχε τιμή από 250.000 έως 500.000$. Το ZZ’s Club, από το Major Food Group, έχει σχετικά μέτριες χρεώσεις 20.000$ κατά την έναρξη (εγγραφή) και 10.000$ ετησίως -το κόστος για την είσοδο στην «πρώτη και μοναδική ιδιωτική τοποθεσία στον κόσμο του Carbone», το εστιατόριο της εταιρείας που αγαπούν οι διασημότητες.

Στο άλλο άκρο του φάσματος, η συνδρομή στο Verci -που έχει περισσότερο μια αίσθηση DIY πανεπιστημιούπολης- κυμαίνεται από $200 έως $300 το μήνα, χωρίς χρέωση έναρξης.

«Χρησιμοποιήσαμε αυτόν τον “τρίτο χώρο”, το κοινόχρηστο σαλόνι μας, ένα μέρος για περίπου 120 άτομα που είναι όλοι νέοι, δημιουργικοί και αγαπούν την Τέχνη», δήλωσε ο Anant Vasudevan, συνιδρυτής του Verci, που άνοιξε την πρώτη του τοποθεσία σε ένα πρώην χώρο γραφείων στο Lower Manhattan πέρυσι. Η ταχεία ανάπτυξη ήρθε με κάποια sputtering.

Το Soho House, ένα από τα πιο γνωστά κλαμπ, ανακοίνωσε στα τέλη του περασμένου έτους ότι θα σταματήσει να δέχεται νέα μέλη στους χώρους του στο Λος Άντζελες, τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο έπειτα από καταγγελίες για «υπερπληθυσμό».

Η εταιρεία, η οποία έχει πάνω από 180.000 μέλη και περισσότερες από 40 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, ιδρύθηκε το 1995 και βοήθησε να ανοίξει ο δρόμος για τα σημερινά κλαμπ.

Το 2021, η Soho House έκανε μια αρχική δημόσια προσφορά κατά τη διάρκεια μιας επιθετικής προσπάθειας επέκτασης, αλλά πρόσφατα σκέφτηκε να γίνει ξανά ιδιωτική.

Θα αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου η τρέχουσα άνθιση των μοντέρνων κλαμπ;

ClubMania Ο νέος τρόπος κοινωνικοποίησης στη Νέα Υόρκη

Επιδιώκοντας τη βιωσιμότητα

Η οικονομική προσιτότητα των εμπορικών ακινήτων έπαιξε ρόλο στην ικανότητα του Verci να εξασφαλίσει έναν φυσικό χώρο στο κέντρο του Μανχάταν, σύμφωνα με τον κ. Vasudevan.

«Αυτό ήταν πραγματικά χρήσιμο για εμάς, ειδικά στο ξεκίνημα», είπε, προσθέτοντας ότι η εταιρεία του διαμόρφωσε εκ των υστέρων τον χώρο για να «δίνει την αίσθηση ενός άνετου περιβάλλοντος παρά ενός εταιρικού περιβάλλοντος».

Ενώ πολλά από τα παλαιότερα ιδρύματα κατέχουν τις λέσχες τους, τα νεότερα τείνουν να τις νοικιάζουν: οι Verci, Remedy Place και Maxwell είναι υπό μίσθωση. «Μακάρι να είχαμε τις δυνατότητες να αγοράσουμε τα κτίρια», είπε ο Τζόναθαν Λίρι, ο ιδρυτής του Remedy Place, ενός «κλαμπ κοινωνικής ευεξίας».

Η ενοικίαση μπορεί να περιορίσει τη «δύναμη βιωσιμότητας» των νεότερων συλλόγων, είπε η Νταϊάνα Κένταλ, καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Μπέιλορ και συγγραφέας του βιβλίου «Μόνο μέλη: Λέσχες ελίτ και η διαδικασία του αποκλεισμού».

Η δρ Κένταλ επεσήμανε ότι ορισμένες από τις νέες αυτές λέσχες «έχουν ήδη έρθει και έχουν φύγει», συμπεριλαμβανομένου του πολυδιαφημισμένου κοινωνικού κλαμπ Wing, το οποίο ήταν μόνο για γυναίκες και έκλεισε το 2022.

Ορισμένοι νέοι σύλλογοι στερούνται «το κύρος και τους πόρους των παλαιών, καθιερωμένων συλλόγων», είπε η δρ Κένταλ, και επομένως «είναι πιο ευάλωτοι σε αλλαγές στην οικονομία και διακυμάνσεις στον τομέα της απασχόλησης ακόμη και στα ανώτατα επίπεδα».

ClubMania: Ο νέος τρόπος κοινωνικοποίησης στη Νέα Υόρκη

«Ποιος ήσουν και ποιους ήξερες»

Οι παλαιότερες λέσχες της πόλης -μέρη για τους πλούσιους Νεοϋορκέζους (κυρίως λευκούς άνδρες, την εποχή της ίδρυσής τους) όπου συναναστρέφονται με άλλους ανθρώπους της ίδιας θέσης- δημιουργήθηκαν με έναν μερικές φορές ακατάστατο τρόπο, και διάφορες φήμες να τις περιβάλλουν.

Το Union Club, που θεωρείται ευρέως ο πρώτος κοινωνικός σύλλογος ανδρών της Νέας Υόρκης, δημιουργήθηκε το 1836 από «μια άτυπη συνάντηση αρκετών κυρίων της ανώτερης τάξης», όπως το έθεσε ο Francis Gerry Fairfield στο βιβλίο του 1873, «The Clubs of New York».

Σύμφωνα με τον κ. Fairfield, το κόστος έναρξης ήταν $200 και οι ετήσιες εισφορές ήταν $75. Αλλά μέχρι το 1871, έπειτα από μια διαφωνία κυρίων σχετικά με το ποιος αφέθηκε να μπει, κάποια μέλη έφυγαν και δημιούργησαν το Knickerbocker Club -το Knick, εν συντομία.

Πολλοί άλλοι σύλλογοι αναπτύχθηκαν εκείνη περίπου την περίοδο, συμπεριλαμβανομένου του Century Association, του Brook και του Metropolitan Club, του οποίου ο πρώτος πρόεδρος ήταν ο J. Pierpont Morgan.

Η κουλτούρα του συλλόγου «εξαρτιόταν από το ποιος ήσουν και ποιους ήξερες», εξηγεί η δρ Κένταλ. Κατά τη διάρκεια της Χρυσής Εποχής, από τα τέλη του 1800 έως τις αρχές του 1900, «οι άνθρωποι έβγαζαν πολλά χρήματα -σιδηρόδρομοι, τράπεζες, ήταν οι κύριες πηγές κέρδους- στη Νέα Υόρκη», σημειώνει η δρ Κένταλ.

«Και έτσι ήθελαν πραγματικά μέρη όπου θα μπορούσαν να κάθονται και πίνουν τα κοκτέιλ τους παρέα».

Πολλοί πρώιμοι σύλλογοι δεν επέτρεπαν σε γυναίκες ή έγχρωμους ανθρώπους να γίνουν μέλη. Σε απάντηση, ορισμένα μέλη της ελίτ αυτών των περιθωριοποιημένων ομάδων δημιούργησαν τις δικές τους ενώσεις.

Η σοσιαλίστρια και σουφραζέτα Florence Jaffray Harriman ίδρυσε το Colony Club το 1903, το οποίο έγινε ο κορυφαίος κοινωνικός σύλλογος γυναικών της πόλης. Και το Harmonie Club ιδρύθηκε από Εβραίους άνδρες, στους οποίους απαγορεύτηκε η είσοδος σε άλλα κλαμπ.

Πανεπιστημιακές λέσχες, όπως οι λέσχες του Γέιλ, του Χάρβαρντ και του Κορνέλ, εμφανίστηκαν επίσης κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής, για να φέρουν κοντά ανθρώπους που είχαν κοινά ακαδημαϊκά διαπιστευτήρια.

Άλλοι σύλλογοι σχηματίστηκαν γύρω από αμοιβαία συμφέροντα -για παράδειγμα, η Λέσχη Ψαράδων για όσους αγαπούσαν το ψάρεμα, η Λέσχη Lotos για τη λογοτεχνική ελίτ και η Εθνική Λέσχη Τεχνών, που ιδρύθηκε από τον κριτικό των New York Times Charles de Kay.

Αλλά το ενδιαφέρον για ορισμένους συλλόγους μειώθηκε στα μέσα έως τα τέλη του 20ού αιώνα. Καθώς η ανάπτυξη των προαστίων επεκτάθηκε, οι πλούσιοι λευκοί εγκατέλειψαν σωρηδόν τη Νέα Υόρκη και εντάχθηκαν σε κλαμπ του γκολφ ή της επαρχίας.

Με τη μείωση των μελών, οι σύλλογοι Union και Knickerbocker εξέτασαν ακόμη και μια συγχώνευση.

ClubMania: Ο νέος τρόπος κοινωνικοποίησης στη Νέα Υόρκη

Οι παροχές και τα προνόμια

Με μια πληθώρα ανέσεων, πολλά από τα σημερινά κλαμπ της Νέας Υόρκης προσφέρουν κάτι περισσότερο από την ευκαιρία να κάνετε hobnob.

Στο Remedy Place τα μέλη μπορούν να δέχονται κλήσεις Zoom από υπερβαρικούς θαλάμους οξυγόνου. Και στο Zero Bond, οι yuppies μπορούν -μάλλον ως ειρωνεία- να πιουν ένα ποτό που ονομάζεται Trillionaire.

Άλλοι σύλλογοι υπερηφανεύονται γιατί προσφέρουν ελάχιστες έως καθόλου υπηρεσίες. «Δεν έχουμε ένα πλήρως λειτουργικό εστιατόριο εδώ, δεν είμαστε ανοιχτά μέχρι τις 6 μ.μ. τις καθημερινές -δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη λέσχη ως χώρο συνεργασίας», υπερηφανεύτηκε ο David Litwak, συνιδρυτής της Maxwell, η οποία άνοιξε στην Tribeca πέρυσι.

«Τα μέλη μας έχουν το δικό τους ντουλάπι αλκοολούχων ποτών. Μπορούν να πιουν τα δικά τους ποτά». Η συμμετοχή στο Maxwell κοστίζει 3.000$ ετησίως, με τέλη έναρξης που κυμαίνονται από $1.000 έως $12.000.

Η είσοδος σε ορισμένα κλαμπ μπορεί να απαιτεί την πλοήγηση σε ένα αδιαφανές σύστημα. Ο ιστότοπος του Cipriani λέει ότι ο σύλλογος «έχει την αποκλειστική διακριτική ευχέρεια να εγκρίνει ή να απορρίψει οποιαδήποτε αίτηση για ένταξη».

Όσοι περνούν από συνέντευξη για να συμμετάσχουν στο Maxwell πρέπει να περάσουν «έναν έλεγχο vibe», είπε ο κ. Litwak. «Δεν υπάρχει καμία απαίτηση για ένα βαθμό ολοκλήρωσης. Έχουμε ανθρώπους που κατέχουν hedge funds ή άτομα που βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο στα hedge funds».

Αυτά τα τσέρκια μπορούν να αποτελέσουν μέρος της απήχησης της συμμετοχής σε ένα ιδιωτικό κλαμπ. Οι λέσχες μπορούν «να σου δώσουν ένα αίσθημα κύρους που στη σύγχρονη ζωή πολλοί άνθρωποι δεν έχουν», επισημαίνει η δρ Κένταλ -δίνουν την αίσθηση ότι είσαι αρκετά ξεχωριστός για να παρακάμψεις τη γραμμή.

ClubMania: Ο νέος τρόπος κοινωνικοποίησης στη Νέα Υόρκη

Αναζήτηση διεξόδου

Για μερικούς ανθρώπους, τα ιδιωτικά κλαμπ λειτουργούν ως μία διέξοδος από την καθημερινότητα και τη ρουτίνα.

Τα τρίτα μέρη, όπως οι βιβλιοθήκες, τα καφέ, τα μπαρ και τα κοινοτικά κέντρα, είναι τοποθεσίες όπου οι άνθρωποι μπορούν να περνούν χαλαρά χρόνο εκτός σπιτιού και εργασίας -και η έρευνα δείχνει ότι απειλούνται τα τελευταία χρόνια.

Η πανδημία επιτάχυνε το κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων και στη Νέα Υόρκη πέρυσι, ενώ ο δήμαρχος Έρικ Άνταμς -ο οποίος είναι γνωστό ότι περνά χρόνο στο ιδιωτικό κλαμπ Zero Bond- πρότεινε προϋπολογισμούς που ανάγκασαν τις βιβλιοθήκες να μειώσουν τις ώρες και τον προγραμματισμό τους.

Για μερικούς ανθρώπους, όμως, τα ιδιωτικά κλαμπ γεμίζουν αυτό το κοινωνικό κενό.

Πέρυσι, η Sarah Mary Cunningham, μια 41χρονη που εργάζεται στην Columbia Records, εντάχθηκε στο Remedy Place, το οποίο άνοιξε την τοποθεσία Flatiron το 2022 και έχει συνδρομές που κυμαίνονται από $300 έως $2.250 το μήνα.

Η κ. Κάνινγκχαμ είπε ότι κάποτε έκανε μια φίλη στο κλαμπ. «Ήταν μια κοινή σύνδεση», είπε. «Μπορεί να μην υπήρχαν άλλοι τρόποι για να γνωριστούμε».

Η ένταξή μου στο Verci «άνοιξε ολόκληρο τον κόσμο για μένα επειδή δεν πήγα στο κολέγιο», είπε ο Khalil DaTerra στους New York Times, ένας 21χρονος καλλιτέχνης.

«Έτσι, το να έχεις αυτό το συναίσθημα της πανεπιστημιούπολης, ότι μπαίνεις σε μια κοινότητα, είναι τόσο πολύτιμο».

Ο κ. DaTerra είναι μόνιμο μέλος στο Verci, μέρος ενός προγράμματος που επιτρέπει σε ορισμένα μέλη που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τις μηνιαίες αμοιβές να πληρώσουν ό,τι μπορούν ή καθόλου.

Ωστόσο αυτό δεν είναι απόλυτο καθώς οι ιδιωτικοί σύλλογοι δεν μπορούν να θεωρηθούν πάντα «τρίτες θέσεις».

Στο «The Great Good Place», ο Ρέι Όλντενμπουργκ, ο κοινωνιολόγος που επινόησε τον όρο τη δεκαετία του 1980, εξέθεσε αρκετά χαρακτηριστικά που έχουν οι ιδανικές «τρίτες θέσεις» -συμπεριλαμβανομένου του να είναι χωρίς αποκλεισμούς και να νιώθεις οικεία και να μην τίθενται «επίσημα κριτήρια συμμετοχής και αποκλεισμού».

Τα επιχειρηματικά συμφέροντα των ιδιωτικών συλλόγων μπορεί επίσης μερικές φορές να έρχονται σε σύγκρουση με τις επιθυμίες των μελών τους. Ενώ οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε ιδιωτικά κλαμπ αναζητούν συχνά οικειότητα, εξατομικευμένη μεταχείριση και αίσθημα αποκλειστικότητας, οι σύλλογοι συνήθως αναζητούν κερδοφορία και αυξημένη συμμετοχή.

Η Aaisha Bhuiyan, μια 27χρονη που εργάζεται στην τεχνολογία, έγινε μέλος μιας ιδιωτικής κοινωνικής λέσχης στα τέλη του περασμένου έτους. Μετακόμισε από τη Νέα Υόρκη στο Νιου Τζέρσεϊ για να μπορέσει να αντέξει οικονομικά να ζήσει μόνη της, είπε, και η πρόσβαση σε ένα κλαμπ της έδωσε «ένα μέρος για να φιλοξενήσει τους φίλους μου χωρίς να τους σέρνω σε άλλη πολιτεία». Αλλά είπε ότι το να είσαι στο κλαμπ την έκανε να έχει το αίσθημα της «συναλλαγής».

Αρνήθηκε να διευκρινίσει ποιος είναι ο σύλλογος, αλλά το κόστος, είπε, είναι 250 δολάρια το μήνα.