Ο Πούτιν προχώρησε σε σύντομο διάγγελμα διάρκειας λιγότερης του ενός λεπτού και ενημέρωσε τους πολίτες ότι «πρόκειται για εγκληματική εκστρατεία. Ισοδυναμεί με ένοπλη ανταρσία. Η Ρωσία θα αμυνθεί και θα αποκρούσει αυτή την κίνηση. Αγωνιζόμαστε για τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών μας».

Ο Πούτιν είπε ότι ο στρατός και οι αξιωματικοί επιβολής του νόμου έλαβαν τις απαραίτητες εντολές κι ότι οι προδότες της Wagner θα τιμωρηθούν.

Ο Πούτιν καταγγέλλει «εγκληματική περιπέτεια»

Στην ομιλία του, ο Πούτιν ανέφερε ότι ορισμένοι Ρώσοι έχουν «εξαπατηθεί σε μια εγκληματική περιπέτεια» – χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα τους εξεγερμένους μαχητές του Wagner.

«Πρόκειται για πισώπλατη μαχαιριά»

Ανέφερε ότι διακυβεύεται το μέλλον της Ρωσίας, περιγράφοντας τις ενέργειες των στασιαστών ως «πισώπλατη μαχαιριά» και πρόσθεσε, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον Πριγκόζιν, ότι οι υψηλές «φιλοδοξίες» ορισμένων οδήγησαν σε «εσχάτη προδοσία».

Ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε επίσης για «αναπόφευκτη τιμωρία» όσων διχάζουν τη ρωσική κοινωνία και είπε ότι ένα αντιτρομοκρατικό καθεστώς είναι πλέον σε ισχύ στην πρωτεύουσα Μόσχα και σε πολλές άλλες περιοχές.

Ο Πούτιν τόνισε επίσης ότι έχουν δοθεί όλες οι «απαραίτητες εντολές» για την αντιμετώπιση της κρίσης, δεσμευόμενος να υπερασπιστεί τη Ρωσία.

Κατά τη διάρκεια του εξαιρετικά σύντομου διαγγέλματός του ο Πούτιν δεν αναφέρθηκε ούτε μία φορά συγκεκριμένα στους μισθοφόρους της Βάγκνερ και τον αρχηγό τους Πριγκόζιν.