Και πολύ άργησε, θα μπορούσε να πει κάποιος για τον θάνατο του Γιεβγκένι Πριγκόζιν σε αεροπορικό δυστύχημα. Έχουν περάσει δύο μήνες από την αποστασία του και την επίθεση που επιχείρησε στο Κρεμλίνο και ενώ φαινόταν πως ο Βλάντιμιρ Πούτιν είναι έρμαιος και τον έχει ανάγκη, η χθεσινή μέρα απέδειξε πως τίποτα δεν μπορεί να πάει κόντρα στον Ρώσο ολιγάρχη. Κι αν τον υποβιβάσεις στα μάτια του υπόλοιπου πλανήτη, τότε πέρνα ευχάριστα τη ζωή σου γιατί δεν σου μένει και πολύ.

Ο Πριγκόζιν, ο ηγέτης της Wagner, είχε φύγει από τη Ρωσία σε αυτό το διάστημα και επιχειρούσε να κρατήσει μυστική την τοποθεσία του. Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον όμως και όπου ήλιος, βάλτε Βλάντιμιρ Πούτιν.

Από χθες, γράφετε κατά κόρον σε ιστοσελίδες και social media, το δηλώνουν αξιωματούχοι, αλλά ηγέτες χωρών δεν είχαν τοποθετηθεί. Μέχρι που έκανε την αρχή ο Τζο Μπάιντεν και αναφέρθηκε στον ελέφαντα στο δωμάτιο. Κοινώς, είπε ανοιχτά πως ο Πούτιν έφαγε τον Πριγκόζιν και δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό.

«Δεν ξέρω σίγουρα τι συνέβη, αλλά δεν εκπλήσσομαι. Δεν υπάρχουν πολλά που να γίνονται στη Ρωσία και να μην βρίσκεται από πίσω ο Πούτιν. Αλλά δεν ξέρω τα πάντα για να απαντήσω στην ερώτηση», είπε με σαρκασμό ο Μπάιντεν.

Ο Μικάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ζελένσκι, δήλωσε πως το αεροπορικό δυστύχημα που συνέβη ακριβώς δύο μήνες μετά την αποστασία του Πριγκόζιν, είναι ένα μήνυμα του Πούτιν προς τη ρωσική ελίτ εν όψει και των εκλογών του 2024. «Σας προειδοποιώ. Η ανυπακοή ισούται με θάνατο».

Η δημοσιογράφος Κσένια Σόμπτσακ, που συνδέεται με τον Πούτιν, καθώς ο πατέρας της αποτέλεσε, σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, τον μέντορά του, είπε πως «είναι ξεκάθαρο μήνυμα σε όλη την ελίτ. Για την ακρίβεια, προς όλους όσοι έχουν αντίστοιχες σκέψεις με τον Πριγκόζιν».

Η Rosaviatsia, η ένωση αεροπορικών αερογραμμών της Ρωσίας, δεν έχει προβεί ακόμα σε εκτίμηση για τα αίτια του ατυχήματος. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν αναμφίβολα δεν πρόκειται να κάνει άμεσα κάποιο σχόλιο. Όπως δεν έκανε χθες, στην ομιλία του για την 80η επέτειο από τη Μάχη στο Κουρσκ, η οποία έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση του δυστυχήματος και του θανάτου του Πριγκόζιν.

Ο Αμπάς Γαλιάμοφ, πρώην μέλος της ομάδας που γράφει τους λόγους του Πούτιν, τόνισε ότι «όλοι είναι πλέον πεπεισμένοι πως δεν υπάρχει δυνατότητα να αντισταθούν στον Πούτιν. Είναι αρκετά δυνατός και ικανός για κάθε μορφή εκδίκησης».

Ένας επιχειρηματίας από τις ΗΠΑ, με μεγάλη εμπειρία στα ρωσικά τεκταινόμενα, ο Μπιλ Μπράουντερ, ανέφερε ότι «ο Πούτιν δεν συγχωρεί και δεν ξεχνά ποτέ. Έμοιαζε με έναν αδύναμο εξευτελισμένο με την αποστασία του Πριγκόζιν και την περιοδεία του στον κόσμο. Αυτό το συμβάν θα θεμελιώσει την εξουσία του».

Πριγκόζιν Πούτιν Ρωσία αεροπορικό
(Photo credits: Elmurod Usubaliev/Anadolu Agency via Getty Images)

Τι ακολουθεί μετά τον θάνατο του Πριγκόζιν

Είναι δεδομένο πως αυτός ο θάνατος ανοίγει το Κουτί της Πανδώρας. Ο Πούτιν σίγουρα το γνώριζε και αναμένει αυτούς που θα ζητήσουν εκδίκηση για να τους δώσει ένα ανάλογο τέλος στη ζωή τους.

Από την Ουκρανία υποστηρίζουν ότι η Wagner θα αναζητήσει εκδίκηση κατά του Πούτιν και θα προβεί σε ενέργειες δολοφονίας συνεργατών του για αρχή, ειδικά ηγετών από άλλες παραστρατιωτικές οργανώσεις που είναι υπό την επιρροή του Πούτιν. Χαρακτηριστικότερη περίπτωση ο Ραμζάν Καντίροφ, ο ηγέτης των Τσετσένων αυτονομιστών. Αν πάντως η Wagner φτάσει ως εκεί, τότε ο Πούτιν δεν θα έχει ελπίδα.

Ο θάνατος του Πριγκόζιν είναι το απόλυτο μήνυμα του Πούτιν προς τους σκεπτικιστές εναντίον του, αλλά και ένα δείγμα πως ο Ρώσος ολιγάρχης έχει αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει σύμπνοια στους αυλικούς του, ειδικά τους ευεργετημένους μεγιστάνες.

Γι’ αυτό και πριν πεθάνει ο Πριγκόζιν, ο Πούτιν είχε καθαιρέσει τον Στρατηγό Σεργκέι Σουροβίκιν από τα καθήκοντά του και τον έβαλε σε κατ’ οίκον επιτήρηση. Πληροφορίες λένε πως ενδέχεται να τον έστειλε στο γκουλάγκ του Λεφορτόβο, μια φυλακή διαβόητη.

Η Κάζα Κάλας, πρωθυπουργός της Εσθονίας, δήλωσε στο CNN για τον θάνατο του Πριγκόζιν ότι «αν είναι αλήθεια, δείχνει ότι ο Πούτιν θα βγάλει εκτός κάθε αντίπαλο του και ότι προκαλεί τρόμο σε όποιον σκέφτεται να εκφράσει διαφορετική άποψη από την δική του».

* Με πληροφορίες από Guardian