Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία αρκετοί από τους συνεργάτες του Ρώσου προέδρου έχουν πεθάνει υπό μυστηριώδεις συνθήκες.

Ο 69χρονος Γκενάντι Λοπίρεφ είναι ο δεύτερος Ρώσος στρατηγός που πεθαίνει το τελευταίο 24ωρο μετά τον 58χρονο Γκενάντι Ζίντκο, που βρέθηκε νεκρός από άγνωστη ασθένεια μετά την απομάκρυνσή του από τη διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων.

Ο Λοπίρεφ ασθένησε ξαφνικά τη Δευτέρα με έντονη δύσπνοια με τους γιατρούς να του λένε ότι έπασχε από λευχαιμία, που δεν είχε διαγνωστεί, αλλά σύμφωνα με δυτικά ΜΜΕ εκφράζονται υποψίες ότι δηλητηριάστηκε, καθώς συμπληρώθηκε το διάστημα, μετά το οποίο θα μπορούσε να καταθέσει αίτηση για υπό όρους αποφυλάκιση.

Ο στρατηγός που γνώριζε πολλά

Ο στρατηγός Λοπίρεφ είχε καταδικαστεί προ εξαετίας σε δεκαετή κάθειρξη από στρατοδικείο για δωροληψία και παράνομη κατοχή πυρομαχικών, κατηγορίες που ο ίδιος επέμενε να απορρίπτει.

Ο στρατηγός είχε υπηρετήσει στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSO) κι είχε επιβλέψει την ανέγερση του παλατιού του Πούτιν στο Γκελεντζίκ της Μαύρης Θάλασσας, ενώ ήταν υπεύθυνος και την ασφάλεια της επίσημης προεδρικής κατοικίας «Μποτσάροφ Ρουτσέι» του ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου στο Σότσι.

Μέχρι τη φυλάκισή του ο Λοπίρεφ ήταν ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Πούτιν από τον κλάδο των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας και ορισμένοι θεωρούσαν ότι η καταδίκη του βασίστηκε σε κατασκευασμένες κατηγορίες, για να βγει από τη μέση.