Οι συγγενείς των Ισραηλινών που απήχθησαν από τη Χαμάς στη Γάζα συμμετείχαν σε συγκέντρωση στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, ζητώντας από τους ευρωπαίους ηγέτες να χρησιμοποιήσουν την πολιτική τους επιρροή για να εξασφαλίσουν την άμεση απελευθέρωση των αγαπημένων τους.

«Οι λέξεις δεν περιγράφουν αυτό το συναίσθημα που δεν εύχομαι να νιώσει κανείς», δήλωσε η Σίρα Χαβρόν στο Euronews. «Σκέφτομαι τους συγγενείς μου να παρακολουθούν τα σπίτια τους να καίγονται, να κρύβονται τρομοκρατημέοι, να χωρίζονται ο ένας από τον άλλο, να παρακολουθούν ο ένας τον άλλον να υποφέρει, να οδηγείται βίαια στο άγνωστο».

Η 27χρονη Ισραηλινή φοιτήτρια βρισκόταν σε διακοπές στο Λονδίνο το Σαββατοκύριακο όταν η τρομοκρατική ομάδα Χαμάς εξαπέλυσε τη συντονισμένη επίθεσή της στο Ισραήλ, σφαγιάζοντας πάνω από 1.000 ανθρώπους ενώ απήγαγε τουλάχιστον 150.

Πιστεύεται ότι μεταξύ αυτών που έχουν συλληφθεί είναι έντεκα συγγενείς της, συμπεριλαμβανομένων των ξαδέλφων της, της οκτάχρονης Ναβέχ, και της Γιανέλ που είναι μόλις τριών.

Η Σίρα ζει τώρα στο Τελ Αβίβ, αλλά πέρασε τα παιδικά της χρόνια στο Μπε’ έρι, ένα κιμπούτς στο νότιο Ισραήλ που χτίστηκε από τον παππού της, έναν επιζώντα του Ολοκαυτώματος, και κατοικεί ακόμα η οικογένειά της και οι συγγενείς της. Το Μπε’ έρι βρίσκεται μόλις πέντε χιλιόμετρα από τα σύνορα της Γάζας και ήταν ένα από τα πρώτα σημεία που στόχευσε η Χαμάς το πρωί του Σαββάτου. Στην περιοχή μάλοστα βρέθηκαν περισσότερα από 100 πτώματα.

Η Σίρα αρχικά μπόρεσε να ανταλλάξει μηνύματα με την οικογένειά της καθώς κρύβονταν σε ένα καταφύγιο ενώ τρομοκράτες της Χαμάς έκαναν έφοδο στο κιμπούτς, αλλά στη συνέχεια χάθηκε η επαφή.

«Πέρασαν πολλές ώρες και η σιωπή γινόταν όλο και πιο δυνατή. Και εξακολουθεί να διατηρείται από το πρωί του Σαββάτου», είπε η Σίρα σε ένα συγκεντρωμένο πλήθος μπροστά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το τηλέφωνο του θείου της εντοπίστηκε αργότερα στη λωρίδα της Γάζας. Στη συγκέντρωση ήταν επίσης ο Τζόναθαν Γκούτμαν, 31, πτυχιούχος ιατρικής που ζει στην Πράγα. Ο ξάδερφός του Εβιατάρ, 23 ετών, γιόρταζε το εβραϊκό φεστιβάλ tΣουκότ στο φεστιβάλ Σουπερνόβα στο νότιο Ισραήλ, όταν μαχητές της Χαμάς εισέβαλαν, σκοτώνοντας περίπου 260 ανθρώπους.

Η οικογένειά του πιστεύει ότι ο Εβιατάρ είναι μεταξύ των ομήρων, αφού εμφανίστηκαν βίντεο που τον δείχνουν να τον κρατούν οι μαχητές της Χαμάς με χειροπέδες με δεμένα καλώδια και να τον οδηγούν στη λωρίδα της Γάζας. Οι ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δήλωσαν επίσης ότι πιστεύουν ότι ο Εβιατάρ έχει απαχθεί.

Τόσο η Σίρα όσο και ο Τζόναθαν παρακάλεσαν τους ηγέτες της ΕΕ να χρησιμοποιήσουν την πολιτική τους επιρροή για να εξασφαλίσουν την επιστροφή των αγαπημένων τους στην πατρίδα τους.

«Το μήνυμά μου είναι, κάντε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να βγάλετε αυτούς τους ανθρώπους έξω. Ξέρετε ότι είναι το σωστό, ένα ανθρώπινο πράγμα. Αυτές είναι οι αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: ισότητα, ανθρώπινα δικαιώματα», είπε ο Τζόναθαν.

«Παρακαλώ βοηθήστε μας να βγάλουμε τους συγγενείς μας από την κόλαση», παρακάλεσε η Σίρα, «παρακαλώ ασκήστε πίεση στους σωστούς ανθρώπους, στους παγκόσμιους ηγέτες, σε όποιον μπορεί να βοηθήσει την κυβέρνησή μας να τους απελευθερώσει».

Ο Νταν Σόμποβιτς, ένας από τους διοργανωτές της συγκέντρωσης που συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο του Κέντρου Κοσμικής Εβραϊκής Κοινότητας (CCLJ) με έδρα τις Βρυξέλλες, είπε στο Euronews ότι οι συγγενείς είχαν μια παραγωγική συνάντηση με ηγέτες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, νωρίτερα την Τετάρτη.

«Αυτή δεν είναι ευθύνη μόνο της ισραηλινής κυβέρνησης, αυτή είναι και ευθύνη των κυβερνήσεων της ΕΕ, επειδή υπάρχουν πολίτες της ΕΕ μεταξύ των ομήρων, επειδή είναι μια ανθρωπιστική κρίση και επειδή κάθε πολιτισμένος άνθρωπος θα πρέπει να τρομάζει από την ιδέα ενός μωρού που κρατείται από τρομοκράτες», είπε ο Σόμποβιτς.

«Αυτοί (οι όμηροι) δεν πρέπει να είναι παίκτες σε ένα πολιτικό παιχνίδι. Δεν πρέπει να είναι ένας τρόπος για να δικαιολογήσουν οτιδήποτε θα κάνει το Ισραήλ ή η Χαμάς. Πρέπει να απελευθερωθούν», πρόσθεσε.

Πέντε ημέρες μετά την επίθεση της Χαμάς, η τύχη των ομήρων παραμένει ασαφής και ο εντοπισμός και η προσέγγισή τους στη Γάζα αποδεικνύεται δύσκολη. Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν επανειλημμένα ζητήσει την ασφαλή τους επιστροφή.

Ο ισχυρός ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Μπελαζέλ Σμότριχ, κάλεσε τον ισραηλινό στρατό «να χτυπήσει βάναυσα τη Χαμάς και να μην λάβει σοβαρά υπόψη το θέμα των αιχμαλώτων», προκαλώντας αναστάτωση σε πολλούς Ισραηλινούς που ανησυχούν για τα μέλη της οικογένειας που απήχθησαν.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην ΕΕ είπε στο Euronews ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί ομήρους και αθώους Παλαιστίνιους πολίτες ως «ανθρώπινη ασπίδα» στη Γάζα.

Πλήθη συγκεντρώθηκαν επίσης στις Βρυξέλλες την Τετάρτη σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό, ο οποίος έχει υποστεί καταστροφικές απώλειες στην ισραηλινή αντεπίθεση από το Σάββατο, με τουλάχιστον 1.000 Παλαιστίνιους να χάνουν τη ζωή τους.