Έκων ή άκων, ο Elon Musk απασχολεί εδώ και ένα χρόνο σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση τα μέσα. Πότε η ενόχληση του για τον φόρο που καλείται να πληρώσει, πότε η διάθεση μετοχών της Tesla μέσω Twitter, πότε ο χωρισμός του με τη Grimes, πότε (κυρίως) η κόντρα του με τον Bezos και τα άλλα παλικάρια της Silicon Valley, φέρνουν κάθε φορά στο προσκήνιο τον φίλτατο Elon.

Τώρα, η αιτία είναι το άνοιγμα ενός showroom της Tesla στην πρωτεύουσα της επαρχίας Xinjiang. Η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί εδώ και χρόνια ένα διπλωματικό πρόβλημα με διεθνές impact, μιας και εκεί ζουν οι Ουιγούροι, εθνοτική μειονότητα που ζητά την ανεξαρτησία της και είναι διαρκώς θύμα καταπίεσης από το κινεζικό κράτος.

Η Tesla ανακοίνωσε το άνοιγμα του showroom στην πόλη Ουρούμκι μέσω ανάρτησης στο Weibo στις 31/12, όπου έλεγε ότι «την τελευταία ημέρα του 2021 θα τα πούμε στην Xinjiang. Το 2022 ας λανσάρουμε την Xinjiang στο ηλεκτρικό της ταξίδι». Την ανάρτηση στο κινέζικο Facebook συνόδευαν και φωτογραφίες από τα εγκαίνια, με ανθρώπους να κρατάνε πλακάτ που ανέγραφαν «Tesla (καρδούλα) Xinjiang».

Το ζήτημα των Ουιγούρων είναι κάτι που απασχολεί κατά καιρούς τα τελευταία χρόνια τις διεθνείς δυνάμεις, με τις ΗΠΑ να έχουν επιβάλει μια σειρά από κυρώσεις και περιορισμούς στην Κίνα για τη διαρκή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επαρχία αυτή, μερικές από τις οποίες περιλαμβάνουν τη συνεργασία επιχειρήσεων των ΗΠΑ με ντόπιους προμηθευτές και operators.

Μόλις τον περασμένο μήνα ο Joe Biden υπέγραψε το Uyghur Forced Labor Prevention Act, δηλαδή τροπολογία για την αποτροπή της καταναγκαστικής εργασίας στους Ουιγούρους. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα οι ΗΠΑ θα μποϋκοτάρουν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Πεκίνου.

Φυσικά η Tesla και ο Elon Musk δέχτηκαν την έντονη κριτική από οργανώσεις των Ουιγούρων για το άνοιγμα του 211ου showroom της Tesla στην Κίνα, ενώ το Συμβούλιο για τις Αμερικανο-Ισλαμικές Σχέσεις ζήτησε το άμεσο κλείσιμο του, ειδάλλως θα πρόκειται για οικονομική στήριξη μιας γενοκτονίας. «Κανένας αμερικάνικος οργαννισμός δε θα πρέπει να έχει πάρε-δώσε σε μια περιοχή που είναι το κεντρικό σημείο της καμπάνιας μας για γενοκτονία μιας θρησκευτικής και εθνοτικής μειονότητας» ανέφερε η ανακοίνωση του διευθυντή Ibrahim Cooper.

Ο Elon Musk και η Tesla είναι υπόλογοι, σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης δικαιώματων

Το Human Rights Watch της Αυστραλίας, μέσω της ερευνήτριας του, Sophie McNeill, αναφέρει ότι «το Πεκίνο και οι επιχειρήσεις έχουν για πολύ καιρό ενστερνιστεί την παγκόσμια επιιθυμία να μπαίνει το κέρδος πάνω από τα ανθρώπινα δικαιώματα, ακόμα κι αν πρόκειται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αλλά αυτό δεν πρέπει να συνεχιστεί το 2022. Ο Elon Musk και η Tesla πρέπει να σκεφτούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Xinjiang, αλλιώς θα είναι συνένοχοι».

Το showroom αυτό έρχεται σε μια εποχή που πάρα πολλές διεθνείς επιχειρήσεις, ψάχνουν τρόπους να μειώσουν τους επιχειρηματικούς τους συνδέσμους με την Xinjiang λόγω της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιώματων.

Γι΄αυτό το λόγο πριν ένα μήνα η Intel είχε κατηγορηθεί από τα μέσα του κράτους ότι επιτίθεται στην κινεζική αγορά, επειδή είχε ζητήσει από τους προμηθευτές της να αποφεύγουν οποιαδήποτε συναλλαγή με την εν λόγω περιοχή. Αυτή η κατακραυγή οδήγησε την Intel να ζητήσει συγγνώμη και να ανασκευάσει. Γενικώς, οποιαδήποτε αντίδραση στην καταπίεση του κράτους, καταλήγει σε επανορθωτικές δηλώσεις, όπως έχουμε δει πολλάκις να συμβαίνει από το NBA.

Στην επαρχία της Xinjiang ζουν περίπου ένα εκατομμύριο Μουσουλμάνοι Ουιγούροι, οι οποίοι ζουν σε κέντρα συγκέντρωσης, με περιορισμούς, με τον πληθυσμό να υφίσταται θρησκευτικούς και πολιτιστικούς περιορισμούς, διαρκή επιτήρηση και αστυνόμευση και κυρώσεις σε περίπτωση που υπερβούν το όριο γεννήσεων. Το Πεκίνο απαντάει κάθε φορά σε αυτές τις κατηγορίες πως πρόκειται απλώς για πρακτικές για περιορισμού της τρομοκρατίας και για προγράμματα ανακούφισης της φτώχειας.

Πηγή: Guardian