Το Tinder θέλει να βοηθήσει τους ανθρώπους να βρουν το κατάλληλο ταίρι για εκείνους με ασφάλεια, δίνοντας πληροφορίες για το ποινικό μητρώο των χρηστών. Αποτελεί μέρος της συνεργασίας μεταξύ της μητρικής εταιρείας του Tinder, της Match Group, και της Garbo, μιας μη κερδοσκοπικής εταιρείας παροχής ελέγχου ιστορικού που επικεντρώνεται στην πρόληψη της φυλετικής βίας.

Η Garbo αναζητά δημόσια αρχεία συλλήψεων, καταδίκων και μητρώων σεξουαλικών παραβατών σε όλες τις κομητείες των ΗΠΑ. Ιδρύθηκε από την Kathryn Kosmides και παρέχει έναν νέο τρόπο ελέγχου στον ψηφιακό κόσμο. Η Garbo, για να κάνει μια αναζήτηση, ζητά πληροφορίες που μπορεί να έχει κάποιος σχετικά με κάποιον που βρήκε στο διαδίκτυο, όπως όνομα και επίθετο και έναν αριθμό τηλεφώνου. Περισσότερες πληροφορίες, όπως η ηλικία, η ημερομηνία γέννησης, το ζώδιο και τον ταχυδρομικό κώδικα, θα βοηθήσουν στην εμφάνιση πιο συγκεκριμένων αποτελεσμάτων.

Θα μπει, λοιπόν, ένα εργαλείο ελέγχου ιστορικού ενσωματωμένο στο Κέντρο ασφάλειας της εφαρμογής γνωριμιών. Η Match Group είχε προβεί σε μια επένδυση στην Garbo, με σκοπό να βοηθήσει στην ανάπτυξη της υπηρεσίας της. Το update έγινε ένα χρόνο μετά από την επένδυση. Η Garbo καταργεί επίσης τη λίστα αναμονής της και θα επιτρέψει να γίνονται αναζητήσεις στον ιστότοπό της με μια μικρή χρέωση.

Αν και στόχος είναι ένα ασφαλέστερο dating, προκύπτουν νέες ανησυχίες για το πώς θα χρησιμοποιήσουν οι άνθρωποι την εφαρμογή και τι μπορεί να αποκρύπτουν. Μπορεί κάποιος να είναι απλά σχολαστικός και να ψάχνει την παραμικρή λεπτομέρεια για το ταίρι του ή μπορεί να έχει κάποια υποψία.

Η βάση δεδομένων έχει επί του παρόντος περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο αρχεία βίαιης συμπεριφοράς, είπε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός, αλλά τα περισσότερα άτομα από αυτά δεν αλληλεπιδρούν με το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης, αναγράφει ο ιστότοπος του Garbo.

Τι προβλήματα μπορούν να προκύψουν στο Tinder

«Γνωρίζουμε ότι η σεξουαλική βία αναφέρεται σπάνια και γνωρίζουμε ότι οι καταδίκες είναι επίσης σπάνιες», είπε η Nicole Bedera, κοινωνιολόγος που ερευνά τη σεξουαλική βία. Επίσης, εργάστηκε ως συνήγορος θυμάτων. Σαν εναλλακτική, το Tinder και η Match Group θα μπορούσε, να επενδύσει χρήματα σε προσπάθειες για εκπαίδευση και πρόληψη της σεξουαλικής βίας. «Δεν νομίζω ότι η τεχνολογία είναι μια λύση για όλα τα στοιχεία της σεξουαλικής βίας», αναφέρει η Bedera. Θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια ψευδής αίσθηση ασφαλείας, κάτι που η Komsides δεν θέλει.

Στόχος της είναι να εκπαιδεύει και να υποστηρίζει τους ανθρώπους σχετικά με τη φυλετική βία. Η ασφάλεια δεν παρέχεται απλά με την αναζήτηση ενός ιστορικού. Ο ιστότοπος της Garbo περιέχει άρθρα και ένα podcast για να πετύχει τις ενέργειες που επιθυμεί. Έχει επίσης συνεργαστεί με την Εθνική Γραμμή Επικοινωνίας για την Οικογενειακή Βία, ώστε οι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση σε μια συνομιλία 24/7 μέσω της Garbo.

Η ProPublica και η Columbia Journalism Investigations αποκάλυψαν στο παρελθόν τις ελλείψεις του Tinder και άλλων site γνωριμιών, που όπως φάνηκε αποτυγχάνουν να καταπολεμήσουν τους σεξουαλικούς παραβάτες. Η Tracey Breeden, επικεφαλής της ασφάλειας και της κοινωνικής υπεράσπισης στη Match Group, είπε στο CNN Business ότι η εταιρεία ενδέχεται να μην έχει τις σχετικές πληροφορίες σχετικά με τους χρήστες για να καθορίσει την πλατφόρμα. η Breeden είπε επίσης ότι οι χρήστες θα μπορούσαν να επιλέξουν να αναφέρουν κάποιον βάσει μιας αναζήτησης Garbo, η οποία διαρκεί το πολύ τρία λεπτά.

Για να αποκτήσουν πρόσβαση στα αποτελέσματα, οι χρήστες πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η Garbo δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για άλλους σκοπούς, όπως έλεγχος εργαζομένων  ή ενοικιαστών, πίστωση ή ασφάλιση ή πρόσληψη οικιακών εργαζομένων. Ακόμα, το επίπεδο ακρίβειας των πληροφοριών που διαθέτει, βαθμολογείται από το πόσο τα αποτελέσματα ταιριάζουν με τα προσωπικά στοιχεία που παρέχονται.

Αφαιρεί ορισμένα μη βίαια αδικήματα και ανακτά αρχεία έως και 14 ετών για αδικήματα εις βάρος άλλων και έως και επτά χρόνια για οικονομικά εγκλήματα. Όταν εμφανίζει αποτελέσματα, η Garbo παρέχει επίσης τον σχετικό ποινικό κώδικα που σχετίζεται με τους χρήστες για να μάθουν περισσότερα. Η Tinder είπε ότι οι χρήστες θα έχουν δύο δωρεάν αναζητήσεις στην Garbo για να ξεκινήσουν.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Γιατί η Ρωσία παρά την δύναμη της δεν έχει κάνει ακόμα κυβερνοπόλεμο

Alienware x14: Το πιο λεπτό gaming laptop 14’’ στον κόσμο