Ξεκινάει τη Δευτέρα η δίκη του γνωστού δικηγόρου που κατήγγειλε δημόσια πριν από περίπου δύο χρόνια η 23χρονη σήμερα Αρετή Παληού και κατηγορείται για ασελγείς πράξεις σε ανήλικη που έλαβαν χώρα το 2014, όταν εκείνη ήταν μόλις 14 χρονών.

Η Αρετή Παληού αναμένεται να βρεθεί ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου και να αντικρίσει ξανά τον κακοποιητή της.

Σημειώνεται πως η καταγγελία είχε γίνει ήδη από το 2015, ωστόσο η υπόθεση δεν είχε προχωρήσει -όσον αφορά το κακούργημα- με τις δικαστικές αρχές να κωλυσιεργούν και να κινητοποιούνται μόνο όταν η 22χρονη πλέον Αρετή βγήκε δημόσια να καταγγείλει όσα εφιαλτικά πέρασε.

«Τη Δευτέρα, δικάζεται ,μετά από αλλεπάλληλα και καταχρηστικά αιτήματα αναβολών, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών η υπόθεση της Αρετής Παληου, με τον κατηγορούμενο να παραπέμπεται ενώπιον του ως άνω δικαστηρίου για το αδίκημα της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια, πράξη την οποία φέρεται να τέλεσε εις βάρος της τότε ανήλικης Αρετής», λέει μιλώντας στο intronews.gr ο συνήγορος της καταγγέλλουσας Βίκτωρ Στεφανόπουλος και προσθέτει:

«Δέον να επισημανθεί ότι έχει απορριφθεί η ασκηθείσα αναίρεση του κατηγορουμένου στην έτερη υπόθεση της Αρετής, επι της καταδικαστικής απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών και ως εκ τούτου αυτή κατέστη πλέον αμετάκλητη. Πλέον αμετακλήτως ο κατηγορούμενος έχει καταδικαστεί για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας και πορνογραφία ανηλίκων».

Ο κατηγορούμενος στη δίκη που αφορούσε τα πλημμελήματα καταδικάστηκε σε 15 μήνες φυλάκιση με αναστολή. Κραυγαλέο είναι το γεγονός πως το δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς παρά το γεγονός ότι κατηγορήθηκε εκ νέου για ίδια υπόθεση μετά από καταγγελία δύο νεαρών γυναικών.

Ο ίδιος κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, είχε προκλητική συμπεριφορά. Απηύθυνε ερωτήσεις στο θύμα σχετικά με το εάν είχε οργασμό μαζί του κάνοντάς τη να ξεσπάσει σε κλάματα ενώ κατά την αγόρευσή του – καθώς εκπροσωπούσε τον εαυτό του – προκάλεσε αποτροπιασμό με τα όσα είπε.

«Στα 16 ο ανήλικος θεωρείται πλήρως ικανός για συνεύρεση, ο νόμος επιτρέπει και την αλλαγή φύλου στα 15 (…) Αν κοιτάξετε τα στατιστικά μέχρι πρότινος είχαμε τόσους γάμους με ανήλικους και τώρα λέμε πως τα παιδιά που είναι πολύ πιο ενημερωμένα δεν μπορούν να πάρουν μια απόφαση να κάνουν σεξ; (…) Κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει τη σεξουαλική πράξη, είναι σαν την πείνα, τη δίψα.

Ο νομοθέτης δεν απαγορεύει σε άτομα κάτω των 15 να κάνουν σεξ, αν είναι και οι 2 ανήλικοι (…) Όταν πήρε κιλά δεν της είπα “έχεις γίνει τοφαλος”, της είπα δεν πειράζει αγάπη μου, θα έχω να αγαπάω περισσότερη από εσένα τώρα. (…)το κοριτσάκι, ποιο κοριτσάκι; Στα 14 είναι νόμιμη η συνεύρεση στην Ιταλία (…) Με ρώτησε η Έδρα τι έκανα με ένα παιδί, καταρχάς στα 14 δεν είναι παιδί και να υποστηρίξουμε κάτι τέτοιο είναι τεράστια οπισθοδρόμηση. (…) Το #metoo διαιωνίζει την έμφυλη ανισότητα», αυτά είναι μόνο μερικά κομμάτια της προκλητικής αγόρευσής του.

«Η υπόθεση αυτή κρατάει πολλά χρόνια, όσα και ο πόνος αυτής της κοπέλας. Όμως με υπομονή και επιμονή βαδίζουμε, πάντα με εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη, προς την ηθική της δικαίωση», σημειώνει κλείνοντας ο Β. Στεφανόπουλος.

Δικάζεται και για άλλη κοπέλα εκτός από την Αρετή Παληού

Την ίδια ημέρα όμως και στην ίδια αίθουσα με μόλις έναν αριθμό διαφορά στο πινάκιο ξεκινάει δίκη με τον ίδιο κατηγορούμενο για αποπλάνηση ανηλίκου κατ’ εξακολούθηση, κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια κατ’ εξακολούθηση, βιασμός και απόπειρα βιασμού κατ’ εξακολούθηση και πορνογραφία ανηλίκων σε βαθμό κακουργήματος.

Η δίκη αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα της καταγγελίας που έκαναν δύο νεαρές σήμερα γυναίκες και αφορά τα όσα υποστηρίζουν ότι πέρασαν στα χέρια του κατηγορούμενου όταν εκείνες ήταν 9 και 11 ετών αντίστοιχα.

«Οι πράξεις από τον κατηγορούμενο τελέσθηκαν εις βάρος των δυο εντολέων μου, οι οποίες τότε το 2006 ήταν 9 και 11 ετών αντίστοιχα, από τα μέσα του 2006 έως τις αρχές του 2009. Το 2006 η μικρότερη ήταν 9 ετών και 11 η μεγαλύτερη. Ο ίδιος, 45 ετών το 2006, γνώριζε την μητέρα των κοριτσιών αφού είχε αναλάβει ως δικηγόρος της την αντιδικία με τον εν διαστάσει σύζυγό της και στη συνέχεια, όταν αποβίωσε ο σύζυγός της, η επαγγελματική σχέση εξελίχθηκε σε ερωτική. Έτσι εισέβαλε στην οικογένεια και όπως φάνηκε στόχος ήταν κυρίως οι ανήλικες κόρες», λέει μιλώντας στο intronews.gr ο συνήγορος των δύο καταγγελλουσών Γιώργος Χαραλάμπης και συμπληρώνει:

«Επέβαλε την παρουσία του ως σύντροφος της μητέρας, η οποία ζούσε μια πλάνη στην ουσία, νομίζοντας πως ήταν ερωτευμένος μαζί της και προσπάθησε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των παιδιών, απέκτησε κλειδιά του σπιτιού και έτσι, όπως αναλυτικά περιγράφουν και οι εντολείς μου, ξεκίνησε ένας μεθοδευμένος χειρισμός, εκφοβισμός και εξαναγκασμός των παιδιών με σκοπό την σεξουαλική τους εκμετάλλευση και κακοποίηση από τον κατηγορούμενο. Η οποία ήταν συστηματική και πολύπλευρη, είναι πραγματικά σοκαριστικές οι λεπτομέρειες που βασάνιζαν τη μνήμη αυτών των παιδιών όλα αυτά τα χρόνια.

Μην ξεχνάμε πως οι ίδιες ήταν 9 και 11, χωρίς πατρική φιγούρα στο σπίτι και μάλιστα με πρόσφατη την απώλειά του πατέρα, η μητέρα τους ήταν γερμανίδα με μικρό κύκλο στην Αθήνα και ο κατηγορούμενος ήταν 45 ετών, διέδιδε ότι έχει ισχυρές γνωριμίες και λόγω της ιδιότητας του ως δικηγόρος, τις είχε πείσει και εκφοβίσει πως αν μιλήσουν, θα φροντίσει η μητέρα τους να πάει στη φυλακή και οι ίδιες θα καταλήξουν σε ίδρυμα. Δεν ήταν και δύσκολο λοιπόν να καταστήσει απόλυτα υποχείρια δυο παιδιά Δημοτικού».

Σύμφωνα με τον Γ. Χαραλάμπη ο κατηγορούμενος «εκμεταλλεύτηκε και το γεγονός πως η μητέρα δούλευε συνεχώς αρκετές ημέρες, ο ίδιος είχε ελαστικό πρόγραμμα ως ελεύθερος επαγγελματίας, μπαινόβγαινε όποτε ήθελε και έτσι είχε την ευκαιρία να είναι μόνος με τα παιδιά για κάποιες ώρες».

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο κατηγορούμενος προσπαθούσε να πείσει τα κορίτσια πως ήταν φυσιολογικές οι σεξουαλικές πράξεις μεταξύ ενηλίκων και ανηλίκων, ενώ για να κακοποιήσει τα κορίτσια φέρεται να χρησιμοποιούσε ως μέσο το παιχνίδι για την 9χρονη και για την 11χρονη τη σωματική βία χαστουκίζοντάς την.

«Πήρε χρόνο στις εντολείς μου και χρειάστηκε πολύ θάρρος για να φτάσουν στη δικαιοσύνη, αφότου ενηλικιώθηκαν. Δεν είναι καθόλου εύκολο να διαχειριστεί ένα θύμα όλο αυτό και γι’ αυτό το λόγο λίγες υποθέσεις φτάνουν στη δικαιοσύνη.

Να σημειώσω εδώ ότι η μήνυση έγινε το 2019, πριν την μεγάλη κινητοποίηση και το ελληνικό me too, που ξέσπασε η δημόσια αποκάλυψη γνωστής πρωταθλήτριας το 2021 για το προσωπικό της βίωμα, όπου πραγματικά ώθησε πολλά θύματα να μιλήσουν, να παύσουν να ντρέπονται ή να φοβούνται και να καταγγείλουν τους κακοποιητές τους», υπογραμμίζει ο Γ. Χαραλάμπης ενώ οι ίδιες οι καταγγέλλουσες μιλώντας στο intronews.gr κάνουν λόγο για πολύχρονη αναμονή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης και εκφράζουν την πίστη τους στη δικαιοσύνη:

«Έχοντας περιμένει ήδη σχεδόν 5 χρόνια να ξεκινήσει η εκδίκαση της υπόθεσης μας, αφού κάναμε την μήνυση το 2019, ελπίζουμε η δικαιοσύνη να πάψει να δέχεται τις αναβολές της υπόθεσης με κάθε τρόπο, που ξεκάθαρα αποσκοπούν στην παράταση της ελευθερίας του και την παραγραφή των εγκλημάτων του. Θεωρούμε επίσης ότι δεν είναι δυνατόν ένας εγκληματίας, που έχει τουλάχιστον τρεις κακουργηματικές κατηγορίες εναντίον του, όχι μόνο να κυκλοφορεί ακόμα ελεύθερος, αλλά να μην του έχει στερηθεί το δικαίωμα της άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος αυτεπάγγελτα. Ελπίζουμε η δικαιοσύνη να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα».

Τέλος ο Γ. Χαραλάμπης δηλώνει και ο ίδιος με τη σειρά του ότι ευελπιστεί αυτή τη φορά η δίκη να ξεκινήσει αφού όπως τονίζει αδικήματα τέτοιου τύπου θα πρέπει να εκδικάζονται κατά προτεραιότητα και να τελειώνουν όσο πιο σύντομα γίνεται καθώς πρόκειται για μια επίπονη διαδικασία για τα θύματα.

«Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο κατηγορούμενος στην περίπτωση των εντολέων μου είναι βαρύτατες, πρόκειται για τέσσερα κακουργήματα και ειδικότερα αποπλάνηση ανηλίκου κατ’ εξακολούθηση, κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια κατ’ εξακολούθηση (πλέον ο όρος ασελγής πράξη έχει αντικατασταθεί από τον όρο γενετήσια πράξη), βιασμός και απόπειρα βιασμού κατ’ εξακολούθηση και πορνογραφία ανηλίκων σε βαθμό κακουργήματος που αφορά μόνο το ένα θύμα, σε αντίθεση με τα άλλα τρία κακουργήματα που τον βαρύνουν για αμφότερα τα θύματα.

Τα αδικήματα είναι παλαιά και η μήνυση υποβλήθηκε αρχές του 2019, ήδη δηλαδή έχουν παρέλθει σχεδόν πέντε έτη που εκκρεμεί. Αυτές οι υποθέσεις πρέπει, από τη στιγμή της καταμηνύσεως, που είναι πράγματι μια δύσκολη και επώδυνη απόφαση, να εκδικάζονται κατά προτεραιότητα και να ολοκληρώνονται σύντομα, καθώς το να σύρεται μια υπόθεση τέτοια για έτη, επιβαρύνει περαιτέρω και καταταλαιπωρεί τα θύματα των κακοποιήσεων και τα κάνει να ξαναζούνε πολλές φορές αυτά που πέρασαν».

Σημειώνεται πως τα θύματα των δύο υποθέσεων που αναμένεται να ξεκινήσουν τη Δευτέρα ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου δεν γνωρίζονταν και δεν υπήρχε καμία σχέση μεταξύ τους.