Η πρώτη selfie βγήκε το 2000 όμως χρειάστηκε το iPhone 4 και η πρωτοποριακή μπροστινή του κάμερα για να αρχίσει να χρησιμοποιείται ευρέως. Περίπου το 2010 διάσημες όπως η Κιμ Καρντάσιαν ξεκίνησαν να δημοσιεύουν selfie κάτι που τότε για αρκετούς φαινόταν παράξενο και αστείο.

Μάλιστα, για τον μη-διάσημο κόσμο ήταν κάπως ντροπιαστικό να στήνεται μπροστά από την κάμερα του κινητού του και να αυτοφωτογραφίζεται αφού, θεωρούνταν δείγμα ναρκισσισμού και ωραιοπάθειας. Σημειώνεται πως το περιόδικό Time το 2013 είχε εκδώσει εξώφυλλο με τίτλο “Me, Me, Me Generation” στην προσπάθεια του να αποδώσει την κοινωνική διάσταση της φρενίτιδας των selfie.

Σταδιακά, αυτό άρχισε να αλλάζει για το μέσο κοινό που εξοικειώθηκε με τις selfie και άρχισε να προσθέτει σε αυτές φίλτρα για να βελτιώσει το αισθητικό αποτέλεσμα.

Ωστόσο, ακόμα και σήμερα το πως επιλέγει κάποιος να φωτογραφίσει τον εαυτό του δείχνει πολλά για τον ίδιο. Για παράδειγμα, υπάρχουν εκείνοι οι οποίοι πασχίζουν για το αψεγάδιαστο, οι πιο αυθόρμητοι και εκείνοι που αυτοσαρκάζονται οριακά «γελοιοποιώντας» την εικόνα τους. Πέρα όμως από το ατομικό, σε συλλογικό επίπεδο η νέα αυτή μόδα που αποτελεί από τις ναυαρχίδες της διαδικτυακής κουλτούρας αντικατοπτρίζει τις δομές και τις συνθήκες από τις οποίες διέπεται πλέον η ζωή μας.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Bella ? (@bellahadid)

Σήμερα, περίπου δέκα χρονιά από τότε, η selfie έχει περάσει σε άλλο επίπεδο, αυτό της meta-selfie λίγο πιο περίπλοκο, με περισσότερο fun και πιο ενδιαφέρον αποτέλεσμα.

Πρακτικά, είναι είτε μια selfie τραβηγμένη σε καθρέφτη με ορατή την μπροστινής κάμερα, δημιουργώντας μια άπειρη σπείρα από selfies είτε μια φωτογραφία του κινητού κάποιου άλλου που καταγράφει τη λήψη (παίρνετε έξτρα πόντους μπόνους όταν φαίνεται ο αντίχειρας του να πατά το κουμπί του κλείστρου).Μέσω της meta-selfie αποκαλύπτεται σε μία εικόνα ο πολλαπλός ρόλος των κινητών σήμερα. Είναι το μέσο με το οποίο τραβάμε φωτογραφίες, τις επεξεργαζόμαστε και τις κοινοποιούμε σε ιστότοπο που επίσης ελέγχουμε μέσω του smartphone. Και κάπως έτσι αυτές οι μικρές πλην θαυματουργές συσκευές είναι προέκταση του χεριού μας, της προσωπικότητας μας, της ζωής μας.

meta-selfie

Μπορεί όλο αυτό για τους περισσότερους να είναι ένα ακόμα trend μέχρι μια διάσημη influencer να δημιουργήσει το επόμενο όμως, σκεφτείτε ότι είναι και μια παραδοχή της κατάλυσης της ιδιωτικότητας και μάλιστα από εμάς τους ίδιους. Μια meta-selfie δίνει την αίσθηση ότι κάποιος σε παρακολουθεί την ώρα που φωτογραφίζεις τον εαυτό σου και ενώ σαν σκέψη φαντάζει τρομακτική στην πραγματικότητα η πλειοψηφία των χρηστών του Instagram εύχεται να μπορούσε να εκθέσει της ζωή της και στα 1,3 δισεκατομμύρια που χρησιμοποιούν την εφαρμογή.

https://www.intronews.gr/tim-cook-2021-kostise-apple-100-ekat-bonus/tech/