Ένα χρυσό περιδέραιο ανακαλύφθηκε στον Τιτανικό χάρη στην πρώτη ψηφιακή σάρωση πλήρους μεγέθους του πλοίου, η οποία πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2022 από την Magellan Ltd.

Ο Ρίτσαρντ Πάρκινσον, διευθύνων σύμβουλος της Magellan, που συντόνιζε την αποστολή, χαρακτήρισε την ανακάλυψη «εκπληκτική» και είπε ότι η ομάδα των ειδικών δεν επιτρέπεται να αγγίξει το εύρημα λόγω μιας συμφωνίας Λονδίνου – Ουάσιγκτον που εμποδίζει τους δύτες να ανασύρουν αντικείμενα από το ναυάγιο.

Τα μέλη της ομάδας που μελέτησαν το ναυάγιο, είπαν ότι θα προσπαθήσουν να αναγνωρίσουν τον ιδιοκτήτη του ευρήματος χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη για να βρουν μέλη της οικογένειας μεταξύ των 2.200 επιβατών που επέβαιναν στο πλοίο όταν βυθίστηκε ο Τιτανικός.

Η εταιρία χαρτογράφησης βάθους από κοινού με την Atlantic Productions, η οποία κάνει ένα ντοκιμαντέρ για το έργο, έσπευσαν με τηλεχειριζόμενα υποβρύχια ομάδας που δρα με ένα ειδικό σκάφος και πέρασαν περισσότερες από 200 ώρες εξετάζοντας τα συντρίμμια από πλευρά σε πλευρά.

Ο Τιτανικός έχει μελετηθεί εκτεταμένα από τη στιγμή που ανακαλύφθηκε το γιγάντιο σκαρί του, το 1985. Ωστόσο, λόγω του μεγέθους του και του βάθους στο οποίο βρίσκεται, οι υποβρύχιες κάμερες μπορούσαν να το αποτυπώνουν μόνο τμηματικά, ποτέ ολόκληρο.

Το κρουαζιερόπλοιο, που απέπλεε θριαμβευτικά από το λιμάνι του Σαουθάμπτον την 15η ημέρα του Απριλίου του 1912, σκουριάζει κομμένο σε δύο μέρη στα βάθη του ωκεανού, με την πλώρη και την πρύμνη να απέχουν μεταξύ τους περί τα 800 μέτρα και μια τεράστια περιμετρική ζώνη σπαρμένη από συντρίμμια του διαλυμένου πλοίου.