Hackers που συνδέονται με την κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας φαίνεται να απέσπασαν ένα τεράστιο χρηματικό ποσό από μια εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών. Σύμφωνα με το FBI, κατάφεραν να κλέψουν πάνω από 600 εκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα και πρόκειται για την τελευταία κυβερνοεπίθεση που συνδέεται με την Πιονγκγιάνγκ.

«Μέσα από την έρευνά μας μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε ότι η Lazarus Group και η APT38, που συνδέονται με τη Βόρεια Κορέα, ευθύνονται για την κλοπή 620 εκατομμυρίων δολαρίων Ethereum, στις 29 Μαρτίου», ανέφερε το FBI. Το FBI αναφερόταν στο χακάρισμα ενός δικτύου υπολογιστών που χρησιμοποιούσε το Axie Infinity, ένα βιντεοπαιχνίδι που δίνει την ευκαιρία στους παίκτες να κερδίσουν κρυπτονομίσματα.

Η Sky Mavis, η εταιρεία που δημιούργησε το Axie Infinity, ανακοίνωσε στις 29 Μαρτίου ότι άγνωστοι hackes είχαν κλέψει το ισοδύναμο περίπου 600 εκατομμυρίων δολαρίων, από ένα δίκτυο που επιτρέπει σε χρήστες να στέλνουν κρυπτονομίσματα από το ένα blockchain στο άλλο.

Έτσι, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στο Lazarus Group, μια ομάδα από Hackers που πιστεύεται ότι εργάζεται για λογαριασμό της κυβέρνησης της Βόρειας Κορέας. Το Υπουργείο Οικονομικών επέβαλε την κύρωση στη διεύθυνση κρυπτονομίσματος, που χρησιμοποιήθηκε για την εξαργύρωση της εισβολής του Axie Infinity.

Οι κυβερνοεπιθέσεις αποτελούν μια βασική πηγή εσόδων για το καθεστώς της Βόρειας Κορέας εδώ και χρόνια. Ο Kim Jong Un συνέχισε να αγοράζει έτσι πυρηνικά όπλα, σύμφωνα με επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών και εμπειρογνώμονες στα θέματα της κυβερνοασφάλειας.

Συγκεκριμένα, η Lazarus Group έχει κλέψει περίπου 1,75 δισεκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την Chainalysis που παρακολουθεί συναλλαγές ψηφιακών νομισμάτων. Ακόμα, το 2014 κατηγορήθηκε για εισβολή στη Sony Pictures και διαρροή εμπιστευτικών δεδομένων.

Η παλαιότερη γνωστή επίθεση για την οποία είναι υπεύθυνη η ομάδα είναι γνωστή ως «Επιχείρηση Τροία», η οποία ξεκίνησε το 2009 και ολοκληρώθηκε το 2012 και στόχευε τη Νότια Κορέα. Ήταν επίσης υπεύθυνοι για επιθέσεις το 2011 και το 2013. Η Lazarus group λέγεται ότι έκλεψε 12 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ από την Banco del Austro στον Ισημερινό και 1 εκατομμύριο δολάρια από την Tien Phong Bank του Βιετνάμ το 2015.

Ακόμα, το 2020 στοχοποιήθηκαν πολλές μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, αλλά η μόνη που έχει επιβεβαιωθεί ήταν η αγγλοσουηδική AstraZeneca. Διέρρευσαν πληροφορίες για πώληση προϊόντων με σκοπό το κέρδος και έδωσαν πρόσβαση σε ξένα καθεστώτα σε αποκλειστική έρευνα για τον COVID-19.

Οι hackers στη Βόρεια Κορέα αποσπούν τεράστια ποσά

Ενώ οι περισσότεροι αναλυτές της κυβερνοασφάλειας βρίσκονταν σε επαγρύπνηση για μια πιθανή κυβερνοεπίθεση από τη Ρωσία στην Ουκρανία ή στις ΗΠΑ, η Βόρεια Κορέα βρήκε την ευκαιρία να δράσει. Μερικοί ερευνητές της Google αποκάλυψαν τον περασμένο μήνα δύο διαφορετικές βορειοκορεατικές εκστρατείες hacking που στοχεύουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, εταιρείες πληροφορικής, καθώς και τομείς κρυπτονομισμάτων και χρηματοοικονομικής τεχνολογίας.

Ο Shane Huntley, ο οποίος είναι επικεφαλής του Threat Analysis Group της Google, είπε ότι εάν ένας χρήστης έχει μπει σε κάποιο σύνδεσμο που συνδέεται με τα Bitcoin ή κρυπτονομίσματα, και λάβει μια προειδοποίηση για κρατική υποστήριξη, σχεδόν πάντα αυτή προέρχεται από τη Βόρεια Κορέα.

Μια αμερικανική έκθεση του 2020 αναφέρει ότι το hacking της Βόρειας Κορέας χρονολογείται τουλάχιστον από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 και έχει εξελιχθεί σε μια μονάδα κυβερνοπολέμου 6.000 ατόμων, γνωστή ως Bureau 121, η οποία λειτουργεί από πολλές χώρες, όπως Λευκορωσία, Κίνα, Ινδία, Μαλαισία και Ρωσία.

Η εταιρεία ανάλυσης Blockchain Chainalysis είπε ότι Βορειοκορεάτες έκλεψαν ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία αξίας σχεδόν 400 εκατομμυρίων δολαρίων σε τουλάχιστον επτά επιθέσεις σε πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων το 2021, η οποία θωρήθηκε μια από τις πιο επιτυχημένες κυβερνοεπιθέσεις.

Πηγή: Cnn.com

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Tesla, Space X και τώρα… Twitter: Ο Elon Musk προσφέρεται να το αγοράσει έναντι 41,39 δις δολαρίων

Tesla, Space X και τώρα… Twitter: Ο Elon Musk προσφέρεται να το αγοράσει έναντι 41,39 δις δολαρίων

Meta: Οι επενδυτές επικρίνουν τον Zuckerberg μετά την πτώση της μετοχής – «Τα δυστοπικά μειονεκτήματα» του Metaverse