Παραδέχτηκε την ενοχή του ο Βρετανός χάκερ σε σχέση με την συμμετοχή του στις κυβερνοεπιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στους λογαριασμούς διάσημων προσωπικοτήτων, όπως ο Τζο Μπάιντεν, ο Μπιλ Γκέιτς και ο Έλον Μασκ.

Πρόκειται για τον 23χρονο Τζόζεφ Ο’ Κόνορ, ο οποίος συνελήφθη στην Ισπανία τον Ιούλιο του 2021 και εκδόθηκε στις ΗΠΑ στις 26 Απριλίου, σύμφωνα με τις πληροφορίες του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, κατηγορείται για το χακάρισμα λογαριασμών στο TikTok και το Snapchat, καθώς και για διαδικτυακή παρενόχληση και εκβιασμό.

«Ο Ο’Κόνορ εκμεταλλεύτηκε τις τεχνολογικές ικανότητές του για κακόβουλους σκοπούς (…) για να κλέψει κρυπτονομίσματα, να χακάρει το Twitter, να πάρει τον έλεγχο λογαριασμών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να παρενοχλήσει δύο θύματα, εκ των οποίων μία ανήλικη», δήλωσε ο εισαγγελέας Ντέμιαν Ουίλιαμς που έχει αναλάβει την υπόθεση.

Στις 15 Ιουλίου 2020 το Twitter έγινε στόχος μεγάλης επίθεσης με το χακάρισμα 130 πολύ δημοφιλών λογαριασμών.

Σε 45 από αυτούς – μεταξύ των οποίων ο λογαριασμός του ιδιοκτήτη του Amazon Τζεφ Μπέζος– αναρτήθηκε το μήνυμα: «Αποφάσισα να βοηθήσω την κοινότητά μου. Όλα τα bitcoin που θα σταλούν στη διεύθυνσή μου, εδώ κάτω, θα διπλασιαστούν».

Τα μηνύματα αυτά, τα οποία είδαν περίπου 350 εκατ. χρήστες, διαγράφηκαν γρήγορα, αλλά, σύμφωνα με την έρευνα, η απάτη εξασφάλισε στους κυβερνοπειρατές περισσότερα από 100.000 δολάρια σε κρυπτονομίσματα.

Η δικαιοσύνη ακολούθησε την πορεία των bitcoins και γρήγορα εντόπισε τρεις νεαρούς χάκερς: τον Γκρέιαμ Κλαρκ, έναν Αμερικάνο που τότε ήταν 17ετών, τον Μέισον Σέπαρντ, έναν Βρετανό 19 ετών, και τον Νίμα Φαζέλι, έναν 22χρονο Αμερικανό.

O 17χρονος, που έχει δηλώσει ένοχος για τις κατηγορίες εναντίον του, θεωρείται ο εγκέφαλος της επίθεσης. Έπειτα από συμφωνία με τις αρχές, καταδικάστηκε το 2022 σε τρία χρόνια φυλάκιση.

Εναντίον των άλλων δύο ανδρών, όπως και του Ο’ Κόνορ απαγγέλθηκαν κατηγορίες, με τον τελευταίο να κινδυνεύει να καταδικαστεί σε περισσότερα από 70 χρόνια κάθειρξη.

Οι ειδικοί σε θέματα κυβερνοασφάλειας αμέσως είχαν αναφερθεί και στον Τζόζεφ Ο’ Κόνορ, πιο γνωστό με το ψευδώνυμο PlugWalkJoe.

Αμέσως μετά τη σύλληψή του, η Αμερικανίδα ηθοποιός Μπέλα Θορν είχε αποκαλύψει ότι την είχε απειλήσει να δημοσιοποιήσει γυμνές φωτογραφίες της τις οποίες είχε κλέψει το 2019 από τον λογαριασμό της στο Snapchat.