Σαν εικόνα θυμίζει κάτι από Pac-Man. Ο δρομέας «καταπίνει», σε κάθε του δρασκελιά, πράσινα φωτάκια το ένα μετά το άλλο φέρνοντας στο νου το δημοφιλές video-game. Μα τι άραγε είναι τούτα; Τι εξυπηρετούν, από πού μας ήρθαν και πού μας πηγαίνουν; Ω, μα είναι ένας άλλος κόσμος. Αυτός του Wavelight.

Μια νέα τεχνολογία στο στίβο, η οποία έρχεται να υποσχεθεί καλύτερες επιδόσεις από τους αθλητές και μεγαλύτερη σύνδεση αυτών με το κοινό – μέσω της κατανόησης, που είναι πάντα το κλειδί στην επικοινωνία.

Τα φώτα αναβοσβήνουν και μεταφέρουν έτσι την πληροφορία. Με τι ρυθμό τρέχει ο δρομέας, αν βρισκόμαστε καθ’ οδόν προς ένα ρεκόρ (σταδίου, εθνικό, παγκόσμιο…). Στο Diamond League στο Παρίσι, το 2020, κατεγράφησαν τρία παγκόσμια ρεκόρ. Όλα είχαν τη βοήθεια του Wavelight, κανένα δεν θα είχε συμβεί δίχως αυτό.

Wavelight

Τι είναι η τεχνολογία Wavelight και σε τι βοηθάει

Πηγή έμπνευσης για το όνομα Wavelight αποτέλεσε η περίφημη «Όλα», γνωστή επίσης ως «κύμα» (wave, στα αγγλικά) που πρωτοείδαμε σε μεγάλη κλίμακα στα γήπεδα του Μεξικό, στο Μουντιάλ του 1986.

Είναι, πρώτα και κύρια, ένα εργαλείο. Τόσο για τους αθλητές όσο και για τους θεατές. Στους πρώτους δίνει ρυθμό ενισχύοντας τις επιδόσεις τους, στους δεύτερους (δίνει) μια οπτική απεικόνιση της εξέλιξης της κούρσας. Ένα πράσινο κύμα που αναβοσβήνει με βάση την εκ των προτέρων επιθυμητή ή ιδεατή ένταση για μια κούρσα. Περισσότερο χρησιμοποιείται στις αποστάσεις των 800μ, 1500μ και 5.000μ.

Αυτά τα φώτα είναι προγραμματισμένα να σηματοδοτούν συγκεκριμένα ορόσημα, όπως παγκόσμια ρεκόρ, διοργάνωσης ή εθνικά. Πάντα αυτά τραβάνε το μάτι στον κόσμο, πάντα αυτά γεννάνε το εντονότερο ενδιαφέρον σε media και θεατές. Και η τεχνολογία Wavelight το κάνει ακόμα πιο εύκολο, αφού βοηθάει τον κόσμο από την τηλεόραση να καταλάβει καλύτερα πόσο γρήγορα τρέχει ένας αθλητής, γενικά τι συμβαίνει στην κούρσα.

Wavelight

Wavelight: Ο «λαγός» της νέας εποχής

Στο γλωσσάρι του στίβου λέγονται Pacemakers, ελληνιστί «λαγοί». Είναι οι δρομείς που «τραβάνε» στον απαραίτητο ρυθμό, ώστε να αυξάνονται οι πιθανότητες για όσους κυνηγούν μια επίδοση-ρεκόρ.

Είναι σαν μετρονόμοι που παρέχουν τις μέγιστες δυνατές κατάλληλες συνθήκες σε άλλους, σε ένταση, αντίσταση αέρα και ψυχολογία. Οι αφανείς ήρωες, δίχως την παρουσία των οποίων αρκετά ρεκόρ δεν θα είχαν συμβεί. Είναι μια πρακτική πολύ παλιά στο στίβο, χρησιμοποιούταν ήδη από τη δεκαετία του 1950.

Δεν είναι τυχαίο που ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε το Wavelight και είναι τώρα ο εκτελεστικός διευθυντής της διαχειρίστριας εταιρείας, είναι πρώην «λαγός» – αφότου υπήρξε πρώτα επαγγελματίας δρομέας με σπεσιαλιτέ του τα 800 μέτρα και συμμετοχή σε δύο Ολυμπιακούς Αγώνες. Μπραμ Σομ, το όνομά αυτού.

Ήταν μάλιστα πολύ καλός σε αυτό το κομμάτι, αμειβόταν με 2 ή 3 χιλ. δολάρια ανά κούρσα (χωρίς να υπολογίζουμε τα αρκετά πιθανά μπόνους) για να βοηθά τους άλλους να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους. Ένας ιδανικός pacemaker. Πιο πολύ άλλωστε έγινε γνωστός έτσι παρά στα χρόνια που κυνηγούσε αυτός τις διακρίσεις και τα μετάλλια.

Wavelight

Κι εδώ έρχεται η μεγάλη διαφορά: Ενώ οι ανθρώπινοι «λαγοί» εγκαταλείπουν σε ένα προσυμφωνημένο σημείο της κούρσας, τα πράσινα φώτα δεν κουράζονται ποτέ. Τα ισχύος 400 L.E.D. φώτα που είναι εγκατεστημένα στο εσωτερικό μέρος του ταρτάν στα ανοιχτά γήπεδα συνοδεύουν τους δρομείς καθόλη τη διάρκεια ως τον τερματισμό. Όσο μένει μπροστά από αυτά, ο αθλητής ξέρει πως είναι μπροστά από οποιοδήποτε χρόνο αυτά έχουν προγραμματιστεί. Έχει άρα συνεχώς πλήρη συναίσθηση του πού είναι και τι κάνει.

Ξεκίνησε ως εργαλείο προπόνησης, αλλά σταδιακά, κατάλαβαν τις δυνατότητες και τις προοπτικές του. Και χρησιμοποιούμε πληθυντικό καθώς την εταιρεία ο Σομ την έχει μαζί με τον Ολλανδό άλλοτε μάνατζερ του, Γιος Χέρμενς.  

Γιατί κάποιοι είναι πολέμιοι του Wavelight

Κάποιων τα… λαμπάκια άναψαν για τα καλά με αυτά τα λαμπάκια. «Είναι τεχνολογικό ντόπινγκ, δεν είναι νόμιμο και δεν το θέλουμε», είπαν, όταν τα πρωτοείδαν, το 2020, με τα παγκόσμια ρεκόρ να σπάνε το ένα μετά το άλλο.

«Ο κλασικός αθλητισμός ολοένα εξελίσσεται. Ξεκινήσαμε τρέχοντας ξυπόλητοι, μετά βάλαμε παπούτσια, μετά καρφιά σε αυτά και αυτή τη στιγμή όλοι φοράνε αυτά που περιέχουν πλάκα από ανθρακονήματα. Τώρα έχουμε το Wavelight, μετά από 50 χρόνια θα είναι κάτι άλλο», απαντάει ο Σομ, αναμιγνύοντας ρεαλισμό και όραμα.

Ο κόσμος του στίβου χρειάζεται αλλαγές. Και τις αποδέχεται, εν πολλοίς. Η τεχνολογία Wavelight θα είναι «παρούσα» σε 11 από τα 14 φετινά Diamond League. Όχι πάντως ακόμα σε Ολυμπιακούς Αγώνες ή Παγκόσμια Πρωταθλήματα, η παράδοση εν προκειμένω είναι (ακόμα) πιο ισχυρή και τα ρεκόρ εκεί δεν είναι αυτοσκοπός.Είναι πάντως περισσότερο ακαδημαϊκής αξίας η συζήτηση άνθρωπος ή μηχανή. Επί της ουσίας και εν προκειμένω, είναι το ίδιο πράγμα.

Κι ύστερα, η χρήση της τεχνολογίας στον αθλητισμό προκύπτει εκ των πραγμάτων. Και κατά βάση είναι κάτι το θετικό. Το VAR στο ποδόσφαιρο, για παράδειγμα, δεν αρέσει στους ρομαντικούς, αλλά αν δούμε ματς που λείπει, τότε καταλαβαίνουμε πόσο πιο δίκαιο έχει κάνει το σπορ (η απόλυτη δικαιοσύνη είναι ουτοπία). Οι λάτρεις του παλιού (καλού;) καιρού δυσκολεύονται να κατανοήσουν πως δεν μπορείς να αγνοήσεις την εξέλιξη. Μήτε τις ανάγκες που προκύπτουν.

Κι άλλωστε, μετά το stop του Γιουσέιν Μπολτ το 2017 δεν έχει υπάρξει άλλος που να μπορεί να βγει μπροστά ως παγκόσμιος σούπερ σταρ και να δώσει ώθηση σε όλο τον κλασικό αθλητισμό. Αναζητείται πάντα το επόμενο “big thing”. Τεχνολογίες όπως το Wavelight μπορούν να βοηθήσουν τα μέγιστα προς αυτήν την κατεύθυνση, να επισπεύσουν τις διαδικασίες.

Wavelight