Ο ισραηλινός στρατός ζήτησε από τους πολίτες που μένουν στη Βόρεια Γάζα, πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, να μετακινηθούν νότια ενώ στον ορίζοντα διαγράφεται η πιθανότητα μιας χερσαίας εισβολής που εγκυμονεί τον κίνδυνο για πολλές απώλειες.

Αν και η Χαμάς απαντώντας είπε στους κατοίκους να μην εκκενώσουν, πολλοί κάτοικοι επέλεξαν να μετακινηθούν.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα λέει ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδοντας πάνω από τη Γουάντι, δηλαδή από την πλευρά που το Ισραήλ έχει ζητήσει εκκένωση.

αδειάζει η Γάζα μετά το τελεσίγραφο
εκκενώνουν τη Γάζα οι κάτοικοι

«Εκατοντάδες αυτοκίνητα και ολόκληρες οικογένειες περπατούν στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο της Γάζας», αναφέρει.

φεύγουν από τα σπίτια τους οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα
τελεσίγραφο εκκένωσης στη Γάζα
εκκενώνουν τη Γάζα

«Στον δρόμο προς τα εδώ είδαμε εκατοντάδες αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες και φορτηγά, βαριά φορτωμένα με υπάρχοντα, μερικά αυτοκίνητα με στρώματα τυλιγμένα πάνω τους.

άρον άρον φεύγουν από τη Γάζα
εκκένωση Γάζας

Οι άνθρωποι ταξιδεύουν με αγελάδες, καμήλες, πρόβατα και γαϊδούρια. Πολλές οικογένειες με τα πόδια, έχουν ήδη περπατήσει αρκετά χιλιόμετρα».

φεύγουν από τη Γάζα οι κάτοικοι

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας ρωτήθηκε το μεσημέρι σχετικά με την 24ωρη προθεσμία για τους κατοίκους να μετακινηθούν νότια.

Δεν απάντησε στο αν η προθεσμία αυτή έχει αλλάξει, αλλά είπε: «Όσοι θέλουν να σώσουν τη ζωή τους, παρακαλούνται να πάνε νότια».

Σύμφωνα με το Sky News νωρίτερα το Ισραήλ πέταξε και φυλλάδια στη Γάζα ενημερώνοντας για την εντολή εκκένωσης.

«Προς τους κατοίκους της πόλης της Γάζας, η τρομοκρατική οργάνωση έχει ξεκινήσει πόλεμο κατά του κράτους του Ισραήλ. Η πόλη έχει γίνει πεδίο μάχης. Πρέπει να εκκενώσετε αμέσως το σπίτι σας και να κατευθυνθείτε προς τη νότια Γάζα», υποστηρίζει το Sky News ότι αναγράφεται σε αυτά.

Σύμφωνα με ανταποκριτές του AFP τα φυλλάδια που αναγράφουν το μήνυμα στα αραβικά ρίφθηκαν από drones και σε αυτά υπάρχει και χάρτης με βέλος που δείχνει προς τον νότο, κάτω από μια γραμμή που έχει χαραχθεί στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας.

Νωρίτερα σήμερα τα τζαμιά στην Λωρίδα της Γάζας καλούσαν τους κατοίκους να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Χαμάς Εγιάντ Αλ-Μπόζομ κάλεσε τους Άραβες σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στις χώρες που συνορεύουν με το Ισραήλ να υποστηρίξουν τον δοκιμαζόμενο λαό.

«Λέμε στον κόσμο της βόρειας Γάζας και της Πόλης της Γάζας, μείνετε στα σπίτια σας και στα μέρη σας. Κάνοντας σφαγές κατά των αμάχων, η δύναμη κατοχής θέλει να μας εκτοπίσει για άλλη μια φορά από τη γη μας», σημείωσε.

«Ο εκτοπισμός του 1948 δεν θα γίνει. Θα πεθάνουμε και δεν θα εγκαταλείψουμε», πρόσθεσε ο Μπόζομ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το νοσοκομείο Σίφα στην Πόλη της Γάζας.

* Photo credits: GettyImages