Υποδοχή «ροκ σταρ» επεφύλαξαν στον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν στην Κίνα με πλήθος κόσμου να συρρέει σε πανεπιστήμιο που επισκέφτηκε πριν το τέλος της τριήμερης επίσκεψης του στη χώρα, κατά την οποία και άσκησε έντονες πιέσεις στον ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ ώστε να βοηθήσει στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Σήμερα, λίγο πριν από το τέλος της τριήμερης επίσκεψης, ο Εμανουέλ Μακρόν ταξίδεψε στην πόλη Γκουανγκζού και βρέθηκε σε πανεπιστήμιο της Κίνας. Εκεί, έγινε δεκτός από εκατοντάδες φοιτητές, οι οποίοι τον υποδέχθηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό. Κάποιοι έσπευσαν δίπλα του για να βγάλουν selfie και άλλοι για ένα high five, ενώ κάποιοι φώναζαν το όνομά του, όπως σημειώνει η Daily Maill.

Κοινή δήλωση Μακρόν – Σι Τζινπίνγκ

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεσμεύτηκε σήμερα να «υποστηρίξει κάθε προσπάθεια για την επιστροφή της ειρήνης στην Ουκρανία», σύμφωνα με την κοινή δήλωση που εκδόθηκε στο τέλος της επίσκεψης στην Κίνα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Οι δύο χώρες «αντιτίθενται στις ένοπλες επιθέσεις εναντίον των πυρηνικών σταθμών και των άλλων πυρηνικών εγκαταστάσεων μη στρατιωτικού χαρακτήρα» και υποστηρίζουν τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) «για την εγγύηση της ασφάλειας του σταθμού της Ζαπορίζια».

Στην κοινή δήλωση δεν αναφέρεται η Ρωσία και δεν ζητείται η αποχώρηση από την Ουκρανία των ρωσικών στρατευμάτων. Επίσης δεν καταδικάζεται η στρατιωτική επέμβαση του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η κοινή δήλωση αναφέρει «τη σημασία όλες οι (εμπλεκόμενες) πλευρές στη σύγκρουση» να σέβονται «επακριβώς» τον ανθρωπιστικό διεθνές δίκαιο.

Την Πέμπτη στο Πεκίνο, ο Μακρόν είχε προτρέψει τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να «φέρει τη Ρωσία στα λογικά της» έναντι της Ουκρανίας, κατά τη διάρκεια συνάντησης που ολοκληρώθηκε με εκκλήσεις για ειρηνευτικές διαβουλεύσεις.

Στη γαλλική πλευρά, διαβεβαιώνουν ότι ο Σι Τζινπίνγκ δηλώνει πρόθυμος να τηλεφωνήσει για πρώτη φορά μετά την έναρξη της σύγκρουσης στον Ουκρανό ομόλογό του, παρότι διευκρίνισε ότι θα το κάνει την ώρα που ο ίδιος θα αποφασίσει.

Μια πρωτοβουλία που δεν εμφανίζεται στα κινεζικά πρακτικά ούτε στην κοινή δήλωση.

Η Κίνα δημοσίευσε τον Φεβρουάριο έγγραφο 12 σημείων παρουσιάζοντας τη θέση της για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Η πρωτοβουλία, η οποία μερικές φορές θεωρείται ειρηνευτικό σχέδιο, ενθαρρύνει κυρίως τη Μόσχα και το Κίεβο να πραγματοποιήσουν διαπραγματεύσεις.

Το Πεκίνο δεν είχε αναγνωρίσει τον Σεπτέμβριο τη μονομερή ένταξη των τεσσάρων ουκρανικών εδαφών στη Ρωσική Ομοσπονδία, ούτε το 2014 την προσάρτηση της Κριμαίας.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει ότι ο πρόεδρος Σι δήλωσε ότι η πολιτική διευθέτηση είναι η μόνη «σωστή» διέξοδος από την κρίση στην Ουκρανία.

Όλες οι πλευρές θα πρέπει να συναντηθούν στα μισά του δρόμου για να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια πολιτική διευθέτηση, είπε ο Σι στον Γάλλο πρόεδρο κατά τη διάρκεια δείπνου σήμερα στην κινεζική πόλη Γκουανγκζού, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση.

Η Κίνα και η Γαλλία επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να προωθήσουν τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, του πυρηνικού αφοπλισμού και την ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας, αναφέρεται επίσης στην κοινή δήλωση που μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Οι δύο χώρες υποστηρίζουν όλες τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της ειρήνης στην Ουκρανία βάσει του διεθνούς δικαίου και των αρχών του Χάρτη του ΟΗΕ και αντιτίθενται στις ένοπλες επιθέσεις σε εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας, μετέδωσε το Xinhua.

Η Κίνα και η Γαλλία επιθυμούν να συνεργαστούν για την επίλυση των οικονομικών δυσκολιών των αναπτυσσόμενων οικονομιών και των αναδυόμενων αγορών, αναφέρεται στην κοινή δήλωση.

Και οι δύο χώρες τόνισαν την υποστήριξή τους σε ένα πολυμερές εμπορικό σύστημα βασισμένο σε κανόνες του οποίου πυρήνας είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, σύμφωνα με την κοινή δήλωση.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ