Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπεξαίρεσε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια που διέθεσαν οι ΗΠΑ για την αγορά καυσίμων, σύμφωνα με τον – βραβευμένο με Πούλιτζερ – δημοσιογράφο, Σέιμουρ Χερς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση στο ιστολόγιό του, ο Σέιμουρ Χερς αναφέρει: «Η κυβέρνηση της Ουκρανίας, με επικεφαλής τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χρησιμοποιεί τα χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων για να πληρώσει ακριβά το – ζωτικής σημασίας – ντίζελ που κρατά τον ουκρανικό στρατό σε κίνηση στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Το μήνυμα της CIA στον Ζελένσκι

«Είναι άγνωστο πόσο πληρώνει η κυβέρνηση Ζαλένσκι ανά γαλόνι για το καύσιμο, αλλά το Πεντάγωνο πλήρωνε μέχρι και 400 δολάρια ανά γαλόνι για τη μεταφορά βενζίνης από ένα λιμάνι στο Πακιστάν, μέσω φορτηγού, στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια του δεκαετούς αμερικανικού πολέμου εκεί.

Το θέμα της διαφθοράς τέθηκε άμεσα στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνάντηση που είχε, τον περασμένο Ιανουάριο, στο Κίεβο με τον διευθυντή της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς. Το μήνυμά του προς τον Ουκρανό Πρόεδρο, μου είπε αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών με άμεση γνώση της συνάντησης, ήταν βγαλμένο από ταινία της μαφίας της δεκαετίας του 1950» έγραψε χαρακτηριστικά ο Σέιμουρ Χερς.

Ακόμα, ο ίδιος σημείωσε: «Ο Ουίλιαμ Μπερνς παρουσίασε, επίσης, στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι έναν κατάλογο με 35 στρατηγούς και ανώτερους αξιωματούχους, των οποίων η διαφθορά ήταν γνωστή στη CIA και σε άλλους στην αμερικανική κυβέρνηση. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανταποκρίθηκε στην αμερικανική πίεση, μερικές ημέρες αργότερα, απολύοντας δέκα από τους πιο επιδεικτικούς αξιωματούχους του καταλόγου και κάνοντας ελάχιστα άλλα. “Οι δέκα από τους οποίους ξεφορτώθηκε, καυχιόντουσαν με θράσος για τα χρήματα που είχαν, οδηγώντας στο Κίεβο τη νέα τους Mercedes”, μου είπε ο αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών».

Ρήγμα ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ, ο Σέιμουρ Χερς, επικαλούμενος αξιωματούχο των μυστικών υπηρεσιών, δήλωσε ότι «το σαμποτάζ των αγωγών Nord Stream και η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού όσον αφορά στην Ουκρανία, προκάλεσαν ρήγμα μεταξύ του Λευκού Οίκου και της κοινότητας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών».

Το φερόμενο ρήγμα χρονολογείται από τη μυστική επιχείρηση, το περασμένο φθινόπωρο, για την ανατίναξη των ρωσικών αγωγών Nord Stream, μια κίνηση που φέρεται να διατάχθηκε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. «Η καταστροφή των αγωγών Nord Stream δεν συζητήθηκε ποτέ, ούτε καν έγινε γνωστή εκ των προτέρων, από την κοινότητα» δήλωσε ο αξιωματούχος στον Σέιμουρ Χερς.

Ένα άλλο θέμα που διχάζει την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν και την κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών είναι η έλλειψη σχεδιασμού για την Ουκρανία. Ο αξιωματούχος υπογράμμισε την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου να αναπτύξει δύο ταξιαρχίες λίγα χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα ως απάντηση στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας.

Το πραγματικό ανθρώπινο δυναμικό της 101ης και της 82ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας μπορεί να ξεπερνά τις 20.000, αλλά δεν υπάρχει ακόμα «καμία ένδειξη ότι κάποιος ανώτερος αξιωματούχος στον Λευκό Οίκο γνωρίζει πραγματικά τι συμβαίνει» στις ταξιαρχίες, δήλωσαν οι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών στον δημοσιογράφο.

«Βρίσκονται εκεί ως μέρος μιας άσκησης του ΝΑΤΟ ή για να υπηρετήσουν σε μονάδες μάχης του ΝΑΤΟ, αν η Δύση αποφασίσει να εμπλακεί με ρωσικές μονάδες μέσα στην Ουκρανία; Βρίσκονται εκεί για να εκπαιδευτούν ή για να αποτελέσουν έναυσμα; Οι κανόνες εμπλοκής λένε ότι δεν μπορούν να επιτεθούν στους Ρώσους, εκτός αν τα δικά μας παιδιά δέχονται επίθεση» δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος ανέφερε, επίσης, ότι ενώ ο Λευκός Οίκος δεν έχει σαφήνεια σχετικά με την πολιτική του στην Ουκρανία, το Πεντάγωνο προετοιμάζεται κάπως αισιόδοξα για τον τερματισμό της σύγκρουσης. Πριν από δύο μήνες, το Γενικό Επιτελείο Στρατού των ΗΠΑ ανέθεσε σε μέλη του επιτελείου τη σύνταξη μιας συνθήκης τερματισμού του πολέμου που θα παρουσιαστεί στους Ρώσους «μετά την ήττα τους στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία» δήλωσε ο Σέιμουρ Χερς, επικαλούμενος μια πηγή.

Εντούτοις, παραμένει ασαφές τι θα συμβεί αν το σενάριο του Πενταγώνου πάει στραβά και οι ουκρανικές δυνάμεις αποτύχουν στο πεδίο της μάχης: Οι δύο αμερικανικές ταξιαρχίες που έχουν αναπτυχθεί κοντά στην εμπόλεμη ζώνη, «θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ και θα αναμετρηθούν με τον ρωσικό στρατό μέσα στην Ουκρανία;» αναρωτιέται ο δημοσιογράφος.

Photo credits: Getty Images