Έχει κι αυτή την πλευρά η τέχνη. Την άχαρη πλευρά της σύνδεσης με την ύλη, με το χρήμα. Το Kunsten Museum έδωσε στον Jens Haaning αρκετό χρήμα, όχι όμως για να αγοράσει κάποιο έργο του, αλλά για να χρησιμοποιηθεί το χρήμα ως τμήμα ενός έργου του, στο οποίο θα αναπαριστούσε με δολάρια το είσοδημα των Δανών και των Αυστραλών. Τα λεφτά ήταν πολλά για τον Jens και σκέφτηκε ότι ίσως είναι καλύτερα να τα βάλει τσέπη, παρά να τα κολλήσει στον καμβά.

Για την ακρίβεια, ο Jens σκέφτηκε ότι θα ήταν καλύτερο να αλλάξει το πρότζεκτ και αντί να κάνει αυτό που είχε συμφωνηθεί, άλλαξε το κόνσεπτ του έργου και ο νέος του τίτλος έγινε «Πάρε τα λεφτά και τρέχα». Μπορεί να μην έτρεξε όντως, αλλά προκάλεσε ένα μεγάλο σοκ στους θεατές που αντίκρυσαν έναν λευκό καμβά και αναρωτιόντουσαν τι καλούνται να δουν.

Δεν ξέρουμε αν όλο αυτό που βγήκε προς τα έξω, ήταν στο πλαίσιο ενός μαρκετίστικου κόλπου, όμως τόσο το μουσείο που βρίσκεται στο Άαλμποργκ της Δανίας, όσο και ο καλλιτέχνης, έγιναν πρώτο θέμα σε όλα τα μεγάλα μέσα: Guardian, BBC, New York Times κλπ.

Ο Lasse Anderson πάντως, διευθυντής του Kunsten Museum δήλωσε στο BBC ότι «ενόχλησε τους επιμελητές του μουσείου, τσίγκλησε εμένα, αλλά πάνω απ΄όλα νομίζω πως η κίνησή του μου προκάλεσε γέλιο, γιατί ήταν αρκετά χιουμοριστικό».

Ήταν όμως σαφής ο Anderson πώς τα λεφτά θα πρέπει να επιστραφούν. «Τα λεφτά ανήκουν στο μουσείο και υπάρχει συμβόλαιο που λέει ότι θα επιστραφούν στις 16 Ιανουαρίου». Τότε είναι προγραμματισμένη να τελειώσει η έκθεση.

Ο Haaning δεν είναι και πολύ θετικός προς αυτό. «Η δουλειά είναι ότι τους πήρα τα λεφτά. Κι ενθαρρύνω κι άλλους που δουλεύουν σε τέτοιες άσχημες συνθήκες, να πράξουν ανάλογα. Αν αναπαριστούσα τα παλιά μου έργα, θα έπρεπε να βγω 25.000 κορόνες εκτός μπάτζετ».

Η απάντηση του Anderson σε αυτό είναι πως ο Haaning «δεν τήρησε τη συμφωνία. Εμείς μόλις υπογράψαμε με την ομοσπονδία καλλιτεχνών για το πόσο πρέπει να αμείβονται όταν τους εκθέτουμε».

Ήδη φανταζόμαστε κάπου στις 16 Ιανουαρίου τον Haaning να έχει κλειδωθεί στο σπίτι του και να φωνάζει προς τους ανθρώπους του Kunsten Museum «ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΕΤΕ…ΕΛΑΤΕΕΕΕΕΕΕ».