Τα αθλητικά παπούτσια που φορούσε στην αρχή της καριέρας του ο θρύλος του ΝΒΑ, Michael Jordan, πωλήθηκαν έναντι σχεδόν 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων, σημειώνοντας τιμή ρεκόρ σε δημοπρασία για υποδήματα που έχουν φορεθεί σε παιχνίδια.

Τα λευκά δερμάτινα παπούτσια με το κόκκινες λεπτομέρειες στο swoosh της Nike φορέθηκαν από τον εμβληματικό παίκτη στο πέμπτο παιχνίδι της σεζόν του με τους Chicago Bulls, όταν τα Nike Jordan είχαν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου. Ήταν τα πρώτα της κλασικής πλέον σειράς που γρήγορα μετατράπηκε από δημοφιλή μάρκα για μπάσκετ σε περιζήτητα streetwear παγκοσμίως.

«Τα πιο πολύτιμα παπούτσια που βγήκαν ποτέ σε δημοπρασία-τα Nike Air Ships του Michael Jordan από το 1984-μόλις πουλήθηκαν στα 1.472.000 δολάρια στο Λας Βέγκας», ανέφερε ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s. Η τιμή πώλησης ξεπέρασε εύκολα το ρεκόρ που κατείχε επίσης ένα Nike Air Jordans που πουλήθηκαν για 615.000 δολάρια τον Αύγουστο του 2020 σε δημοπρασία Christie’s.

Προηγουμένως ένα ζευγάρι Nike Air Yeezy 1 που φορούσε ο Kanye West πωλήθηκε για 1,8 εκατομμύρια δολάρια τον Απρίλιο, τριπλασιάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ, αν και δεν πουλήθηκαν μέσω δημοπρασίας.

Τα κορδόνια του Jordan με αυτόγραφο ήταν σε καλή γενική κατάσταση, με αναμενόμενα σημάδια φθοράς του γηπέδου, είπε ο Sotheby’s. Το ζευγάρι ήταν ένα δώρο από τον παίκτη στον Tommie Tim III Lewis, ο οποίος ήταν ball boy για τους Denver Nuggets τη σεζόν 1984-85.

Η ζήτηση σπάνιων παπουτσιών και γενικά προσωπικών αντικειμένων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Η τιμή ρεκόρ για τα sneakers αλλάζει αρκετά συχνά, καθώς αυτό που θεωρούνταν εξειδικευμένη αγορά πριν από μια δεκαετία τώρα προσελκύει το ενδιαφέρον του ευρύτερου κοινού καθώς και των κορυφαίων συλλεκτών.

Η ιστορία των αθλητικών του Michael Jordan

Η αγοραία αξία των αντικειμένων που ταυτίστηκαν με τον σούπερ σταρ του μπάσκετ έχει εκτοξευτεί από την κυκλοφορία του The Last Dance, ενός ντοκιμαντέρ του ESPN/Netflix. Η αξία των συγκεκριμένων αθλητικών είναι ακόμα μεγαλύτερη καθώς ήταν τα πρώτα που φόρεσε σαν επαγγελματίας παίκτης του ΝΒΑ.

Εκείνη τη χρονιά, ο Jordan υπέγραψε μια συμφωνία με τη Nike στην οποία η εταιρεία του έδωσε τη δική του σειρά παπουτσιών και ρούχων. Η συμφωνία ήταν η πρώτη για τη Nike και άνοιξε το δρόμο των συνεργασιών παικτών-εμπορικών σημάτων.

Τα διάσημα πλέον μαύρα και κόκκινα Air Ships έγιναν επίκεντρο διαμάχης το 1984, όταν η Εθνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης έστειλε στη Nike μια επιστολή ενημερώνοντας την εταιρεία ότι τα πολύχρωμα παπούτσια του παίκτη που φορούσε κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού preseason εκείνη τη χρονιά παραβίαζαν τη ρήτρα της ομοιόμορφης ένδυσης.

Στη δημοπρασία της Κυριακής πουλήθηκε επίσης ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια Nike Air Jordan 11 Retro x OVO “Gold”, σχεδιασμένα σε συνεργασία της μάρκας και του ράπερ Drake, για 20.160 δολάρια. Το μοντέλο δεν κυκλοφόρησε ποτέ στο ευρύ κοινό, καθιστώντας το ένα σπάνιο σετ παπουτσιών.