Όταν οι σχεδιαστές μόδας αναφέρουν τη δύναμη των γυναικών ως έμπνευση για τα ρούχα που φτιάχνουν, τείνουν να έχουν κατά νου τη συναισθηματική ανθεκτικότητα τους και όχι την σωματική τους δύναμη. Όμως, στην πασαρέλα της φθινοπωρινής επίδειξης του οίκου Collina Strada αυτό άλλαξε και δημιουργίες φορέθηκαν από γυναίκες bodybuilder, οι οποίες περπάτησαν επιδέξια στην πασαρέλα του οίκου.

Συνδυάζοντας παραδοσιακά θηλυκά μοτίβα όπως διακοσμητικά και λουλούδια με αθλητικά στοιχεία, η συλλογή φαίνεται να διασκεδάζει με την ιδέα ότι η θηλυκότητα και η δύναμη δεν θα μπορούσαν ποτέ να θεωρηθούν ως αντίθετες δυνάμεις.

Γυναίκες bodybuilder: Ποιος είναι ο λόγος που εισχώρησαν δυναμικά στην βιομηχανία της μόδας

Οι γυναίκες bodybuilder ακμάζουν στην μόδα

Η Taymour δεν είναι η μόνη φέτος που αναδεικνύει τη σωματική δύναμη των γυναικών ως πηγή δύναμης. Η ταινία «Love Lies Bleeding», που κυκλοφόρησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, στην οποία πρωταγωνιστεί η Kristen Stewart ως μια απομονωμένη υπεύθυνη γυμναστηρίου που ερωτεύεται μια γυναίκα bodybuilder, είναι ένα ακόμη τρανταχτό παράδειγμα.

Αλλά ο εορτασμός της γυναίκας ρώμης είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτος στον κόσμο της μόδας, ο οποίος παραδοσιακά εκτιμά πολύ περισσότερο τα αδύνατα γυναικεία κορμιά σε σχέση με τα αθλητικά. Μια πρόσφατη διαφήμιση για τη σειρά αθλητικών ειδών Adidas της Βρετανίδας σχεδιάστριας Stella McCartney δείχνει το μοντέλο και αθλητή των CrossFit Games Reegan Finkel, του οποίου η μυώδης σωματική διάπλαση έρχεται σε αντίθεση με τα πιο αδύνατα σώματα προηγούμενων διαφημιστικών, να σηκώνει βάρη.

Η σχεδιάστρια Emily Dawn Long με έδρα τη Νέα Υόρκη παρουσίασε στη φθινοπωρινή της συλλογή ένα ζευγάρι εσώρουχα με χάντρες με το λογότυπο της μάρκας πυγμαχίας Everlast. Και ως μέρος της προσφοράς του, το αβανγκάρντ πρότζεκτ ρούχων Women’s History Museum με έδρα τη Νέα Υόρκη περιέλαβε ψηλοτάκουνα στολισμένα με δερμάτινα γάντια του μποξ.

Για τη συλλογή της, η Taymour και η ομάδα της συμβουλεύτηκαν «ηθικά διαμορφωμένους τύπους bodybuilder», προκειμένου να ενσωματώσουν με ακρίβεια ένα πνεύμα σωματικής δύναμης στα ρούχα.

Το 2021, ως μέρος της ανοιξιάτικης κολεξιόν του για τον γαλλικό οίκο Schiaparelli, ο σχεδιαστής Daniel Roseberry παρουσίασε φορέματα σμιλεμένα για να υποδηλώνουν διογκωμένους κοιλιακούς. Αλλά η πανταχού παρουσία της εστίασης στη σωματική δύναμη είναι νέα.

Η 32χρονη ιστορικός κοστουμιών και μόδας, Shelby Ivey Christie, με έδρα τη Νέα Υόρκη, το πιστώνει, εν μέρει, σε μια ευρύτερη πολιτιστική αλλαγή, λέει, καθώς «ο ορισμός του τι είναι όμορφο και τι είναι θηλυκό διευρύνεται για να περιλαμβάνει περισσότερους αθλητικούς σωματότυπους». Επισημαίνει τα πρόσφατα εξώφυλλα περιοδικών μόδας με επαγγελματίες αθλητές όπως η τενίστρια Coco Gauff και η γυμνάστρια Simone Biles.

Γυναίκες bodybuilder: Ποιος είναι ο λόγος που εισχώρησαν δυναμικά στην βιομηχανία της μόδας

Αλλά όσο κι αν αυτές οι πρόσφατες επιδείξεις μυών στις πασαρέλες είναι μια δήλωση συμμετοχής της δύναμης, μπορούν επίσης να θεωρηθούν ως μια μορφή άμυνας. «Υπάρχουν πολλές ανησυχίες για την ασφάλεια και το σώμα των γυναικών».

Αυτές οι ανησυχίες ήταν στο μυαλό αυτή τη σεζόν του σχεδιαστή Willy Chavarria, με έδρα το Μπρούκλιν, η συλλογή του οποίου συνοδεύτηκε από μια ταινία που έδειχνε μοντέλα όπως η Paloma Elsesser και η Dilone σε διάφορους κοινόχρηστους χώρους, συμπεριλαμβανομένου ενός γυμναστηρίου στο σπίτι. «Ολόκληρη η ιστορία αφορά την ανάγκη να προφυλαχτούμε από τη ζημιά, αλλά επίσης, ακόμη πιο σημαντικό, την ανάγκη να κρατάμε ο ένας τον άλλον ασφαλή», λέει ο Chavarria.

Ενώ τα πιο παραδοσιακά ενδύματα που συνδέονται με γυναίκες, φορέματα και φούστες, τείνουν είτε να προσκολλώνται στο σώμα είτε να κρέμονται χαλαρά από το σώμα, ο Chavarria επικαλέστηκε τις πιο δομημένες μορφές ανδρικών ενδυμάτων στη συλλογή του, παρουσιάζοντας oversized σακάκια και ευρύχωρα αλλά προσαρμοσμένα αθλητικά ρούχα – ρούχα σχεδιασμένα , λέει, για να παρέχεται προστασία και να προστίθεται όγκος.

«Υπάρχει μια εδαφική πτυχή σε πολλές δουλειές μου, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για όγκο», λέει. «Η ανάκτηση αυτής της παρουσίας στον κόσμο είναι πολύ σημαντική, ειδικά για τους ανθρώπους που βρίσκονται στο περιθώριο. Και, φυσικά, δεν υπάρχει πιο κυριολεκτικός τρόπος να πιάνεις χώρο και να κρατάς έδαφος από το ίδιο το σώμα σου — όσο πιο δυνατός τόσο το καλύτερο».

Πηγή: NyTimes.com

*Photo Credits: Collina Strada