Η οικογένεια της Halyna Hutchins, της κινηματογραφίστριας που σκοτώθηκε στα γυρίσματα της ταινίας «Rust» πέρυσι, κατέθεσε μήνυση για άδικο θάνατο την Τρίτη στο Νέο Μεξικό κατά των μελών του συνεργείου και των παραγωγών, συμπεριλαμβανομένου του Alec Baldwin.

Στην αγωγή, που κατατέθηκε από τον άνδρα της, Matthew Hutchins, τον 9χρονο γιο της και τον εκπρόσωπο της περιουσίας της Hutchins, ο κ. Baldwin και οι υπόλοιποι κατηγορούνται για απερίσκεπτη συμπεριφορά και για μείωση του κόστους που έθεταν σε κίνδυνο το cast, συμπεριλαμβανομένης της μη τήρησης των βασικών ελέγχων ασφαλείας και των κανόνων ασφάλειας όπλων.

«Η Halyna Hutchins άξιζε να ζήσει και οι κατηγορούμενοι είχαν τη δύναμη να αποτρέψουν τον θάνατό της, αν είχαν κάνει μόνο το καθήκον τους να προστατεύσουν την ασφάλεια κάθε ατόμου σε ένα σετ όπου υπήρχαν όπλα», ανέφερε η μήνυση, «αντί να αγνοήσουν τις διαδικασίες ασφαλείας, καθώς διακυβεύονταν ανθρώπινες ζωές, έπρεπε να παραμείνουν στο χρονοδιάγραμμα και και να μην αγνοήσουν πολυάριθμες καταγγελίες για παραβιάσεις ασφάλειας».

Η μήνυση ανέφερε ότι ο κ. Baldwin «πυροβόλησε απερίσκεπτα και σκότωσε τη Halyna Hutchins στο πλατό». Ο κ. Baldwin έχει πει στο παρελθόν ότι δεν φταίει για τον θάνατό της. «Κάποιος έβαλε μια πραγματική σφαίρα σε ένα όπλο, μια σφαίρα που δεν έπρεπε καν να υπήρχε εκεί», είπε ο κ. Baldwin σε μια τηλεοπτική συνέντευξη του ABC τον Δεκέμβριο. «Κάποιος είναι υπεύθυνος για αυτό που συνέβη και δεν μπορώ να πω ποιος είναι, αλλά ξέρω ότι δεν είμαι εγώ».

Ο Aaron Dyer, δικηγόρος του κ. Baldwin και άλλων μελών του Rust, δήλωσε ότι «οποιοσδήποτε ισχυρισμός ότι ο Alec ήταν απερίσκεπτος είναι εντελώς ψευδής», υποστηρίζοντας ότι ο κ. Baldwin και άλλα μέλη του καστ και του συνεργείου βασίζονταν σε επαγγελματίες επιφορτισμένοι ειδικά για τον έλεγχο πυροβόλων όπλων.

Σε μια συνέντευξη Τύπου, οι δικηγόροι της Hutchins έπαιξαν ένα βίντεο προσομοίωσης με κινούμενα σχέδια για να αναδημιουργήσει αυτό που λένε ότι συνέβη την ημέρα του πυροβολισμού, βασισμένο σε συνεντεύξεις από μέλη του καστ και του Baldwin. Η μήνυση ανέφερε ότι οι κατηγορούμενοι δεν έπρεπε να επιτρέψουν τα αληθινά όπλα στο σετ, ότι ο κ. Baldwin δεν έπρεπε να είχε στρέψει το όπλο σε κανέναν και κατηγόρησε την παραγωγή για «επιθετική μείωση του κόστους» που «έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια του καστ και του συνεργείου».

Η μήνυση ισχυριζόταν ότι οι παραγωγοί είχαν προσλάβει έναν «άπειρο» και «ανειδίκευτο» οπλουργό και ότι τα μέλη της παραγωγής είχαν αγνοήσει προηγούμενα πυρά στο σετ που είχαν οδηγήσει σε παράπονα για έλλειψη ασφάλειας. Παραμένει ασαφές γιατί οι σφαίρες βρίσκονταν στο πλατό της ταινίας και πώς μία από αυτές μπήκε στο όπλο του Baldwin.