Η υπόθεση δολοφονίας της Halyna Ηutchins, παραμένει ακόμα άλυτη, καθώς οι αρχές προσπαθούν να βρουν ποιος ευθύνεται για την τραγωδία που εκτυλίχθηκε στα γυρίσματα του Rust. Μπορεί την χαριστική βολή να την έριξε ο Alec Baldwin, ωστόσο παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην τράβηξε την σκανδάλη του όπλου, σύμφωνα με εισαγγελέα του Νέου Μεξικού.

Σίγουρα ευθύνες επωμίζονται και το συνεργείο της παραγωγής αλλά και η Hannah Gutierrez-Reed (υπεύθυνη για τα όπλα της ταινίας). Σε μήνυση που έγινε από την οικογένεια της Hutchins κατηγορούνται για απερισκεψία και μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας. Η εισαγγελέας της Σάντα Φε, Mary Carmack-Altwies είπε στο Vanity Fair ότι της έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ο ισχυρισμός του ηθοποιού ότι δεν τράβηξε ποτέ την σκανδάλη. Πώς γίνεται να υπάρξει πυροβολισμός όμως;

«Μπορεί να τραβήξεις τον “κόκορα” πίσω χωρίς να πατήσεις και την σκανδάλη», λέει ο Carmack-Altwies. «Έτσι, τραβάς πίσω εν μέρει, δεν κλειδώνει και, στη συνέχεια, αν το αφήσεις, ο κόκορας μπορεί να χτυπήσει το αστάρι της σφαίρας».

Το αστάρι είναι αυτό που ευθύνεται για την έναρξη της καύσης του προωθητικού που θα ωθήσει τα βλήματα έξω από το πιστόλι. «Ποτέ δεν θα έστρεφα το όπλο σε κανέναν και δεν θα πατούσα τη σκανδάλη», επέμενε στην συνέντευξή του ο ηθοποιός. Η Carmack-Altwies ξεκίνησε ανεπίσημη έρευνα για να ελέγξει τους ισχυρισμούς ότι είχε τραβήξει μόνο τον «κόκορα» του όπλου. «Δεν ήξερα πολλά για τα όπλα, σίγουρα όχι για τα περίστροφα της εποχής του 1850. Οπότε, όταν το άκουσα για πρώτη φορά, είπα ότι αυτό είναι τρελό», ανέφερε στο Vanity Fair.

Ένας από τους ερευνητές της έφερε ένα παλιού τύπου περίστροφο στο γραφείο της για να ελέγξει εάν μια μηχανική δυσλειτουργία θα μπορούσε να είχε προκαλέσει την εκπυρσοκρότηση. Για να το διαπιστώσει, έβαλε δύο ερευνητές να τσεκάρουν το όπλο για να επιβεβαιώσουν ότι δεν ήταν γεμάτο.

Διαπίστωσαν ότι όντως ο «κόκορας» μπορεί να το κάνει αυτό, ωστόσο τα επίσημα αποτελέσματα από ανάλυση του FBI για το όπλο εκκρεμούν ακόμη. Ο Baldwin απάντησε με μια ανάρτηση στο Instagram στη μήνυση της οικογένειας, που περιελάμβανε απλώς μια εικόνα από το Parrish Art Museum που γράφει: «Όλα θα πάνε καλά».