Σιγά σιγά καταρρέουν ένας προς έναν οι μύθοι των παρουσιαστών της prime time ζώνης στις ΗΠΑ. Μετά την Έλεν Ντετζένερις – αυτή της μεσημεριανής ζώνης – και τον Τζέιμς Κόρντεν που είδαν μέλη της εκπομπής να κάνουν λόγο για τοξικό εργασιακό περιβάλλον, σειρά παίρνει ο Τζίμι Φάλον για τον τρόπο που αντιμετώπιζε κάποια άτομα του The Tonight Show.

Συνολικά 16 νυν και πρώην μέλη του σόου υπογράφουν μια καταγγελία σύμφωνα με την οποία ο Τζίμι Φάλον τους προκαλούσε τέτοια ψυχική πίεση, που κατέληγαν να φεύγουν σε δωμάτια του στούντιο και να βάζουν τα κλάματα, τους έπεφταν τα μαλλιά και κάποια αναφέρουν ακόμα και αυτοκτονικές σκέψεις.

Πρόκειται για 14 πρώην και 2 νυν μέλη που χαρακτηρίζουν την συμπεριφορά του Τζίμι Φάλον και των άλλων προϊσταμένων ως απρόβλεπτες προς το χειρότερο, αφού τους έκαναν να νιώθουν υποτίμηση και φόβο, όπως αναφέρει το Rolling Stone στο ρεπορτάζ του, ενώ ο παρουσιαστής είχε συνεχόμενα ξεσπάσματα.

Αυτή η εικόνα του Τζίμι Φάλον απέχει χιλιόμετρα από αυτή που βλέπει κανείς στο γυαλί, αλλά σαφώς και η τηλεόραση δείχνει μια άλλη εικόνα. Είναι δε ξεκάθαρο πως ο ανταγωνισμός στην late night ζώνη των αμερικανικών σόου, έχει μετατρέψει σε νόρμα την πίεση σε τέτοιο βαθμό ώστε άνθρωποι να φεύγουν με ψυχολογικά κάθε μέρα από τη δουλειά.

Τζίμι Φάλον τοξική συμπεριφορά The Tonight Show

«Αν ο Τζίμι Φάλον ήταν σε άσχημη διάθεση, όλοι την είχαν γαμ…ι», αναφέρει πρώην εργαζόμενος στο The Tonight Show.

«Οι άνθρωποι δεν έκαναν πλάκα στο γραφείο και δεν σταματούσαν ποτέ για να μιλήσουν ο ένας με τον άλλον. Ο κανόνας ήταν: συγκεντρώσου σε αυτό που καλείσαι να κάνεις γιατί ο Τζίμι είναι εκνευρισμένος και αν σε δει να μιλάς, θα νευριάσει χειρότερα».

Κανείς παραγωγός δεν άντεξε τον Τζίμι Φάλον

Υποστηρίζεται μάλιστα από τους 16 εργαζομένους πως η έκρυθμη συμπεριφορά του Τζίμι Φάλον αποτυπώνεται και στην αλλαγή των παραγωγών της εκπομπής, με 9 να έχουν αλλάξει σε 8 χρόνια που κάνει το σόου. Κανένας από αυτούς δεν έχει καταφερθεί εις βάρος του Φάλον, αλλά και κανένας δεν έχει μιλήσει θετικά.

«Νομίζω πως δεν έχουν βρει τον επικεφαλής που θα διατηρήσει την κατάσταση σε ένα ανεκτό επίπεδο», λέει χαρακτηριστικά ένα από τα 16 άτομα.

Για να επιβεβαιώσει το ρεπορτάζ του, το Rolling Stone συνομίλησε με 50 άτομα που εργάστηκαν στο παρελθόν ή εργάζονται τώρα για το Tonight Show. Αρκετοί αναγνώρισαν στον Φάλον την ικανότητα να είναι αστείος, κανείς όμως δεν είχε να πει κάτι καλό για το εργασιακό περιβάλλον.

Οι περισσότεροι αναφέρουν πως ο Τζίμι Φάλον έγινε τοξικός όταν έγινε η μετάβαση της εκπομπής από την εποχή του Late Night with Jimmy Fallon στην εποχή του The Tonight Show.

«Οι παραγωγοί ένιωθαν την πίεση και αυτό έφτασε στους υπαλλήλους. Άνθρωποι που δούλευαν για τους παραγωγούς, ένιωθαν την πίεση πως το παραμικρό λάθος θα τους οδηγούσε στην απόλυση. Άλλωστε, υπάρχουν τόσα βιογραφικά στο NBC (το δίκτυο που εκπέμπει το σόου) που περιμένουν να σου πάρουν τη θέση».

Τζίμι Φάλον The Tonight Show τοξικό περιβάλλον

Η πλειονότητα των 14 που έχουν αποχωρήσει, υποστήριξε πως η αποχώρηση τους έγινε για λόγους ψυχικής υγείας, με 7 να λένε πως η ψυχική τους κατάσταση επηρεάστηκε προς το άσχημο από τις εμπειρίες τους. Άλλοι απλώς απολύθηκαν.

«Κανείς δεν έλεγε “Όχι” στον Τζίμι Φάλον. Όλοι περπατούσαν σε μια λεπτή ισορροπία, ειδικά οι παραγωγοί. Ποτέ δεν ήξερες ποιον Τζίμι θα αντιμετωπίσεις και πότε θα έχει κάποιο ξέσπασμα», αναφέρεται στο άρθρο του περιοδικού.

«Σκεφτόμουν όλη την ώρα να αυτοκτονήσω»

Εκτός των 16, αρκετοί ακόμα έκαναν λόγο για αίσθηση φόβου όσο εργάζονται στο σόου, για εφιάλτες και έντονο άγχος. Κάποιοι μάλιστα κατέφυγαν σε χάπια κατά του άγχους, όταν τους έπιασε κρίση πανικού για πρώτη φορά όσο δούλευαν στο σόου. Άλλος ανέφερε ότι έχανε μαλλιά και τα νύχια του καταστρέφονταν ως ψυχοσωματική αντίδραση στο στρες. Άλλος έχασε 10 κιλά και έκλαιγε κάθε βράδυ στον ύπνο του. Τέσσερις ξεκίνησαν ψυχολογική θεραπεία και τρεις υποστήριξαν πως σκέφτηκαν να αυτοκτονήσουν αρκετές φορές.

«Πνευματικά, ήμουν στο κατώτερο σημείο της ζωής μου. Δεν ήθελα να ζω. Σκεφτόμουν διαρκώς να αφαιρέσω τη ζωή μου. Ήξερα βαθιά μέσα μου πως δεν θα το κάνω, αλλά στο κεφάλι μου αναρωτιόμουν γιατί το σκέφτομαι διαρκώς», δήλωσε ξεκάθαρα ένας.

«Ξέρω αρκετούς στο δικό μου τμήμα που ήταν αρκετά δυστυχείς με την κακή συμπεριφορά, αλλά ποτέ δεν ένιωσε κανείς δυνατός να μιλήσει ανοιχτά. Μας έκαναν να λέμε ότι πρέπει να είμαστε ευγνώμονες που έχουμε δουλειά και ευγνώμονες για αυτή τη θέση στο σόου, στο δίκτυο συνολικά. Όλοι θέλουν να βρίσκονται σε αυτή τη θέση. Έχουμε δουλέψει πολύ για να φτάσοουμε εδώ όμως, δεν θα έπρεπε να είναι κάτι που θα λέμε ευχαριστώ για όλη μας τη ζωή», περιγράφει ένας.

«Το να βρεθείς να γράψεις για late night είναι στόχος ζωής, ονειρική δουλειά για πολλούς και φτάνουν να ζουν γρήγορα έναν εφιάλτη. Είναι λυπηρό, ειδικά γνωρίζοντας πως δεν είναι αναγκαίο να είναι έτσι», υποστήριξε κάποιος.

Το δημοσίευμα του Rolling Stone δεν είναι το πρώτο που αφήνει υπόνοιες για τοξική συμπεριφορά του Τζίμι Φάλον. Είναι όμως το πρώτο που το κάνει τόσο τεκμηριωμένα.

Πίσω στο 2015, η New York Post είχε δημοσιεύσει μικρότερου μεγέθους αντίστοιχο ρεπορτάζ, όπου τονιζόταν πως πίνει υπερβολικά και αυτό τον θέτει εκτός εαυτού. Ο ίδιος ο Τζίμι Φάλον είχε απορρίψει τις αιτιάσεις. Αρκετοί πρώην υπάλληλοι είχαν πει τότε ότι είχαν μυρίσει αλκοόλ στην ανάσα του όταν έμπαινε στο ασανσέρ μαζί τους στη διάρκεια της ημέρας.

Τζίμι Φάλον

Απέναντι σε αυτές τις κατηγορίες, κι ενώ το σόου παραμένει σε παύση λόγω της απεργίας των σεναριογράφων, εκπρόσωποι της εκπομπής που γίνεται από την Universal Television, την Broadway Video και την εταιρεία παραγωγής του Τζίμι Φάλον, την Electric Hot Dog, αρκέστηκε στην εξής δήλωση

«Είμαστε τρομερά περήφανοι για το The Tonight Show και προσφέρουμε ένα περιβάλλον σεβασμού στους εργαζομένους μας. Αυτό είναι προτεραιότητα. Όπως σε κάθε εργασιακό περιβάλλον, έχουμε αρκετούς υπαλλήλους που αναφέρουν διάφορα θέματα.

Αυτά έχουν ερευνηθεί και έχουν γίνει ενέργειες όπου ήταν κατάλληλο. Όπως συμβαίνει πάντα, ενισχύουμε τους υπαλλήλους που έχουν βιώσει μια εμπειρία ή έχουν δει μια συμπεριφορά μη συμβατή με τους κανόνες μας, να αναφέρουν τις ανησυχίες τους για να μπορέσουμε να τις αντιμετωπίσουμε ανάλογα».

* Φωτογραφίες: Shutterstock