Σχεδόν… ανατριχιαστικός ο λόγος που ο ο Μόργκαν Φρίμαν δεν αποχωρίζεται ποτέ τα χρυσά του σκουλαρίκια, δεν είναι μόνο θέμα γούστου.

Ο διάσημος ηθοποιός σπάνια κυκλοφορεί χωρίς τους χαρακτηριστικούς χρυσούς κρίκους του, ενώ ερωτηθείς ουκ ολίγες φορές για τον λόγο που επιμένει να φορά τα συγκεκριμένα σκουλαρίκια, ένα στυλ που υιοθέτησε πολύ πριν αποκτήσει φήμη στο Χόλιγουντ, επιθμένει πως δηλώνει έτοιμος για οποιαδήποτε απρόβλεπτη περίσταση.

Φροντίζει λοιπόν πάντοτε να έχει μαζί του τα απέριτιτα αξεσουάρ, όπως άλλωστε είχε αποκαλύψει και με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως σημείωνε: «Αυτά τα σκουλαρίκια. Με ρωτάνε συνέχεια γι’ αυτά. Η αλήθεια είναι ότι αυτά αξίζουν όσα χρειάζεται κάποιος για να μου αγοράσει ένα φέρετρο, σε περίπτωση που πεθάνω σε ένα ξένο μέρος. Γι’ αυτό τα φορούσαν οι ναυτικοί και γι’ αυτό τα φοράω κι εγώ. Τώρα ξέρεις».

Είναι μια χαρακτηριστική παράδοση στους ναυτικούς πάντως. Εάν κάποιος ναυτικός είχε άτυχο τέλος και το σώμα του ξεβράζονταν στην ακτή, τα πολύτιμα κοσμήματα που φορούσε μπορούσαν να καλύψουν τα έξοδα της κηδείας του. Ορισμένοι ναυτικοί χάραζαν ακόμη και το όνομά τους και το λιμάνι της πατρίδας τους στο εσωτερικό των σκουλαρικιών τους, με την ελπίδα να ξαναβρούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Επιπλέον, αν ένας ναυτικός πέθαινε στη θάλασσα, τα σκουλαρίκια αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην κάλυψη των εξόδων μεταφοράς της σορού του στην πατρίδα τους. Ο ίδιος ο Φρίμαν μάλιστα, είχε περιγράψει παλιότερα την προσωπική του σχέση με τη θάλασσα, δηλώνοντας ότι θεωρεί τον εαυτό του «ναυτικό».

Ο ηθοποιός εξέφρασε τον θαυμασμό του για αυτή τη ναυτική παράδοση σε μια συνέντευξή του στο Fox το 2016, λέγοντας: «Όταν ήμουν παιδί, είδα μια ταινία με πειρατές με τον Burt Lancaster, ο οποίος φορούσε ένα σκουλαρίκι. Το βρήκα σέξι. Στη συνέχεια έμαθα ότι οι ναυτικοί φορούσαν χρυσά σκουλαρίκια για να πληρώνουν τις κηδείες τους, αν πέθαιναν σε ξένες χώρες. Είμαι ναυτικός, οπότε αυτό με καθήλωσε».

Σε άλλη συνέντευξή του στον Guardian, ανέλυσε την προσήλωσή του στη θάλασσα, εξηγώντας: «Πάντα ήθελα ένα σκουλαρίκι. Έχει να κάνει με την προσήλωσή μου στη θάλασσα. Όταν ήμουν γύρω στα 35, χώρισα από τη γυναίκα μου και μου είπε: “Θα σου τρυπήσω το αυτί”. Είμαι φανατικός ναυτικός, ένας άνθρωπος που είναι βαμμένος στα μπλε νερά».