Η φετινή Hot List του Conde Nast Traveller, η 28η, ίσως να είναι πραγματικά η καλύτερη από ποτέ. Είναι σίγουρα η πιο ποικιλόμορφή μας και διαθέτει όλων των τύπων τα εστιατόρια. Αυτοί είναι οι νικητές…

Conde Nast Traveller: Το Top10 της Hot List 2024 των νέων εστιατορίων – Δύο στην Ισπανία, κανένα στην Ελλάδα

Chishuru, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Η γεννημένη στη Νιγηρία Adejoké «Joké» Bakare έγραψε ιστορία φέτος, όταν έγινε η πρώτη μαύρη γυναίκα στο Ηνωμένο Βασίλειο που κέρδισε ένα αστέρι του Michelin.

Το εστιατόριό της, το Chishuru, άνοιξε στην τρέχουσα φάση του μόλις το 2023 –μετακομίζοντας από την πολυσύχναστη γειτονιά του Νότιου Λονδίνου, όπου ξεκίνησε η Bakare, αφού κέρδισε έναν τοπικό διαγωνισμό το 2019, σε ένα νέο, μεγαλύτερο μέρος.

Αυτή η νέα συνέχεια του εστιατορίου είναι μόνο για καθορισμένο μενού (95£ ανά άτομο στο δείπνο, 50£ ανά άτομο το μεσημεριανό γεύμα).

Αυτό το μενού ταξιδεύει τους πελάτες στη σύγχρονη κουζίνα της Δυτικής Αφρικής και μπορεί να περιλαμβάνει πιπεριά σούπα με παστό σκουμπρί ή κοτολέτα προβάτου με καφέ και dressing yaji.

Διεύθυνση: Chishuru, 3 Great Titchfield St., London W1W 8AX
Ιστότοπος: chishuru.com

Kiln, Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ

Δεν μπορείτε να βάλετε το Kiln σε ένα κουτί. Το φαγητό που θα δοκιμάσετε καθ’ όλη τη διάρκεια του μενού γευσιγνωσίας των δυόμισι ωρών, αποτελούμενο από 18 έως 20 πιάτα, είναι μια πραγματικά κοσμοπολίτικο: λίγο σκανδιναβικό, ιαπωνικό, καλιφορνέζικο, με ένα άγγιγμα γαλλικής φινέτσας. Δεν υπάρχει γεύμα όπως αυτά στο Kiln, γιατί δεν υπάρχει σεφ σαν τον John Wesley.

Ναι, είναι ένα πολύ καλό εστιατόριο με λευκά τραπεζομάντιλα και φιλοδοξίες βραβευμένων με αστέρια Michelin, και παρόλα αυτά δυνατές χιπ-χοπ κραυγές από τα ηχεία, ενώ μάγειρες με τατουάζ περπατούν γύρω από το τραπέζι σας.

Διεύθυνση: Kiln, 149 Fell St, San Francisco, CA 94102, Ηνωμένες Πολιτείες
Ιστότοπος: kilnsf.com

Andreu Genestra, Μαγιόρκα, Ισπανία

Τον Απρίλιο του 2011, ο Andreu Genestra άνοιξε το πρώτο του βιώσιμο εστιατόριο στην Capdepera, μια απομακρυσμένη γωνιά της αγαπημένης του Μαγιόρκας.

Πάνω από μια δεκαετία αργότερα (και με μερικά αστέρια Michelin στο παλμαρέ του), ο σεφ αποκάλυψε τη δεύτερη συνέχεια του Restaurante Andreu Genestra στο πολυτελές ξενοδοχείο Zoëtry Mallorca, που βρίσκεται στον μεγαλύτερο δήμο Llucmajor.

Τα συστατικά για την έννοια της «μεσογειακής κουζίνας» είναι ο ορισμός των ντόπιων, που προέρχονται από τον επιτόπιο βιοδυναμικό λαχανόκηπο, τους αμπελώνες, τις κυψέλες και τη θάλασσα από ελαιόδεντρα, καθώς και από τοπικούς αγρότες και καλλιεργητές της Μαγιόρκας.

Διεύθυνση: Restaurante Andreu Genestra, Camí de Sa Torre, 8, 7, 07609 Llucmajor, Illes Balears, Spain
Ιστότοπος: andreugenestra.com

Conde Nast Traveller: Το Top10 της Hot List 2024 των νέων εστιατορίων – Δύο στην Ισπανία, κανένα στην Ελλάδα

Datil, Παρίσι, Γαλλία

Πάρτε την περιζήτητη περιπλανώμενη σεφ Manon Fleury, μια ομάδα κυρίως γυναικών, μια γαστρονομική άποψη που επικεντρώνεται στα φυτά και ένα γήινο και φωτεινό εσωτερικό, και έχετε το Datil -το πρώτο εστιατόριο της ταλαντούχας νεαρής σεφ, που βρίσκεται στο βόρειο Marais.

Η Fleury ανέκαθεν έδινε στα τοπικά προϊόντα τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη μαγειρική της, αντιμετωπίζοντας το κρέας και τα ψάρια ως καρυκεύματα.

Αλλά εδώ τα πιάτα είναι κάτι περισσότερο από το άθροισμα των βιώσιμων μερών τους. Το μενού αλλάζει εποχιακά, αλλά αυτά που ξεχωρίζουν περιλαμβάνουν rutabaga και ροζ ραπανάκια με στρώσεις κρέμα σκόρδου, αμύγδαλο, χαρίσα και χτένια κομμένα σε λεπτές φέτες, καθώς και ένα mashup κονσομέ-congee με σέλινο και μανιτάρια πασπαλισμένο με μερικά βρώσιμα λουλούδια.

Διεύθυνση: Datil, 13 Rue des Gravilliers, 75003 Παρίσι, Γαλλία
Ιστότοπος: datil-restaurant.fr

Canalha, Λισαβόνα, Πορτογαλία

Αφού αναχώρησε από το βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριο Feitoria και συνεργάστηκε με την ομάδα Paradigma, ο σεφ João Rodrigues επέστρεψε στη Λισαβόνα για να δημιουργήσει ένα χαλαρό εστιατόριο που τιμά την κληρονομιά της πόλης του.

Το Canalha είναι ένα «εστιατόριο της γειτονιάς» -όλο και πιο σπάνιο σε μια πόλη που έχει υπερτουρισμό.

Όλα εδώ αποπνέουν μια αίσθηση νοσταλγίας: το κίτρινο τραμ που γλιστράει στο δρόμο, ο μεγάλος πάγκος για τα γεύματα, τα στιβαρά σκούρα ξύλινα τραπέζια στολισμένα με μαρμάρινες επιφάνειες και ένα μενού γεμάτο γαστρονομικές απολαύσεις, όπως καλαμάρια με σάλτσα βουτύρου, ομελέτες ανοιχτές, γαρίδες και κρεμμύδια, και παραδοσιακό πορτογαλικό bitoque (μπριζόλα στεφανωμένη με τηγανητό αυγό και σάλτσα τηγανιού signature).

Αλλά η Canalha είναι επίσης ένας παράδεισος για εξαιρετικά τοπικά προϊόντα και αλλαντικά. Ένας επιβλητικός πράσινος φούρνος με κάρβουνα φωλιασμένος στην κουζίνα χρησιμεύει ως ιερό όπου ο Rodrigues και η ομάδα του ψήνουν στην τελειότητα φρέσκες κόκκινες γαρίδες, μύδια και ψάρια που προέρχονται από την πλούσια ακτή της Πορτογαλίας.

Διεύθυνση: Canalha, R. da Junqueira 207, 1300-338 Lisboa, Πορτογαλία
Ιστότοπος: instagram.com

Conde Nast Traveller: Το Top10 της Hot List 2024 των νέων εστιατορίων – Δύο στην Ισπανία, κανένα στην Ελλάδα

Maizajo, Πόλη του Μεξικού, Μεξικό

Η σύλληψη του Maizajo ξεκίνησε πριν από οκτώ χρόνια, όταν ο σεφ Santiago Muñoz άρχισε να επικεντρώνεται στην ανάκτηση του maíz criollo, το οποίο για χρόνια έχανε τη μάχη ενάντια στην εκβιομηχάνιση των τορτίγιας.

Αφού άνοιξε μία tortillería στη γειτονιά των Ρομά της Πόλης του Μεξικού, μετακόμισε στην Condesa για να ανοίξει αυτό το εστιατόριο που τα έχει όλα.

Στον κάτω όροφο καθημερινά πωλούνται φρέσκες τορτίγιες, φτιαγμένες με 100% καλαμποκάλευρο, είτε με το χέρι είτε με ειδικό εξοπλισμό, και αναδεικνύουν πάντα διαφορετικές τοπικές ποικιλίες.

Στον επάνω όροφο, ένα εντελώς μεξικανικό μενού διαθέτει street food με δυναμική, όπως ταμάλ και γλασαρισμένη γλώσσα με salsa verde και longaniza (χοιρινό λουκάνικο) tacos σε συνδυασμό είτε με τηγανητές γαρίδες είτε με rib eye.

Διεύθυνση: Maizajo, Fernando Montes de Oca 113, Colonia Condesa, Cuauhtémoc, 06140 Ciudad de México, CDMX, Mexico
Ιστότοπος: maizajo.com

Conde Nast Traveller: Το Top10 της Hot List 2024 των νέων εστιατορίων – Δύο στην Ισπανία, κανένα στην Ελλάδα

Le Pristine, Τόκιο, Ιαπωνία

Ένα τεράστιο ανοιχτό μαύρο πλαίσιο πόρτας που υπαινίσσεται τις πύλες ενός σιντοϊστικού ναού σηματοδοτεί το κατώφλι του Le Pristine Tokyo, της πρώτης επιδρομής του Ολλανδού σεφ Sergio Herman στην Ασία, πασπαλισμένο με Michelin.

Το εστιατόριο βρίσκεται στο Hotel Toranomon Hills, του οποίου οι απαλά μινιμαλιστικοί εσωτερικοί χώροι του Space Copenhagen κρύβονται πίσω από έναν νέο ουρανοξύστη με στριφτή πρόσοψη.

Ο χώρος στο επίπεδο του δρόμου φιλοξενεί ένα καφέ και ένα εστιατόριο, το τελευταίο εκ των οποίων προσφέρει ένα γκουρμέ ταξίδι απόδρασης στη σύγχρονη ευρωπαϊκή κουζίνα με φρέσκια ιαπωνική πινελιά.

Τα πιάτα περιλαμβάνουν μαριναρισμένα μύδια, ντάσι, γιούζου και βερβένα. hamachi (ένας τύπος κιτρινοουράς), καβούρι, φιστίκι Αιγίνης, mikan (ιαπωνικό μανταρίνι) και μαύρο ραπανάκι και όλα φυσικά φέρουν την υπογραφή του Sergio’s seafood orecchiette.

Ωστόσο, το φαγητό δεν είναι ο μόνος λόγος που έφτασε στην κορυφή: Τα dinner πραγματοποιούνται μέσα σε ένα οικείο χώρο διακοσμημένο με φυτά, με το χαρακτηριστικό φορητό Table by Space for &Tradition που μοιάζει με μανιτάρι, τα επιτραπέζια φωτιστικά Rotgazen, λιωμένες μπάλες ντίσκο και καρέκλες Fredericia Furniture.

Διεύθυνση: Le Pristine Restaurant Tokyo, 2 Chome-6-4 Toranomon, Minato City, Tokyo 105-0001, Japan
Ιστότοπος: lepristinetokyo.com

Conde Nast Traveller: Το Top10 της Hot List 2024 των νέων εστιατορίων – Δύο στην Ισπανία, κανένα στην Ελλάδα

Trescha, Μπουένος Άιρες, Αργεντινή

Ο Tomás Treschanski έπαιξε στοίχημα όταν άνοιξε την Trescha τον Μάρτιο του 2023, με ένα μόνο άλλο εστιατόριο στο Μπουένος Άιρες για παρέα. Αλλά τώρα που απέκτησε ένα αστέρι Michelin – και το μπόνους βραβείο Young Chef– ήταν ένα ρίσκο που άξιζε να πάρει.

Αφού αλίευσε τις μαγειρικές του δεξιότητες στο 108 (Κοπεγχάγη), Frantzén (Στοκχόλμη) και Azurmendi (λίγο έξω από το Μπιλμπάο), ο 25χρονος νεαρός Treschanski ήταν αρκετά έμπειρος για να δημιουργήσει ένα πειραματικό μενού γευσιγνωσίας 14 πιάτων κατά την επιστροφή στο σπίτι του στην Αργεντινή.

Μαγειρεύοντας αρχιτεκτονικά μαγευτικά πιάτα, δίνει νέα πνοή στις γεύσεις του κόσμου: Σκεφτείτε το chawanmushi με παλαιωμένο bacon dashi και το uni με το γαρούμ του, σε συνδυασμό με ένα Gewürztraminer του 1999 –ένα από τα 740 πετράδια από το πολύτιμο κελάρι του σεφ.

Με μόλις 10 θέσεις στον κυρτό πάγκο της κουζίνας, το Trescha έγινε γρήγορα η περιζήτητη κράτηση στο Μπουένος Άιρες.

Διεύθυνση: Trescha Restaurant, Murillo 725, C1414 Cdad. Autónoma de Buenos Aires, Αργεντινή
Ιστότοπος: trescharestaurant.com

Conde Nast Traveller: Το Top10 της Hot List 2024 των νέων εστιατορίων – Δύο στην Ισπανία, κανένα στην Ελλάδα

Naar, Darwa, Ινδία

Οι φιλοδοξίες του σεφ Prateek Sadhu, ως καινοτόμου της γαστρονομίας, ορίζονται από δύο λέξεις: faeter (σημαίνει «τρελός») και naar («φωτιά»). Είναι ταιριαστό, λοιπόν, που ένας από τους πιο διάσημους σεφ της Ινδίας ανακοίνωσε την επιστροφή του με το εύστοχα ονομαζόμενο εστιατόριο Naar.

Ανάμεσα στα πευκοδάση του Χιματσάλ Πραντές, αυτή η πρώτη στο είδος της γευστική εμπειρία είναι μια γαστρονομική εξέλιξη στα Ιμαλάια της Ινδίας.

Το εστιατόριο 16 θέσεων διαθέτει έξι μενού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους που ακολουθούν τις διαφορετικές εποχές στα βουνά, με την περίτεχνα πιάτα που μετατρέπουν το παραδοσιακό φαγητό του λόφου σε εξαιρετικές εκπλήξεις.

σκεφτείτε σάντουιτς πέστροφας με τοπικά ψάρια που επεξεργάζονται και αποξηραίνονται σε σπιτικό εργαστήρι, ένα μπισκότο φαγόπυρου σε σχήμα φύλλου chinar που αποτίει φόρο τιμής στο αγαπημένο δέντρο του Sadhu στο Κασμίρ, ένα μικροσκοπικό μπολ με ζυμαρικά φαγόπυρου Ladakhi (ή chutagi) με πατσά, λαιμό αρνιού καπνιστό με φύλλα αρκεύθου. και μια καπνιστή εκδοχή στον ατμό Himachali ενός ψωμιού που ονομάζεται aiklu.

Το Naar είναι ένα έργο αγάπης -τα συστατικά του, οι άνθρωποι και ο πολιτισμός τους, και το μακρύ ταξίδι ενός σεφ πίσω στο σπίτι του.

Ιστότοπος: restaurantnaar.com

Conde Nast Traveller: Το Top10 της Hot List 2024 των νέων εστιατορίων – Δύο στην Ισπανία, κανένα στην Ελλάδα

Osa, Μαδρίτη, Ισπανία

Το Osa μπορεί να βρίσκεται στα περίχωρα του κέντρου της Μαδρίτης, αλλά είναι αρκετά κοντά για να δικαιολογήσει τουλάχιστον μια επίσκεψη για να απολαύσετε τις δημιουργίες των σεφ Sara Peral και Jorge Muñoz.

Σκεφτείτε σπιτικά αλλαντικά, κεφάλι αγριογούρουνο με κόκορα και πορτσέτα, μπακαλιάρο pil pil και καπνιστό χέλι με αυγοτάραχο πάνω από ψωμί σίκαλης και περιχυμένο με βούτυρο.

Η δική τους είναι μια μοναδική εμπειρία μέσα σε ένα ανακαινισμένο διώροφο σπίτι, με ανοιχτή βεράντα και τραπεζαρία φτιαγμένη για να υποδέχεται 20 τυχερούς.

Σε κάθε μπουκιά να περιμένετε την παντοδύναμη παρουσία της γαλλικής τεχνικής με την αισθητική του ιαπωνικού μινιμαλισμού.

Διεύθυνση: Osa, C. de la Ribera del Manzanares, 123, Moncloa – Aravaca, 28008 Madrid, Spain
Ιστότοπος: osarestaurante.com

* Κεντρική φωτογραφία: Instagram/AndreuGenestraRestaurante