Όποιος ακολουθεί την Ευγενία Σαμαρά στο Instagram τις τελευταίες μέρες ερωτεύτηκε. Όχι την Ευγενία, αλλά το μέρος που βρίσκεται. Το εξωτικό Νεπάλ, αυτό το μέρος της Γης που λες και βρίσκεται καρφωμένο στο παρελθόν, είναι το ιδανικό ταξίδι για όσους αναζητούν την περιπέτεια, το vintage και τις εντελώς διαφορετικές εικόνες απ’ αυτές που προσφέρουν τα χλιδάτα ταξίδια στους δημοφιλείς προορισμούς.

Γεμάτο ιστορία και μυστήριο, το Νεπάλ, χωμένο ανάμεσα στους γίγαντες Ινδία και Κίνα, σκαρφαλωμένο στους πρόποδες των Ιμαλαϊων, προσφέρει όλα όσα ζητάει κάποιος από ένα εξωτικό ταξίδι: Υπέροχα τοπία, αλλά και τροφή για σκέψη και ασκήσεις του μυαλού. Περιπετειώδεις δραστηριότητες, αλλά και μια βουτιά στον μυστικισμό που αποπνέουν οι ανατολικές θρησκείες. Με λίγα λόγια, θα δεις το θαύμα να ξετυλίγεται μπροστά σου.

Ταξίδι στο Νεπάλ: Αυτά που δεν πρέπει να χάσεις

Τι μπορείς να κάνεις και να δεις στο Νεπάλ; Διαλέξαμε μια ντουζίνα απ’ αυτά που δεν πρέπει να χάσεις αν προγραμματίσεις ένα ταξίδι εκεί.

Κατμαντού

Υπάρχουν πολλά μέρη θρησκευτικής, πολιτιστικής και ιστορικής σημασίας στο Κατμαντού, την πρωτεύουσα του Νεπάλ. Τα περισσότερα μνημεία, ναοί, μοναστήρια και παλάτια στο Κατμαντού είναι από τον 14ο έως τον 18ο αιώνα, αλλά μερικά είναι σχεδόν 2.000 ετών! Η πλατεία Ντουρμπάρ, η μεσαιωνική πλατεία του βασιλικού παλατιού, είναι το κύριο τουριστικό αξιοθέατο.

Πατάν

Αν σε ενδιαφέρουν οι ινδουιστικοί και βουδιστικοί ναοί, είσαι στο στοιχείο σου: το Πατάν έχει μεγαλύτερη συγκέντρωση ναών από οποιαδήποτε άλλη πόλη στο Νεπάλ. Τέσσερις απ’ αυτούς, που που χτίστηκαν από τον Ινδό αυτοκράτορα Ασόκα το 249 π.Χ., βρίσκονται στις τέσσερις γωνιές της πόλης. Οι περισσότεροι από τους ινδουιστικούς και βουδιστικούς ναούς στο Πατάν είναι από τον 8ο έως τον 17ο αιώνα.

Η βάση του Έβερεστ

Μια πτήση 30 λεπτών από το Κατμαντού θα σε μεταφέρει στο αεροδρόμιο Τένζινγκ-Χίλαρι στη Λούκλα (2.860 μέτρα), το οποίο πάντως είναι ένα από τα δέκα πιο θανατηφόρα αεροδρόμια στον κόσμο. Πρέπει να περπατήσεις για οκτώ ημέρες για να φτάσεις στο Everest Base Camp. Η ανάβαση στο ψηλότερο βουνό του πλανήτη το Έβερεστ (8.848 μέτρα) είναι μια άλλη ιστορία, απαιτεί μακρόχρονη προετοιμασία και εξειδίκευση στην ορειβασία. Δεν συνιστάται στον μέσο τουρίστα. Και μόνο το τοπίο, όμως, αξίζει το ταξίδι.

Η Ευγενία Σαμαρά το έκανε γοητευτικό: Ταξίδι ζωής εκεί όπου θα αντικρύσεις το θαύμα - 12 must πράγματα να κάνεις

Πεζοπορία στην Αναπούρνα

Το Annapurna Circuit Trek είναι μια από τις πιο δημοφιλείς διαδρομές πεζοπορίας στο Νεπάλ και στον κόσμο. Περιπλέει ολόκληρη την οροσειρά Ανναπούρνα και χρειάζεται σχεδόν 20 ημέρες για να ολοκληρωθεί. Το υψηλότερο υψόμετρο στο ταξίδι σου είναι 5.416 μέτρα στο πέρασμα Θόρουνγκ Λα.

Σαφάρι στη ζούγκλα στο εθνικό πάρκο Chitwan

Έχει ζούγκλες το Νεπάλ; Βεβαίως. Το Εθνικό Πάρκο Τσιτουάν ήταν ένα βασιλικό καταφύγιο κυνηγιού πριν μετατραπεί σε Εθνικό Πάρκο το 1973. Αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, υπάρχουν 501 ρινόκεροι και 125 τίγρεις εκεί. Το κυνήγι, βέβαια, απαγορεύεται, αλλά υπάρχουν πολλές διαδρομές που μπορείς να δεις άγρια ζώα της περιοχής. Μπορείς να φτάσεις εκεί μέσω 6 ωρών με το λεωφορείο ή 25 λεπτών με το αεροπλάνο.

Παρατήρηση πουλιών

Αν δεν το ξέρεις, το Νεπάλ είναι από τους σημαντικότερους παγκόσμιους προορισμούς για όσους γοητεύονται από τα ταξίδια των πουλιών. Τα πουλιά μεταναστεύουν στο Νεπάλ από το Θιβέτ διασχίζοντας τα Ιμαλάια. Μερικά αποδημητικά πουλιά περνούν στο Νεπάλ από τη Σιβηρία. Υπάρχουν πάνω από 900 είδη πουλιών στο Νεπάλ (που αντιπροσωπεύει το 10% των ειδών πουλιών σε ολόκληρο τον κόσμο). Πάνω από 500 είδη πουλιών έχουν καταγραφεί μόνο στην κοιλάδα του Κατμαντού.

Mountain Bike

Το έδαφος του Νεπάλ αποτελείται από πεδινές εκτάσεις, λόφους και βουνά, προσφέροντας έτσι υπέροχες περιπέτειες για τους ποδηλάτες βουνού. Είτε επιλέξεις ένα ποδήλατο, είτε μια μοτοσικλέτα, μπορείς να βρεις πολλές διαδρομές για να εξερευνήσεις το Νεπάλ. Ανάλογα με τις αντοχές και το ενδιαφέρον σου, μπορείτε να επιλέξετε είτε μικρές είτε μεγάλες διαδρομές.

Η Ευγενία Σαμαρά το έκανε γοητευτικό: Ταξίδι ζωής εκεί όπου θα αντικρύσεις το θαύμα - 12 must πράγματα να κάνεις

Αναρρίχηση

Αν αγαπάς τα αθλήματα περιπέτειας, η αναρρίχηση σου ταιριάζει. Στο Νεπάλ, μπορείς να ανεβείς είτε τεχνητούς τοίχους, είτε φυσικούς λόφους. Ο τεχνητός τοίχος αναρρίχησης στο Κατμαντού βρίσκεται στο Chabahil και συντηρείται από κυβερνητικά ιδρύματα. Στην πόλη Ποκάρα υπάρχει και Μουσείο Ορειβασίας, κι εκεί θα βρεις τοίχο αναρρίχησης. Το δάσος Nagarjuna και το δάσος Shivapuri χρησιμεύουν επίσης ως προορισμοί αναρρίχησης.

Bungee Jumping

Θέλεις μια έκρηξη αδρεναλίνης; Δεν υπάρχει καλύτερο ταξίδι για να δοκιμάσεις το μπάντζι τζάμπινγκ. Ειδικά το άλμα πάνω από τον ποταμό Bhote Koshi έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα 10 κορυφαία στον κόσμο! Η τοποθεσία αυτή βρίσκεται κοντά στα σύνορα Νεπάλ-Θιβέτ, κι εκτός από περιπέτεια προσφέρει και ιστορικό ενδιαφέρον.

Φεστιβάλ

Κάθε χρόνο διοργανώνονται εκατοντάδες φεστιβάλ στο Νεπάλ. Χρειάζεσαι απλά ανοιχτό μυαλό για να γίνεις μέρος της γιορτής, να γευτείς τις τοπικές λιχουδιές δίχως ενδοιασμούς και να δοκιμάσεις μέχρι και τους τοπικούς χορούς. Τα σημαντικότερα φεστιβάλ περιλαμβάνουν αυτό της βουδιστικής πρωτοχρονιάς (14 Απριλίου), τα γενέθλια του Βούδα (24 Μαΐου), καθώς και τα Machchendranath Rath Jatra (Μάιος–Ιούνιος), Gaijatra (Αύγουστος), Κρισναστάμι (Αύγουστος-Σεπτέμβριος), Indra Jatra (Σεπτέμβριος), Bada Dashain (Οκτώβριος – Νοέμβριος), Tihar (Diwali) (Οκτώβριος–Νοέμβριος).

Διαλογισμός

Το Nepal Vipassana Center που βρίσκεται στην συνοικία Budhanilkantha του Κατμαντού, είναι το καλύτερο μέρος για να παρακολουθήσεις ένα δωρεάν μάθημα διαλογισμού. Δεν θα μάθεις πολλά πράγματα, αλλά θα καταλάβεις αν σου αρέσει και αν μπορείς να το εντάξεις στη ζωή σου, κάτι που έχουν κάνει εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο. Υπάρχει και δεκαήμερο σεμινάριο από το ίδιο Κέντρο, αν θέλεις να εντρυφήσεις στα ενδότερα του διαλογισμού. Το ταξίδι στο Νεπάλ γενικώς θεωρείται ότι πρέπει να περιλαμβάνει οπωσδήποτε μια τέτοια εμπειρία.

Μόμο

Ένα έδεσμα, που πωλείται σε κάθε είδους εστιατόρια, από πάγκους με φαγητό στην άκρη του δρόμου μέχρι πολυτελή εστιατόρια σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων. Το μόμο είναι η νεπαλέζικη εκδοχή των ασιατικών ζυμαρικών. Παρασκευάζονται με γέμιση κρέατος, λαχανικών ή γαλακτοκομικών προϊόντων μέσα σε μια μπάλα ζύμης, η οποία στη συνέχεια μαγειρεύεται στον ατμό ή τηγανίζεται. Ιδιαίτερη γεύση, την οποία ή θα λατρέψεις ή θα μισήσεις. Οι περισσότεροι, πάντως, τη λατρεύουν.

* Photo credits: Shutterstock