Η Ολλανδία είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που μπαίνει σε διαδικασία ολικού lockdown ελέω της μετάλλαξης Όμικρον. Ήταν ούτως ή άλλως η πρώτη χώρα που είχε λάβει μέτρα περιορισμού με απαγόρευση κυκλοφορίας όταν η Όμικρον δεν είχε ακόμα εμφανιστεί και η Ευρώπη αντιμετώπιζε μια έξαρση κρουσμάτων της Δέλτα, αλλά τώρα βρίσκεται πάλι στο σημείο που βρισκόταν πριν ένα χρόνο, με την κοινωνική αναταραχή να είναι τεράστια.

Εμπορικά καταστήματα, μπαρ, γυμναστήρια, κομμωτήρια και άλλοι δημόσιοι χώροι θα παραμείνουν κλειστοί μέχρι τις 14 Ιανουαρίου, ενώ σε αυτό το διάστημα θα επιτρέπονται μέχρι 2 επισκέπτες σε κάθε σπίτι, που θα αυξηθούν στους 4 στην περίοδο των γιορτών, δηλαδή 24-26 Δεκεμβρίου και 31-2 Ιανουαρίου.

«Τα μέτρα αυτά είναι αναπόφευκτα» ανέφερε ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ο οποίος βλέπει τους τελευταίους δύο μήνες να υπάρχει αντίδραση από τους πολίτες, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, για τους νέους περιορισμούς. «Στέκομαι απόψε εδώ με πολύ άσχημη διάθεση. Και πολλοί άνθρωποι που με βλέπουν, θα νιώθουν το ίδιο. Για να ανακεφαλαιώσουμε, η Ολλανδία μπαίνει από αύριο σε καθεστώς lockdown».

Από θρησκευτικά μυστήρια δεν επιτρέπονται παρά μόνο οι κηδείες, ενώ από τα μη αναγκαία καταστήματα θα λειτουργούν τα μανάβικα. Παράλληλα, το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και κάθε αγωνιστική δράση θα συνεχιστεί κανονικά, με μηδέν θεατές. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 9 Ιανουαρίου.

«Μπορώ να ακούσω όλη την Ολλανδία να είναι σιωπηλή. Αυτό είναι ακριβώς μια βδομάδα πριν τα Χριστούγεννα. Ακόμα μια περίοδος Χριστουγέννων που θα είναι τελείως διαφορετική από το επιθυμητό. Όμως, αν δε δράσουμε τώρα, η κατάσταση στα νοσοκομεία θα γίνει ανεξέλεγκτη» ανέφερε ο Ρούτε.

Προβλέπονται Χριστούγεννα με lockdown; Μετά την Ολλανδία, ποια χώρα ακολουθεί;

Καθώς δεν δόθηκε μεγάλη διάρκεια χρόνου μέχρι τη μετάβαση στο lockdown, οι Ολλανδοι βγήκαν χθες στους δρόμους για τα χριστουγεννιάτικα ψώνια και γέμισαν τα μπαρ και τα εστιατόρια. Τα τελευταία θα μπορούν να λειτουργούν μόνο με takeaway ή delivery.

Η Ολλανδία έχει πιάσει τα 2.97 εκατομμύρια κρούσματα, δηλαδή το 1/6 σχεδόν του πληθυσμού, ενώ οι θάνατοι βρίσκονται στους 20.000 και ανεβαίνουν. Η κυβέρνηση της χώρας ελπίζει πως αυτό το lockdown θα τους δώσει χρόνο για να εμβολιάσουν περισσότερους ανθρώπους και να μειωθεί η πίεση στο σύστημα υγείας.

Οι προβλέψεις όμως των ειδικών θέλουν τη μετάλλαξη Όμικρον να γίνεται κυρίαρχη ως την Πρωτοχρονιά στην Ολλανδία. «Ως χώρα, είμαστε καλύτερα προστατευμένοι αν οι άνθρωποι κάνουν την ενισχυτική δόση» ανακοίνωσε ο Γιαπ βαν Ντίζελ, επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής της χώρας.

Το 85% των Ολλανδών πολιτών έχει εμβολιαστεί, αλλά μόλις το 9% έχει κάνει την ενισχυτική δόση. Ο υπουργός Υγείας Χιούγκο ντε Γιόνγκε δήλωσε πως θα έχει σταλεί πρόσκληση σε όλους τους ενήλικες για να εμβολιαστούν ως τις 7 Ιανουαρίου.

Αυτό που κάνει η Ολλανδία ίσως είναι μόνο η αρχή για την Ευρώπη. Ήδη η Γερμανία έχει αρχίσει σιγά σιγά να κλείνει τα σύνορα της επί της ουσίας, με πολύ αυστηρό πρωτόκολλο για όσους εισέρχονται στα εδάφη της, ιδίως από το Ηνωμένο Βασίλειο. Στην ίδια κατεύθυνση και η Γαλλία. Η Βρετανία είναι η χώρα που έχει χτυπηθεί περισσότερο, με 25.000 από τα κρούσματα του Σαββάτου να αφορούν τη μετάλλαξη Όμικρον.

Η Ευρώπη βρίσκεται ξανά στο έλεος του Covid-19, με τα κρούσματα να έχουν πιάσει τα 89 εκατομμύρια και τους θανάτους να είναι πάνω από το 1.5 εκατομμύριο.

Πηγή: BBC