Μπορεί η μετάλλαξη Όμικρον να κορυφώνεται στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, η οποία σημείωσε αρνητικό ρεκόρ με σχεδόν 22.000 κρούσματα, ωστόσο στην Νότια Αφρική όπου πρωτοεμφανίστηκε τον Νοέμβριο, φαίνεται να βρίσκεται σε φάση αποκλιμάκωσης.

Μάλιστα, έτσι όπως απότομα κορυφώθηκαν τα κρούσματα στην Ν. Αφρική φαίνεται να μειώνονται. Σε αυτή τη χώρα, συγκεκριμένα η επαρχία του Γκαουτένγκ με τους 16 εκατομμύρια κατοίκους, ορίστηκε το επίκεντρο λόγω της έκρηξης των κρουσμάτων που σημειώθηκε από τα μέσα Νοεμβρίου έως τις αρχές Δεκεμβρίου.

Αλλά ο αριθμός των μολύνσεων φαίνεται τώρα να μειώνεται σχεδόν τόσο γρήγορα όσο έχει αυξηθεί τόσο σε αυτήν την επαρχία όσο και στην υπόλοιπη αφρικανική χώρα. Στις 14 Νοεμβρίου καταγράφηκαν 283 νέα κρούσματα. Μόλις ένα μήνα αργότερα, στις 16 Δεκεμβρίου, οι μολύνσεις εκτοξεύθηκαν στα ύψη στις 23.000 την ημέρα σε όλη τη χώρα.

Όμως από εκείνη την 16η Δεκεμβρίου, ο αριθμός των καθημερινών μολύνσεων έχει πέσει κατακόρυφα στη Νότια Αφρική και αυτή τη Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου, καταγράφηκαν λιγότερα από 15.000 κρούσματα. Από την άλλη, ο Δεκέμβριος ήταν μήνας αρνητικού ρεκόρ καθημερινών κρουσμάτων σε ευρωπαϊκές χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία, η Γαλλία ή η Νορβηγία.

Το παράδοξο με την Όμικρον

Τα πρώτα ευρήματα για την Όμικρον υποδηλώνουν ότι είναι λιγότερη σοβαρή από τις προηγούμενες μεταλλάξεις, αλλά ο υψηλός βαθμός μεταδοτικότητας εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση για τα νοσοκομεία της κάθε χώρας.

Μετά την ταχεία αύξηση των κρουσμάτων στα μέσα Νοεμβρίου, οι επιστήμονες ξεκίνησαν εκτεταμένες δοκιμές που σύντομα κατέληξαν στη νέα παραλλαγή που τελικά ανακοινώθηκε στον υπόλοιπο κόσμο στις 25 Νοεμβρίου. Η υψηλή μετάδοσή του έκανε γρήγορα τη Όμικρον την κυρίαρχη παραλλαγή στη Νότια Αφρική, με τα περισσότερα κρούσματα να αναφέρονται στο Γκαουτένγκ.

Και παρόλο που δεν φαινόταν εξαρχής να έχει την ίδια επίδραση στον αριθμό των νοσηλειών, οι ειδικοί ανησυχούσαν ότι ο αυξανόμενος αριθμός των κρουσμάτων θα κατέκλυζε τα νοσοκομεία. Ωστόσο, από τα μέσα Δεκεμβρίου τα κρούσματα σε αυτή την επαρχία άρχισαν να μειώνονται γρήγορα, με το ίδιο μοτίβο να επαναλαμβάνεται και στην υπόλοιπη χώρα, κάτι που δίνει ελπίδα αισιοδοξίας.

Δεν είναι ωστόσο σίγουρο αν το ίδιο μοτίβο θα ακολουθηθεί και σε άλλες χώρες. Η πραγματοποίηση συγκρίσεων μεταξύ χωρών είναι δύσκολη λόγω δημογραφικών και επιδημιολογικών διαφορών.

Αρκετοί ειδικοί συμφωνούν και επιμένουν ότι ο χαμηλότερος μέσος όρος ηλικίας του πληθυσμού της Νότιας Αφρικής και τα υψηλά επίπεδα επίκτητης ανοσίας κατά τη διάρκεια των κυμάτων των παραλλαγών Δέλτα και Βήτα, καθιστούν τη Νότια Αφρική μια σκληρή περίπτωση.