Η κουλτούρα της Νοτίου Αφρικής έχει μερικά από τα πιο ιδιαίτερα και περίτεχνα σχέδια στις παραδοσιακές τους ενδυμασίες. Όσο η χώρα εκσυγχρονίζεται με τον μοντέρνο κόσμο, το ίδιο κάνει και η μόδα της που έχει πάρει τα «πάνω» της τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, το «ατού» των σχεδιαστών της χώρας είναι ότι συνδυάζουν το παραδοσιακό αφρικάνικο στοιχείο με την σύγχρονη μόδα και τα cutting edge σχέδια.

Έτσι, η νοτιοαφρικάνικη haute couture πρόκειται να μας απασχολήσει πολύ τα επόμενα χρόνια, όπως και η πρωτοπόρος του, η «υπερ-ηρωίδα» του Ndebele, Zana Masombuka.

H 26χρονη μεγάλωσε σε μία μικρή αστική πόλη, την Siyabuswa, στην περιοχή KwaNdebele της Νοτίου Αφρικής. Σκοπός της σήμερα είναι να γεφυρώσει την παλιά Αφρική με την νέα, αξιοποιώντας τις παραδοσιακές εικόνες που έχει από την γενέτειρα και τις παιδικές της αναμνήσεις. Έτσι, χρησιμοποιεί τις ρίζες της από την περιοχή του Ndebele για να δημιουργήσει μία μοντέρνα ταυτότητα στην σύγχρονη αφρικανική μόδα, την οποία και εκπροσωπεί.

Η πολυπλοκότητα του συγκεκριμένου project, έγκειται στο να αναδείξει την κουλτούρα της Αφρικής, η οποία για πολλούς είναι «παλλιακή». Ο μοντερνισμός και η παράδοση, όμως, μπορούν να συνυπάρξουν ακόμη και στην αφρικανική ήπειρο.

Η ίδια χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο «Ndebele Superhero» για να αναδείξει την ενδυνάμωση που της προσφέρει η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά που της άφησαν οι πρόγονοί της. Εκτός από υφάσματα, χρησιμοποιεί και μία πληθώρα από ψηφιακά μέσα για να επικοινωνήσει την τέχνη της: ανάμεσά τους ο ήχος, οι μυρωδιές, το βίντεο και φυσικά η φωτογραφία.

Μία από τις κύριες πηγές έμπνευσής της είναι η φύση. Ταυτόχρονα, η τέχνη της έχει επιρροές από αρχαίες πρακτικές που έμαθε ως παιδί.

Οι περίπου 1.000.000 κάτοικοι της περιοχής Ndebele ζουν σήμερα στην περιοχή Pretoria και στα περίχωρά της. Παρά της δυσκολίες που αντιμετώπισαν ανά τους αιώνες, με εμφύλιους μεταξύ των φυλών τους, επεκτατισμό της Δύσης, apartheid και άλλα η κουλτούρα των Ndebele κατάφερε να επιζήσει μέχρι σήμερα και συνεχίζει να έχει μεγάλη επιρροή στους νέους καλλιτέχνες της Νοτίου Αφρικής.

«Πολλοί νόμιζαν ότι η κουλτούρα των Ndebele είναι απαρχαιωμένη» λέει η Masombuka. «’Ωρα να τους αποδείξουμε το αντίθετο». Τα σχέδια της 26χρονης καλλιτέχνιδος έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου και έχουν δημιουργήσει έναν διεθνή «κώδικα» που κάνει την αφρικάνικη κουλτούρα αναγνωρίσιμη εκτός συνόρων. Τελευταία της «κατάκτηση» η Εβδομάδα Μόδας της Ολλανδίας.

Τα χαρακτηριστικά λουκ που είναι εμπνευσμένα από την παράδοση των Ndebele είναι γεμάτα έντονα χρώματα, χάντρες, και πετσετέ υφάσματα, όπως τα φόραγαν οι πρόγονοί τους. Παλιά, τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά σε ένα ντύσιμο είχαν και την σημασία τους: μπορούσαν να δείξουν εάν μία γυναίκα είναι παντρεμένη, εάν ένας άντρας είναι χήρος κτλ.

Η Masombuka όμως, δεν δουλεύει μόνη της. Συνεργάζεται με πολλούς φωτογράφους, κινηματογραφιστές και άλλους καλλιτέχνες για να δώσει ζωή στα οράματά της.

Τώρα, η βάση της είναι το Γιοχάνεσμπουργκ. Από εκεί, η Zana Masombuka θα συνεχίσει το έργο της μέχρι να αποκτήσει η αφρικανική μόδα την θέση που της αξίζει.

Φωτογραφίες: Instagram

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Θέλεις το σπίτι σου να είναι πιο ατμοσφαιρικό; 4 τρόποι για να το πετύχεις

Από τον Robin Williams στην Kylie Jenner: Το στυλιστικό μανιφέστο των 90s είναι και πάλι εδώ – Με στάμπα το ανθρώπινο σώμα

5 διάσημες που μας αρέσουν ακόμη περισσότερο χωρίς μακιγιάζ