Η ιστορία του Sindile Mavundla αφορά την αγαπή του για τα ποδήλατα καθώς από μικρός είχε το δικό του κόκκινο ποδήλατο BMX – τότε ήταν κάτι σπάνιο στην Khayelitsha, έναν δήμο στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής- και πήγαινε με αυτό σχολείο. Ο Mavundla γνώριζε λίγους ανθρώπους που είχαν ποδήλατο και άφηνε τους φίλους του να κάνουν μια σειρά από το δικό του. Τώρα, σε ηλικία 33 ετών, έχει γίνει ένας από τους λίγους δήμαρχους ποδηλάτων της Αφρικής.

Το παγκόσμιο Δίκτυο Δημάρχων Ποδηλάτων εγκαινιάστηκε το 2016 στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας και τώρα έχει πάνω από 100 μέλη σε όλο τον κόσμο με πρωταθλητές της ποδηλασίας στις αντίστοιχες χώρες τους. Στην Αφρική, εκτός από τον Mavundla, υπάρχει ένας δήμαρχος ποδηλάτων στη Μποτσουάνα, την Κένυα και τη Ζιμπάμπουε και δύο στη Νιγηρία.

«Η δουλειά μας είναι να παρακολουθούμε γρήγορα την αφομοίωση της ποδηλασίας, να εξετάζουμε πώς βελτιώνουμε τις υποδομές μας και να παρουσιάζουμε διαφορετικές ιδέες για το πώς να γίνουμε πιο βιώσιμη πόλη, με ένα ποδήλατο στο κέντρο», εξήγησε ο Mavundla.

Ως δήμαρχος ποδηλάτων του Κέιπ Τάουν, ο Mavundla έχει μια αποστολή να δημιουργήσει μια πιο διαφοροποιημένη και προσβάσιμη ποδηλατική κουλτούρα στη Νότια Αφρική. Συνεργάζεται με το μη κερδοσκοπικό Active Mobility Forum για να κάνει τη μετακίνηση με ποδήλατο πιο προσιτή στις τοπικές κοινότητες, εφαρμόζοντας ασφαλέστερες υποδομές, οικονομικά ποδήλατα και ποδηλατικές κλινικές που διδάσκουν την οδική ασφάλεια.

Το πρώτο κατάστημα

Το 2019, ο Mavundla ξεκίνησε το Khaltsha Cycles, ένα κατάστημα ποδηλάτων που έχει σχεδιαστεί για την προώθηση της ποδηλασίας σε δήμους. Έχει καλλιεργήσει μια κοινότητα με περισσότερους από 260 αναβάτες, με τους περισσότερους να ενσωματώνουν το ποδήλατο στην καθημερινή τους μετακίνηση.

Έχει επίσης συνεργαστεί με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό κινητικότητας Qhubeka για να δωρίσει 1.220 ποδήλατα στο γυμνάσιο Thembelihle, στο Κέιπ Τάουν. Μέσω των εργαστηρίων Bike2Learn, περισσότεροι από 1.200 μαθητές Thembelihle ηλικίας 15 έως 18 ετών έμαθαν να οδηγούν, με το 85% από αυτούς να χρησιμοποιούν ποδήλατο για να πάνε στο σχολείο, λέει ο Mavundla.

«Ένα παιδί θα περπατήσει περίπου 15 χιλιόμετρα μέχρι το σχολείο και μέχρι να φτάσει είναι ήδη κουρασμένο. Αλλά αν τους δώσεις ένα ποδήλατο, φτάνουν έτοιμοι να μάθουν», είπε.

Η ποδηλασία έχει γίνει πιο δημοφιλής στη Νότια Αφρική τα τελευταία χρόνια, αλλά εξακολουθεί να μην είναι ευρέως διαδεδομένη, σύμφωνα με τον Neil Robinson, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Pedal Power Association του Κέιπ Τάουν.

Το Κέιπ Τάουν φιλοξενεί σημαντικές εκδηλώσεις, όπως το Cycle Tour – ο μεγαλύτερος ποδηλατικός αγώνας στον κόσμο – και ο αγώνας Absa Cape Epic Mountain Bike, αλλά μόνο το 1% των καθημερινών μετακινήσεων πραγματοποιούνται με ποδήλατο στην επαρχία του Δυτικού Ακρωτηρίου, εξήγησε ο Robinson. «Αν κοιτάξετε τους φτωχότερους ανθρώπους στη Νότια Αφρική, πολλά από τα χρήματά τους πηγαίνουν στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αλλά αν τους δώσεις ένα ποδήλατο, δημιουργεί οικονομικές ευκαιρίες», είπε.

Πηγή φωτογραφίας bycs.org