Καταστροφική ήταν η επέλαση της τροπικής καταιγίδας Ana, η οποία άφησε πίσω τις 77 νεκρούς. Συγκεκριμένα, ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων στο νότιο τμήμα της Αφρικής έφτασε σχεδόν τους 80. Οι ομάδες έκτακτης ανάγκης έδωσαν μάχη για να επισκευάσουν τις κατεστραμμένες υποδομές και να βοηθήσουν τα θύματα. Η τροπική καταιγίδα έφτασε στη Μαδαγασκάρη τη Δευτέρα πριν πλήξει τη Μοζαμβίκη και το Μαλάουι με τις καταρρακτώδεις βροχές, για μια ολόκληρη εβδομάδα.

Δεκάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε χώρες της Αφρικής εξαιτίας της καταιγίδας, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία. Οι κυβερνήσεις και σωστικά συνεργεία στις τρεις χώρες βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία αποτίμησης του εύρους των ζημιών που προκάλεσαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις. Χθες βράδυ στη Μαδαγασκάρη, κηρύχθηκε κατάσταση εθνικής καταστροφής, ενώ 48 άτομα έχασαν την ζωή τους.

Στη Μοζαμβίκη και στο Μαλάουι, οι απολογισμοί των θυμάτων ανέρχονται αντίστοιχα στους 18 και στους 11 νεκρούς. Η καταιγίδα έπληξε επίσης τη Ζιμπάμπουε. Πέρα από τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν, το ύψος των ζημιών είναι ανυπολόγιστο, καθώς μιλάμε για μια βιβλική καταστροφή. Γέφυρες κατέρρευσαν μετά την υπερχείλιση ποταμών, που παρέσυραν αυτοκίνητα με τους επιβαίνοντες σε αυτά.

Στην Μαδαγασκάρη, 130.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Στην πρωτεύουσα Ανταναναρίβο, γυμναστήρια και σχολεία μετατράπηκαν σε καταλύματα έκτακτης ανάγκης. Στις τρεις χώρες που επλήγησαν περισσότερο, δεκάδες χιλιάδες σπίτια υπέστησαν ζημιές. Κάποια κατέρρευσαν από τη δυνατή βροχή, εγκλωβίζοντας θύματα στα ερείπια. Επίσης, χωράφια πλημμύρισαν, βοοειδή παρασύρθηκαν από τα νερά, καταστρέφοντας το βιός κατοίκων.

500.000 οι πληγέντες από την καταιγίδα Ana

Αφού διέσχισε τον Ινδικό Ωκεανό, η τροπική καταιγίδα Ana έπληξε το βόρειο και το κεντρικό τμήμα της Μοζαμβίκης. Περισσότερα από 10.000 σπίτια καταστράφηκαν, όπως και δεκάδες νοσοκομεία και σχολεία και υποδομές ηλεκτροδότησης. Η κυβέρνηση και ο ΟΗΕ υπολογίζουν σε 500.000 τον αριθμό των πληγέντων σε αρκετές επαρχίες.

Η Μοζαμβίκη και οι διεθνείς μετεωρολογικές υπηρεσίες προειδοποίησαν ότι μια άλλη καταιγίδα, που ονομάζεται Μπατσιράι, έχει σχηματιστεί πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό και αναμένεται να φτάσει στην ξηρά το Σαββατοκύριακο. Μπορεί να μετατραπεί σε επικίνδυνη «τροπική καταιγίδα μέσα στις επόμενες ώρες», προειδοποιεί ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών. Τέσσερις ως έξι κυκλώνες προβλέπεται να πλήξουν την περιοχή ως τα τέλη του Μαρτίου, όταν ολοκληρώνεται η περίοδος των βροχών.

Σύμφωνα με τη Myrta Kaulard, αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών στη Μοζαμβίκη, η κατάσταση είναι ανησυχητική, καθώς ο βαθμός τρωτότητας αρκετών περιοχών είναι «πολύ υψηλός». «Η πρόκληση είναι τιτάνια κι ακραία», είπε, σημειώνοντας ότι οι καταιγίδες έπληξαν «μια ήδη εξαιρετικά ευάλωτη» περιοχή που εξακολουθεί να προσπαθεί να ανακάμψει από τους κυκλώνες Idai και Kenneth, που έπληξαν την περιοχή το 2019 .

Στο Μαλάουι, η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση φυσικής καταστροφής. Οι ξαφνικές πλημμύρες ανάγκασαν τις εταιρείες ηλεκτροδότησης να σταματήσουν τη λειτουργία των γεννητριών τους και πολλές γειτονιές έμειναν χωρίς ρεύμα. Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος ξανάρχισε σταδιακά εδώ και δύο μέρες, αλλά πολλές δομές του δικτύου έχουν καταστραφεί. «Προτεραιότητά μας είναι να αποκαταστήσουμε την ηλεκτροδότηση στις εγκαταστάσεις υγείας και στα σχολεία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος του Μαλάουι (ESCOM).

https://www.youtube.com/watch?v=O4_hE6CsZLg