Την ώρα που στο ελληνικό TikTok σαρώνουν οι Αμαρτίες της Αναστασίας Δημητρά, στην Αφρική και σιγά σιγά στις ΗΠΑ και τις πολυπολιτισμικές χώρες του κόσμου, αναδύεται το Amapiano. Πρόκειται για ένα είδος που «γεννήθηκε» στην αρχή της πανδημίας και μέσα σε δύο χρόνια έχει γίνει ο απόλυτος lounge ήχος. Deep house, basslines με ντραμ, soul πιάνο μελωδίες. Αυτά είναι τα τρία βασικά στοιχεία του νέου αυτού είδους μουσικής που υπήρχε για χρόνια στη Νότιο Αφρική, αλλά τώρα κάνει τα διεθνή του βήματα.

Το Amapiano είναι για την ακρίβεια πολύ περισσότερο από μουσικό είδος. Είναι η μελωδία στην οποία εγκολπώνονται το στυλ, ο χορός και το influence στη μουσική βιομηχανία της χώρας. Κατά πάσα πιθανότητα ξεκίνησε το 2012 ως ένα underground trend που στην πανδημία εκτοξεύτηκε στις επιλογές και ανέδειξε μπάντες και dj groups που θα μπορούσαν να πιάσουν από τώρα στασίδι στην Ίμπιζα, στο Βερολίνο, σε όλες τις Μέκκες της techno-house μουσικής.

«Παρατηρήσαμε ότι όλο και περισσότεροι νέοι άρχισαν να χρησιμοποιούν τη μουσική Amapiano για να ντύσουν τα βίντεο με συνταγές, με χορό, με μόδα και με memes. Και είδαμε ότι οι άνθρωποι αγκάλιασαν το είδος και θέλησαν να το γνωρίζουν. Δεν έχουμε ξαναδεί άλλο τέτοιο τοπικό είδος να καταλαμβάνει μια πλατφόρμα με τόσο γρήγορη κλιμάκωση», λέει ο Yuvir Pillay, μάνατζερ του TikTok στον τομέα της μουσικής στη Νότιο Αφρική.

Το Amapiano έγινε trend παγκόσμια. Το 2021 τα βίντεο που είχαν αυτό το hashtag, ξεπέρασαν τις 1.6 δισεκατομμύρια προβολές, ενώ η λίστα Amapiano Grooves στο Spotify έχει πάνω από 50 εκατομμύρια streams.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη AMAWELE ?? (@majorleaguedjz)

Από το Γιοχάνεσμπουργκ στη Νέα Υόρκη

Στη γλώσσα των Ζουλού σημαίνει «τα πιάνο». Η πρώτη στιγμή της γέννησης του παραμένει υπό αμφισβήτηση. Ο AshMopedi, παρουσιαστής στο youtube κανάλι Groove Cartel εξηγεί ότι «ίσως προέρχεται από την περιοχή Guateng, στα βορειοανατολικά της χώρας, όπου είναι η Πρετόρια και το Γιοχάνεσμπουργκ. Εκεί ανιχνεύονται κάποιες ρίζες, αλλά κανείς δεν ξέρει ποιο είναι το πρόσωπο που έκανε την αρχή. Όποιος κι αν είσαι, σε παρακαλώ βγες μπροστά και πες μας».

Άλλοι πάλι υποστηρίζουν πως το Amapiano έχει τη βάση του στο Kwaito, ένα είδος μουσικής της χώρας που διαπλέκει το house με τη hip hop και πρωτοεμφανίστηκε στα 90s. Ο Oscar Sibonginkosi Mdlongwa, ιδιοκτήτης label και ένας από τους πρωτοπόρους παραγωγούς του Kwaito, περιγράφει στο CNN πως το Kwaito ξεκίνησε ως μια πολιτική αντίδραση που έφερε την απελευθέρωση του Mandela και το τέλος του απαρτχάιντ. «Αρχίσαμε τότε της γενιάς μου να φτιάχνουμε Kwaito, μια μουσική που επιβράδυνε τον house ήχο και έκανε επαναπρογραμματισμό της μελωδίας».

Λίγο παραπάνω από δύο δεκαετίες μετά, εμφανίστηκε το Amapiano. Κι αυτό ακολουθεί τη λογική του Kwaito να χαμηλώνει την ταχύτητα του beat, αλλά εδώ έχουμε την προσθήκη ήχων jazz, synth και basslines με περκάσιον. Οι djs της Πρετόρια και του Γιοχάνεσμπουργκ, όπως ο 20χρονος Vigro Deep, πήραν το είδος και το απογείωσαν. «Άρχισα στα 16 μου. Το Amapiano ήταν μεγάλο trend από τότε. Οι άνθρωποι είναι χαρούμενοι που έχουμε το δικό μας είδος. Το ξεκινήσαμε από το μηδέν, είναι αυτό που είμαστε. Είναι ένας ήχος με τον οποίο λέμε “Είμαστε εμείς. Αυτό είναι η Νότιος Αφρική, αυτό είναι η Αφρική”», λέει ο Vigro.

Μια από τις πιο γνώριμες μορφές της μουσικής αυτής είναι η χορεύτρια Bontle Modiselle που αποκαλεί το Amapiano μια μορφή πρόσκλησης. «Όταν το σκέφτομαι, νομίζω ότι είναι η καλύτερη αναπαράσταση της μαύρης Νοτίου Αφρικής, της νεολαίας και του πώς είναι η μόδα τους σήμερα, πώς νιώθουν, πώς ακούγονται στις μελωδίες τους, πως κινούνται όταν χορεύουν».

Το Amapiano ήρθε για να μείνει

Η Modiselle ανέδειξε το Amapiano και το ανάποδο, αφού χάρη σε αυτό έχει 2.8 εκατομμύρια ακόλουθους στο Instagram. «Η οπτική του αποτύπωση είναι τέτοια που αναθρέφεται από την οικειότητα. Θα δεις πολλές κινήσεις που θυμίζουν Kwaito, που έχουν αναπλαστεί στην οπτική του σύγχρονου Amapiano. Επιτρέπει έναν πολιτισμό όπου ο καθένας, απ΄οπουδήποτε, σε οποιαδήποτε ηλικία, μπορεί να κάνει τις ίδιες κινήσεις και να νιώσει μέρος της ίδιας ιστορίας», περιγράφει.

Η Mandisa Radebe είναι η πιο δημοφιλής dj με το καλλιτεχνικό όνομα DBN Gogo και αποτελεί μια από τις λίγες γυναίκες της σκηνής αυτής που έχουν γίνει γνωστές. «Δε βλέπει κανείς πολλές γυναίκες dj στη σκηνή. Τώρα άρχισαν να εμφανίζονται κορίτσια που γίνονται trends κάθε μέρα και έχουν αυτή την απήχηση».

Η Radebe ήταν η πρώτη που έκανε και πλατινένιο single, το Khuza Gogo, που ξεπέρασε τα 2.5 εκατομμύρια streams σύμφωνα με το Electromode Ingrooves.

Μπορεί το Amapiano να είναι κάτι παρωδικό, μπορεί γίνει το επόμενο παγκόσμιο trend. To σίγουρο είναι πως άλλαξε τη μουσική βιομηχανία της Νοτίου Αφρικής. Κατέδειξε πως μέσα από το TikTok και τις πλατφόρμες μπορεί να έρθει η διάδοση, δίχως να υπάρχει η ανάγκη των μεγάλων δισκογραφικών.

Μόνο το 2021 να δει κανείς, στο Spotify σημειώθηκε αύξηση 622% του streaming της playlist του Amapiano στη Νότιο Αφρική ενώ σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο ήταν στην δεύτερη και τρίτη θέση της λίστας. «Σε 20 χρόνια, όταν θα κοιτάζουμε πίσω αυτή την περίοδο και θα μιλάμε για την πανδημία, το Amapiano θα είναι ένα απ΄αυτά τα πράγματα που θα αναφέρονται στην κουβέντα. Είναι ένα απ΄αυτά τα είδη μουσικής που ήρθε για να μείνει. Δε θα πάει πουθενά», πιστεύει ο AshMopedi.

«Είναι ένα lifestyle, είναι μια κουλτούρα, είναι μια ιερή χάρη. Είναι ζωή. Είναι σημαντικό να μην αλλάξουμε το αφήγημα και να τονίσουμε ότι πρόκειται για έναν νοτιοαφρικάνικο ήχο. Εδώ ανατράφηκε, εδώ χτίστηκε, εδώ μεγάλωσε», τονίζει η Radebe.

Πηγή: CNN