Την ώρα που ο Παντσέρι έχει αρχίσει ήδη να κελαηδάει και να αποκαλύπτει το πώς είχε στηθεί το κύκλωμα χρηματισμού από το Κατάρ, το Μαρόκο κλπ, οι αρχές έχουν εστιάσει στον στενό κύκλο των εμπλεκομένων στο QatarGate. Μια τέτοια περίπτωση είναι και η Μανταλένα Καϊλή, στην οποία το Politico αφιερώνει σήμερα ένα ρεπορτάζ, όπου υποστηρίζεται ότι η αδερφή της Εύας Καϊλή προσπαθεί να σβήσει τα ίχνη της.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Μανταλένα Καϊλή εκπροσωπούσε σε πολλά events την αδερφή της, έχοντας και την ιδιότητα της επικεφαλής στην ΜΚΟ Made Group. Δεν ήταν δε λίγες οι φορές που η ΜΚΟ κέρδισε ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς χρηματοδότησης, με μια φορά κιόλας να λαμβάνει 105.172 ευρώ, στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος που είχε φέρει στο Ευρωκοινοβούλιο η Εύα Καϊλή.

Στις Βρυξέλλες, η Μανταλένα Καϊλή είναι γνωστή ως διευθύντρια της ELONtech, μιας τεχνολογικής start up που χαρτογραφεί τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και του blockchain.

Με το που έσκασε το QatarGate, η ELONtech έκανε αγώνα δρόμου για να σβήσει κάθε σχέση με την Μανταλένα και την Εύα Καϊλή, με το Δ.Σ. να ανακοινώνει στους συμβούλους του ότι ήταν υποχρεωμένη η ΜΚΟ να περιορίσει τις επιχειρήσεις της. Ταυτόχρονα, η Μανταλένα Καϊλή φέρεται να ζήτησε από το LobbyFacts.eu, ιστοσελίδα που διατηρεί δεδομένα από την Καταγραφή Διαφάνειας της Ε.Ε. για το lobbying στην Ένωση, να σβήσει όλες τις πληροφορίες που αφορούν τη ΜΚΟ.

«Είμαι εδώ για να αιτηθώ την διαγραφή των δεδομένων που σχετίζονται με την ELONTECH (Ευρωπαϊκό Νομοθετικό Παρατηρητήριο Νέων Τεχνολογιών) όπου είμαι συνιδρύτρια. Αυτά τα δεδομένα έχουν εισαχθεί ψευδώς στην πλατφόρμα, που δεν αποτελεί νομική οντότητα, ούτε εξυπηρετεί ως ένας οργανισμός lobbying», είχε πει στις 30/12 για την ELONtech.

Η Καϊλή είχε στείλει και αρκετά follow up emails προς τους αρμόδιους του LobbyFacts.eu, ζητώντας τους να διαγράψουν τις πληροφορίες της εταιρείας της, με την απάντηση του παρατηρητηρίου να είναι ότι τα δεδομένα λαμβάνονται από το Αρχείο Καταγραφής Διαφάνειας της Ε.Ε. και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν ή να διαγραφούν.

Το γραφείο του Αρχείου είχε δηλώσει τις προηγούμενες ημέρες σε ερώτημα του Politico πως η ELONtech είχε αφαιρεθεί αυτόματα τον Μάιο του 2022, λόγω αδυναμίας να μεταφερθούν και να εναρμονιστούν τα δεδομένα της με τα προαπαιτούμενα μιας νέας διαθεσμικής συμφωνίας, με πιο αυστηρό πλαίσιο.

Από την ELONtech το think tank των αδελφών Καϊλή, που ιδρύθηκε το 2018 ως ένα πιλοτικό πρόγραμμα, έχει αποτελέσει κατά καιρούς ζήτημα αντιπαράθεσης, μιας και η Ευρωβουλευτής είχε κατά καιρούς κατευθύνει χορηγίες προς αυτό, όπως τα 525.000 ευρώ από το ταμείο της Ε.Ε.

Το 2020 το tank μετετράπη σε ένα κονσόρτσιουμ εφτά μετοχων, τρεις από τους οποίους είναι επικεφαλής σε ελληνικούς οργανισμούς και σύμφωνα με τον δικηγόρο της Εύας Καϊλή, τον κ. Δημητρακόπουλο, δεν υπάρχει καμία ανάμειξη της ELONtech με το παρατηρητήριο, δεν έχει συμμετέχει ποτέ σε lobbying και δεν έχει λάβει καμία ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. «Δε γνωρίζουμε γιατί έχει τοποθετηθεί λανθασμένα η ELONtech σε αυτό το αρχείο, χωρίς καμία αιτιολογία. Έχω επικοινωνήσει με την Καταγραφεή Διαφάνειας και περιμένω μια απάντηση», δήλωσε στο Politico.