Από την ημέρα που ο Μίκης Θεοδωράκης έφυγε από τη ζωή, στα 96 του χρόνια, ξεκίνησε ένα μεγάλο θέμα σχετικά με το που θα πραγματοποιηθεί η ταφή του, το οποίο πήρε δικαστικές διαστάσεις. Η τελευταία επιθυμία του ίδιου, ήταν να ενταφιαστεί στο Γαλατά Χανίων, ωστόσο αντίθετη ήταν η κόρη του, Μαργαρίτα, που επέμενε πως ο πατέρας της πρέπει να ταφεί στο Βραχάτι Κορινθίας.

«Αυτός που φεύγει δεν μπορεί να έχει καμιά επιθυμία πλέον. Επιθυμία μπορεί να έχει μόνο η οικογένεια», ενώ στην αρχή της ανάρτησής της σημειώνει: «Με τσιμπούν και με ματώνουν αδυσώπητα τσιμπούρια. Μου ρουφούν το αίμα. Όμως η καρδιά μου είναι γεμάτη από το αίμα του πατέρα μου! Τι να καταφέρουν;», έγραψε χαρακτηριστικά η Μαργαρίτα Θεοδωράκη στο facebook.

Από την άλλη, ο γιος του Γιώργος ήταν αντίθετος με την αδερφή του και όπως είπε: «Επιθυμία του ήταν να ταφεί στην Κρήτη. Δεν το μάθαμε χθες, ούτε χρειάστηκαν συμβολαιογράφοι, επιστολές και Πρωτοδικεία να μας το πουν. Την είχε εκφράσει με κάθε δυνατό τρόπο. Δημόσια. Ιδιωτικά. Προφορικά. Γραπτά. Και έχει προσωπικά φροντίσει για την τελευταία λεπτομέρεια. Η αυριανή διαδικασία στο Πρωτοδικείο δεν με αφορά Δεν πρόκειται να παραστώ. Δεν αψήφισα τον πατέρα μου ζωντανό. Δεν θα το κάνω τώρα όταν όλη η Ελλάδα τον Τιμά».

https://www.intronews.gr/4691-2-apo-pote-o-thanatos-dyo-anthropon-bainei-se-isozygio

Ταυτόχρονα με το θέμα του ενταφιασμού, διαφωνίες υπήρξαν και στο ποιο γραφείο τελετών θα αναλάβει την κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη. Το πρόβλημα που προέκυψε ουσιαστικά ήταν το εξής: Η κόρη του Μαργαρίτα Θεοδωράκη έχει αναθέσει την κηδεία σε γραφείο τελετών της επιλογής του, ενώ οι εκτελεστές της επιθυμίας του μεγάλου μουσουργού, όπως τους έδωσε το δικαίωμα το δικαστήριο, ζητούσε να εφαρμοστεί στο ακέραιο τα όσα είχε ζητήσει ο μουσικοσυνθέτης.

Σε αυτή την ενδοοικογενειακή κόντρα έδωσε τέλος το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο αναγνωρίζει αποκλειστικό και πλήρες δικαίωμα στους εκτελεστές της επιθυμίας του μεγάλου μουσουργού να αποφασίσουν για τα διαδικαστικά της κηδείας του μουσικοσυνθέτη, έτσι όπως η επιθυμία του έχει εκφραστεί στη συμβολαιογραφική πράξη που ο Μίκης Θεοδωράκης είχε συντάξει τον Ιανουάριο του 2020.

Μεταξύ αυτών είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν και για το γραφείο τελετών. Το δικαστήριο απαγορεύει στην κόρη του στο γιο και τη χήρα του να έχουν οποιαδήποτε ανάμειξη με την διοργάνωση της κηδείας του εκλιπόντος.

Σημειώνεται πως παρέμβαση στο δικαστήριο έκανε και το γραφείο τελετών που ήδη έχει εντολή για τις διαδικασίες κηδείας και ταφής, το οποίο εξουσιοδοτήθηκε από την Μαργαρίτα Θεοδωράκη, αναφέροντας πως ο νόμος δεν δίνει το δικαίωμα στους εκτελεστές της βούλησης του εκλιπόντος να καθορίσουν γραφείο τελετών. Ανέφεραν επίσης, πως το φέρετρο έχει παραγγελθεί και κατασκευαστεί από εξαμήνου, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει μία δαπάνη.

Εκ της τελευταία τοποθέτησης προέκυψε και το χθεσινό θλιβερό επεισόδιο στην κόντρα μεταξύ της οικογένειας και των εκτελεστών της επιθυμίας του Μίκη Θεοδωράκη. Ενώ το λαϊκό προσκύνημα στη σορό του Μίκη Θεοδωράκη ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 3 το μεσημέρι τελικά ξεκίνησε με καθυστέρηση 1,5 και πλέον ώρας, καθώς τα δύο γραφεία τελετών τσακώνονταν για το ποιος θα μεταφέρει τη σορό, με αποτέλεσμα να καταλήξουν στο Αστυνομικό Τμήμα! Η λύση δόθηκε με δικαστική απόφαση, που όριζε ότι τη σορό του Μίκη Θεοδωράκη θα μετέφερε στο παρεκκλήσι το γραφείο που είχε επιλέξει ο ίδιος.