Τραγικές στιγμές βιώνουν όσοι δεν κατάφεραν να διαφύγουν από το Αφγανιστάν, μετά την επιβολή του νέου καθεστώτος από τους Ταλιμπάν. Εκτός από τις βιαιοπραγίες, ένα σημαντικό πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πολίτες είναι η πείνα.

Μια οικογένεια αναγκάστηκε να πάρει την τρομακτική απόφαση να πουλήσει την κόρη τους για να αποφύγουν την πείνα. Η επιστροφή των Ταλιμπάν είχε ως αποτέλεσμα την πτώση του νομίσματος του Αφγανιστάν σε αξία και ένας πατέρας εμφανίστηκε σε μια αγορά που προσπαθούσε να δώσει την κόρη του για μερικά δολάρια.

Ο δημοσιογράφος των Times, Anthony Loyd, περπατούσε στο παζάρι στην περιοχή Jada-e Maiwand της Καμπούλ, όταν εντόπισε τον απελπισμένο μπαμπά.

Ο Μιρ Ναζίρ, πρώην αστυνομικός που έχασε τη δουλειά του στην πόλη Γκάζνι, λίγο πριν οι Ταλιμπάν καταλάβουν το Αφγανιστάν, μετέφερε την επταμελή οικογένειά του στην πρωτεύουσα για να δει αν θα μπορούσαν να βγάλουν χρήματα στην πολύβουη αγορά.

Ο 38χρονος άνδρας προσπαθούσε να πουλήσει την κόρη του για σχεδόν 800 $, ωστόσο ο αγοραστής έδειξε χαμηλό κόστος, προσφέροντάς του μόλις 320 $ για το τετράχρονο κορίτσι.

Ο Μιρ είπε στον δημοσιογράφο: «Θα προτιμούσα να πεθάνω παρά να μειωθώ στο να πουλήσω την κόρη μου. Αλλά ο δικός μου θάνατος δεν θα έσωζε κανέναν στην οικογένειά μου. Ποιος θα τάιζε τα άλλα μου παιδιά; Αυτό δεν αφορά επιλογή. Είναι απελπισία.

Έλαβα μια προσφορά από έναν ιδιοκτήτη ενός καταστήματος, έναν άνθρωπο που γνώριζα και δεν είχε παιδιά. Πρόσφερε 20.000 Αφγανικά (314 $) για να ζήσει η κόρη μου Safia μαζί του και να αρχίσει να εργάζεται στο κατάστημά του».

https://www.intronews.gr/4902-2-taliban-diadiloseis-synthimata-xoris-egkrisi-tous

«Αν έχω ποτέ τα χρήματα για να την αγοράσω πίσω, είπε ότι μπορώ. Αλλά δεν μπορώ να πουλήσω την κόρη μου σε τόσο χαμηλή τιμή … ακόμα συζητάμε. Μπορεί να έχει καλύτερο μέλλον να δουλεύει σε ένα κατάστημα από το να μείνει μαζί μου και η τιμή της μπορεί να σώσει την οικογένειά μου ».

Είναι μια αποκαρδιωτική πραγματικότητα, την οποία καλούνται να έρθουν αντιμέτωποι πολλοί πολίτες στη χώρα, με πολλούς να αισθάνονται ότι δεν έχουν πού να στραφούν τώρα που οι Ταλιμπάν είναι στην εξουσία.

Βασάνισαν δημοσιογράφους που κάλυπταν γυναικεία διαδήλωση

Εκτός από τις εξευτελιστικές συνθήκες διαβίωσης παραπάνω, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν έχει σταματημό. Θύματα ξυλοδαρμού έπεσαν δύο Αφγανοί δημοσιογράφοι οι οποίοι συνελήφθησαν από Ταλιμπάν καθώς κάλυπταν τις διαδηλώσεις γυναικών στην Καμπούλ.

Την Τετάρτη διαδηλώτριες πραγματοποίησαν στους δρόμους διαμαρτυρίες μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, ωστόσο απωθήθηκαν βίαια από μαχητές Ταλιμπάν που επιτέθηκαν άγρια σε ρεπόρτερ και οδήγησαν ξένους ανταποκριτές σε αστυνομικά τμήματα.

Στα χέρια των Ταλιμπάν έπεσε, μεταξύ άλλων και ο 28χρονος Νεμάτ Νακντί και παρόλο που οι συλληφθέντες φώναζαν πως επρόκειτο για δημοσιογράφο, κανείς δεν έγινε σημασία. «Νόμισα ότι θα με σκοτώσουν. Μας χλεύαζαν, ρωτούσαν αν τους βιντεοσκοπούσαμε», είπε ο ίδιος.

Ο Νακντί δήλωσε στους New York Times ότι αντί να κοιτάξουν την ταυτότητά του, οι Ταλιμπάν τον κατηγόρησαν πως έφταιγε για τις διαδηλώσεις. «Με πήραν σ’ ένα δωμάτιο, μου έδεσαν τα χέρια μ’ ένα μαντήλι κι άρχισαν να με δέρνουν μ’ ένα καλώδιο».

Τρεις άλλοι συνάδελφοί τους, που πήγαν στο αστυνομικό τμήμα για να ζητήσουν την απελευθέρωσή τους, επίσης συνελήφθησαν, αλλά όταν αφέθηκαν ελεύθεροι μετά βίας μπορούσαν να βαδίσουν.

Σε ένα βίντεο φαίνεται ο  Τάκι Νταριάμπι να κουτσαίνει υποβασταζόμενος. Ο Νταριαμπί σημείωσε ότι οι Ταλιμπάν βασάνιζαν τους συναδέλφους του επί τέσσερις ώρες, διάστημα κατά το οποίο λιποθύμησαν αρκετές φορές.