Είναι γνωστό ότι το Βόρειο Σέλας είναι ορατό κυρίως στους πόλους, εξ ου και η ονομασία του. Αυτές τις μέρες, όμως, μπορεί να το δει κανείς και στη Νέα Υόρκη, λόγω μιας τεράστιας ηλιακής έκλαμψης η οποία αναμένεται να πλήξει τη Γη, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές.

Υπήρχε μια πιθανότητα το Βόρειο Σέλας να φτάσει στο βορρά της Αγγλίας, στην Σκωτία και στη Βόρεια Ιρλανδία, ωστόσο η διάσπαση των σύννεφων ήταν πιο πιθανή στη Βόρεια Ιρλανδία.

Το skynews προειδοποιεί ότι το εν λόγω φαινόμενο ενδέχεται να διαταράξει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Γης. Η έκλαμψη (γνωστή ως στεμματική εκπομπή μάζας, CME) παρατηρήθηκε το Σάββατο στην πλευρά του ήλιου που βλέπει απευθείας στη Γη και κατευθύνεται προς εμάς καθώς εισερχόμαστε σε μια περίοδο αυξημένης ηλιακής δραστηριότητας. Αυτή φέρνει το Σέλας σε πιο χαμηλό υψόμετρο, κάνοντάς το πιο ορατό.

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ) η γεωμαγνητική καταιγίδα θα μπορούσε να προκαλέσει διακυμάνσεις στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας στα υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη, όπου η Γη είναι περισσότερο εκτεθειμένη.

Δεν είναι μόνο το Βόρειο Σέλας που επηρεάζεται

Η NOAA τονίσει ότι είναι πιθανό το ενδεχόμενο να επηρεαστούν και οι δορυφόροι παρουσιάζοντας «προβλήματα προσανατολισμού», γεγονός το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να ανακατευθυνθούν από τον επίγειο έλεγχο.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η γεωμαγνητική καταιγίδα θα μπορούσε να φτάσει την καταιγίδα μέτριας ισχύος (G2). Το skynews σημειώνει ότι η ηλιακή δραστηριότητα έχει παρατηρηθεί ότι αυξάνεται και μειώνεται με φυσικό τρόπο κάθε 11 χρόνια. Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες εικάζουν ότι βρισκόμαστε στα πρώτα χρόνια μιας νέας «πολυάσχολης περιόδου».

Οι ειδικοί έχουν επίσης προειδοποιήσει για τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει στις συνδέσεις μας στο internet, ενώ μερικοί ισχυρίζονται ότι θα μπορούσε να μας αφήσει εκτός σύνδεσης για μήνες.