Φτάσαμε λοιπόν σε αυτό το σημείο, όπου ο Elon Musk παρουσιάζεται ως ένας κατατρεγμένος δισεκατομμυριούχος που τον πολεμάει το αμερικανικό κράτος. Πώς αλλιώς να ερμηνευθεί η ανάρτηση του στο Twitter, όπου κάνει poll για να πουλήσει το 10% των μετοχών του από την Tesla, ώστε να μπορέσει να πληρώσει το χρέος που του αναλογεί από τη νέα φορολογική ρύθμιση που πάει προς ψήφιση στο αμερικανικό κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με αυτή, στη φορολόγηση των πλουσίων υπάρχουν τα «ασυνείδητα κέρδη», δηλαδή χρήματα που προέρχονται από μη ενέργειες. Ακατανόητο; Λογικό. Οι μετοχές είναι ένα τμήμα της περιουσίας κάποιου. Όμως η τιμή τους δεν είναι σταθερή. Τη μία ημέρα ανεβαίνουν 10 μονάδες, την άλλη πέφτουν 12. Στην άνοδο τους, ο ιδιοκτήτης τους έχει αυτόματα έσοδα, τα οποία του προέκυψαν χωρίς να επενδύσει ή να πουλήσει κάτι. Απλώς, ανέβηκε η αξία όσων ήδη έχει.

Γι΄αυτά τα κέρδη λοιπόν, θα φορολογείται έξτρα, σύμφωνα με το «billionaire’s tax» που προωθούν οι Δημοκρατικοί. Αυτή η ρύθμιση πρόκειται να «χτυπήσει» 700 δισεκατομμυριούχους που έχουν ως φορολογική έδρα την Αμερική και δεν θα λαμβάνει υπ΄όψιν της αν οι κάτοχοι των μετοχών έχουν προβεί σε πώληση τους. Αρκεί να ανεβαίνει η τιμή τους και θα φορολογούνται.

Ο Elon Musk κόντρα στο «κακό» κράτος

Ο Elon Musk έκανε με τον τρόπο του σχόλιο για το πόσο άδικο είναι κάτι τέτοιο κι έτσι ξεκίνησε ένα poll στο Twitter για την πώληση του 10% των μετοχών του και υποσχέθηκε να σεβαστεί το αποτέλεσμα. «Εγώ δεν έχω από κάπου μισθό ή μπόνους. Έχω μόνο μετοχές. Επομένως, ο μόνος τρόπος  για να πληρώσω τους φόρους μου, είναι να πουλήσω τις μετοχές» έγραψε ως υποσημείωση στην ανάρτηση.

Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα είναι στο 57% για το Ναι και στο 43% για το Όχι. Οι μετοχές αυτές ανέρχονται σε αξία στα 21 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή στο 1/10 της συνολικής περιουσίας του Elon Musk, που εκτιμάται στα 200 δισεκατομμύρια. Προσφάτως, ο Musk είχε υποσχεθεί ξανά να δώσει μετοχές 6 δισ. δολαρίων στο World Food Program, εφόσον δημοσίευε λεπτομέρειες του πώς χρησιμοποιεί τις χορηγίες. Ο Musk έχει τη δυνατότητα μέχρι τον Αύγουστο να αγοράσει 22.6 εκατομμύρια μετοχές της Tesla με αντίτιμο 6.24 δολάρια την κάθε μία.